Hlavní obsah

Příští rok vyrazte na Cookovy ostrovy nebo do Norska, radí Lonely Planet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Renomovaný turistický průvodce Lonely Planet vydal svůj pravidelný žebříček destinací, na které by se měli lidé v příštím roce zaměřit. Na prvních příčkách jsou pacifické Cookovy ostrovy, Norsko, Mauricius, Belize a Slovinsko. Mezi městy pak figurují novozélandský Auckland, Dublin a Florencie.

Foto: Profimedia.cz

Cookovy ostrovy nadchnou milovníky tyrkysového moře.

Článek

Cestovní možnosti budou v příštím roce záviset na aktuální pandemické situaci, žebříček Lonely Planet však slouží jako dlouhodobá inspirace. Často upozorňuje na přehlížené destinace.

Jedničkou pro příští rok se staly Cookovy ostrovy, souostroví v Tichém oceánu, které obývá kolem 20 tisíc lidí. Většina z nich žije na největším a nejhustěji osídleném ostrově Rarotonga. Hlavními aktivitami jsou v exotickém ráji zejména vodní radovánky, ať už plavání v tyrkysovém moři, nebo potápění. Turisté se mohou také vypravit za poznáním místních maorských komunit a dozvědět se o jejich tradicích.

Do Slovinska za jezery

Na druhé příčce je Norsko. Taháky této skandinávské země asi netřeba blíže představovat, protože místní příroda s fjordy okouzlila nejednoho návštěvníka. Někteří turisté se sem vydávají vyloženě kvůli rybaření, jiní zase chtějí během zimních měsíců spatřit fenomenální polární záři.

Foto: Profimedia.cz

Fjordy patří mezi největší norská lákadla.

Exotický Mauricius je v žebříčku Lonely Planet číslem tři. Nevelký ostrov, který leží východně od Madagaskaru, má množství lákadel. Kromě přírody a pláží jsou to třeba botanické zahrady, turistika, pozorování ptáků, a milovníci silnějších nápojů jistě dobře znají mauricijský rum.

Belize, které se umístilo na čtvrté pozici, možná leží trochu ve stínu sousedního Mexika a známé Mayské riviéry. Na davy turistů tu proto nenarazíte. Koneckonců o důvodech, proč byste při návštěvě Střední Ameriky měli zrak upřít právě na Belize, si můžete poslechnout i v našem podcastu Pas a Pusu.

Páté místo obsadilo Slovinsko. Tuto malebnou zemi netřeba Čechům nijak blíže představovat, protože řada z nich skrze ni pravidelně projíždí na cestě do Chorvatska. Malebný státeček toho nabízí mnoho – kopce poseté vinicemi, známá jezera Bled a Bohinj, národní park Triglav, divokou řeku Soču, ale i nevelké pobřeží u Jadranu. Také o Slovinsku jsme si povídali v cestovatelském podcastu Pas a pusu.

Desítku destinací uzavírají karibská Anguila, Omán, Nepál a africké státy Malawi a Egypt.

Do Aucklandu či Freiburgu

Lonely Planet kromě zemí láká i na konkrétní regiony. Těmi jsou třeba islandský Vestfirðir, Západní Virginia v USA, Si-šuang-pan-na v Číně, Kent's Heritage Coast v Anglii či ostrov Portoriko.

Foto: Profimedia.cz

Mauricius láká na vodní sporty, známý je však i místní rum.

Z měst se pak cestovatelé mají zaměřit na novozélandský Auckland, Tchaj-pej, německý Freiburg, americkou Atlantu, nigerijský Lagos, Nikósii na Kypru, Dublin, mexickou Meridu, Florencii nebo jihokorejské Kjongdžu.

Prahu zvolili nejkrásnějším městem planety

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám