Hlavní obsah

Český fotograf se hlásí z černobylské zóny, přesně 35 let po katastrofě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český fotograf Vojtěch Dárvík Máca navštívil u příležitosti 35 let od výbuchu jaderné elektrárny Černobyl nejbližší okolí katastrofy. Fotil v komplexu jaderné elektrárny, městě duchů Pripjati i v přilehlých vesnicích. Fotografie jasně ukazují, že zub času hlodá trpělivě a nějaká světová pandemie jej v jeho práci ani v nejmenším nevyrušuje.

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Pripjaťský kolotoč

Článek

Byla to ale právě celosvětová pandemie koronaviru, která českého fotografa motivovala k cestě do zóny. „Se vzrůstající turistickou popularitou oblasti a následně i seriálem HBO, který zájem lidí znásobil, jsem cestu odkládal, protože jsem byl masovým turismem na toto místo trochu znechucen. Díky covidu se mi naskytla šance do Černobylu vyrazit bez davů, tak jsem neváhal,” popsal pro Novinky Máca, který byl v Černobylu poprvé, ale Ukrajina pro něj není ničím novým. Je tam již popáté.

„Kvůli covidu byla z turistů v zóně pouze naše skupina. Průvodce nám říkal, že v sezóně před koronavirem navštívilo zónu asi 260 tisíc lidí. V letních měsících už třeba prý nebylo možné na jednotlivých místech Pripjati ani zaparkovat minibus, kolik tam bylo lidí,” popsal fotograf, který litoval pouze toho, že kvůli aktuálním koronavirovým nařízením nemohl navštívit v zóně starousedlíky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajina chce zařadit Černobyl na seznam UnescoVideo: Reuters

Dramatický nárůst turistů způsobil populární seriál

Ještě v roce 2015 navštívilo zónu pouze zhruba 30 000 turistů. Miniseriál kanálu HBO s názvem Černobyl, vysílaný v květnu 2019, však proměnil zónu v turistický hit. Obrovský příval turistů přerušila až pandemie koronaviru.

Deset nejpůsobivějších snímků z černobylské zóny, které mi ani po letech nedají spát

Cestování

Co se však nezměnilo, to jsou stále přísnější pravidla v zóně. V Pripjati je už mnoho budov v opravdu kritickém stavu, a je tak do nich přísný zákaz vstupu. Ale samozřejmě, nacházíte se na Ukrajině, a tak lze s dobrým průvodcem leccos obejít.

30 let od katastrofy: V osudnou noc pracoval u turbín Černobylu. A žije

Cestování

„Statika těch staveb je už opravdu špatná. Podařilo se nám načerno dostat na střechu jedné šestnáctipatrové budovy, ale byla to opravdu blesková akce. Chodí tam vojáci a hlídky s dalekohledem, přičemž tohle je samozřejmě zakázané. Dostat se do zóny tzv. 'na pankáče' je podle mě už celkem nemožné,” tvrdí Máca.

Ke 30. výročí černobylské katastrofy jsme ze zóny vydali sérii reportáží:

Havárie jaderné elektrárny v Černobylu je stále plná otazníků. Jaké jsou její skutečné důsledky?

Historie

Reklama

Výběr článků

Načítám