Hlavní obsah

Červená Lhota je bez vody, chystá se oprava hráze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zcela vypuštěný je v těchto dnech rybník u vodního zámku Červená Lhota na Jindřichohradecku. Specializované firmy tam instalují tepelné čerpadlo a chystá se generální oprava hráze za padesát milionů korun. Návštěvníci se tak po vodní hladině svezou na lodičkách nejdříve v roce 2026.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Rybník u Červené Lhoty je vypuštěný kvůli chystané rekonstrukci hráze.

Článek

Právu to potvrdil kastelán zámku Tomáš Horyna s tím, že expozice budou pro návštěvníky otevřené o adventních svátcích. „Využili jsme toho, že rybník je vypuštěný kvůli chystané opravě hráze, a nyní pokládáme u dna rybníka tepelné čerpadlo, které bude vytápět interiéry zámku i hospodářské budovy,“ uvedl Horyna.

Čerpadlo by mělo vytápět zámek od příštího roku. Důvodem, proč je rybník v současné době vypuštěný, je narušená hráz. „Je hotový projekt rekonstrukce a dohodli jsme se na jeho podobě. Nyní probíhá takové to kolečko vyjadřování, které by mělo být zakončené stavebním povolením. Potom vysoutěžíme dodavatelskou firmu. Kdyby vše šlo dobře, měla by být hráz opravená v roce 2026,“ vysvětlil kastelán.

V případě, že by se počátek rekonstrukce oddaloval, budou chtít na zámku rybník alespoň zčásti napustit. „Nejde jenom o estetickou stránku, ale také o zeleň, která je na vodní hladinu zvyklá,“ podotkl Horyna.

Rozkvetlá Červená Lhota voní na každém kroku

Tipy na výlety

Na lodičkách se návštěvníci nesvezli v Červené Lhotě ani v uplynulé hlavní sezoně, i když byl rybník zčásti napuštěný.

„Kvůli narušené hrázi jsme mohli za určitých opatření napustit asi o metr a půl nižší hladinu, než bývala ta běžná, na kterou jsou návštěvníci zvyklí. Z tohoto důvodu nebyly v provozu ani lodičky, protože hladina nedosahovala do potřebné výšky u břehu, a nebylo možné do nich bezpečně nastoupit,“ konstatoval Horyna.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Specializované firmy u dna rybníka staví tepelné čerpadlo.

Desítky tisíc návštěvníků

Na lodičkách se tak lidé u zámku svezli naposledy v roce 2019 po odbahnění rybníka. Pak se však odhalilo výrazné narušení hráze. Červenou Lhotu navštívilo letos o něco více lidí než v minulém roce.

„Bohužel to nejsou čísla jako před covidem. Nyní nás navštíví ročně kolem padesáti tisíc lidí ročně, ale po roce dva tisíce jsme byli zvyklí i na devadesát pět tisíc návštěvníků za rok,“ doplnil Horyna s tím, že současná návštěvnost odpovídá trendům na ostatních památkách.

Renesanční vodní zámek je častým cílem filmařů, kteří tam natočili celou řadu pohádek, z nichž asi nejznámější je Zlatovláska z roku 1973. Červená Lhota však dominovala také ve filmu Svatby pana Voka nebo Pan Tau.

Pohádkový vodní hrad Švihov láká na Popelku i lodičky

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zámek Červená Lhota

Reklama

Výběr článků

Načítám