Hlavní obsah

Cestování transsibiřskou magistrálou z pohodlí domova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projet se legendární transsibiřskou magistrálou a přitom nevykročit z domu umožňují internetové stránky ruských železnic, kde lze podstoupit virtuální cestu z Moskvy do Vladivostoku. Doma u počítače si zkusíte to, co opravdoví cestující. Lze se volně procházet po soupravě, vstupovat do kupé, komunikovat s posádkou vlaku či ostatními cestujícími anebo sledovat z oken ubíhající krajinu.

Článek

Trasa expresu Rossija, který již přes sto let protíná Rusko nabízí cestování třemi typy vozů - "Kupječnyj vagon", "Spalnyj vagon" a "Restoran", velkoprostorové spací vozy "Plackarty" nejsou v simulaci obsaženy. Necelá sedmidenní cesta dlouhá přes devět tisíc kilometrů nabízí zastavení v některých známých městech, například v Jekatěrinburgu, Novosibirsku či Krajsnojarsku.

Na zastávkách je možné vystoupit a prohlédnout si nádraží. Kromě jednotlivých budov jsou zajímavé i i interiéry vagonů, které se dost liší od českých. Využít při cestě je možné i známý samovar, s kterým si připravíte polévku nebo čaj.

Ovládání celé virtuální projížďky je sice pouze v ruštině, ale i bez její znalosti je velice jednoduché a intuitivní. Pro manipulaci se používá pouze myš.

Podrobnosti o transsibiřské magistrále

S délkou 9288 kilometrů jde o nejdelší trať na světě.

Vede z Moskvy do Vladivostoku.

Výstavba začala v roce 1891 na popud Sergeje Witteho, tehdejšího vedoucího odboru železnic na ministerstvu financí.

Kolem trati vznikala nová města. Některá později zanikla, ale jiná jsou dnes velkoměsty (například Novosibirsk).

V roce 1903 byla zahájena pravidelná doprava z Petrohradu do Vladivostoku.

Elektrifikace začala 1929 a práce na ní trvaly 73 let.

Na cestu se můžete vydat zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám