Hlavní obsah

Brno označili v Madridu za Evropské hlavní město Vánoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásný vánoční dárek dostalo Brno, které v polovině prosince mezinárodní porota zvolila jako Evropské hlavní město Vánoc 2024 v aglomeraci nad 100 tisíc obyvatel. Zástupci organizátorů Brněnských Vánoc si nyní ocenění převzali v Madridu.

Foto: archiv radnice

Vánoce na brněnském „Zelňáku“ sice nejsou tak pompézní jako ty na centrálním náměstí Svobody, ale zřejmě i proto je návštěvníci mají často raději - a navíc si vysloužily evropskou cenu.

Článek

Na slavnostním vyhlášení zastupovali město představitelé pořadatelů Vánoc – TIC Brno a Městské části Brno-střed, která je tradičně organizátorem adventních trhů na Zelném trhu a Moravském náměstí.

„K našemu městu vánoční trhy již historicky neodmyslitelně patří. Právě Brno bylo před sto lety prvním městem v Česku, kde stál na náměstí vánoční strom. Mimo to je pro nás tato cena také potvrzením, že naše tradice jsou srozumitelné nejen pro nás, ale i pro naše přátele po celé Evropě,“ připomněl při vyhlášení starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS), který zároveň v Madridu poděkoval všem, kteří se na organizaci vánočního programu podíleli.

„Vánoční Brno podle mezinárodní poroty uspělo z několika důvodů. Porotci vyzdvihli například respekt ke kulturnímu dědictví, kreativní pojetí i vysokou úroveň předloženého projektu,“ uvedl k ocenění mluvčí radnice Michal Šťastný.

Uspěl projekt Daruj kelímek

„Jsem rád, že se nám podařilo moderní pojetí adventních trhů propojit s tradičními hodnotami. Na Zelném trhu polovinu prodejců tvořili řemeslníci a nositelé lidových tradic. Velký prostor jsme věnovali rodičům s dětmi. Dále jsme na náměstích poskytovali zdarma stánky pro šedesát charitativních organizací. Otevřeni jsme i novým nápadům, jakým byl například dobročinný projekt Daruj kelímek. Tyto aktivity dodaly trhům kouzlo pospolitosti a solidarity,“ dodal starosta Mencl, jenž převzal cenu z rukou předsedkyně European Capital of Christmas a polské europoslankyně Danuty Hübnerové.

Kromě Brna obdržel titul Evropské město Vánoc pro města pod 100 tisíc obyvatel irský Waterford.

Ocenění Evropské hlavní město Vánoc (European Capital of Christmas) a Evropské město Vánoc (European City of Christmas) vzniklo v roce 2017 a získalo záštitu Evropského parlamentu. Od té doby získala ocenění města jako Lutych (Belgie), Janov (Itálie), San Sebastián (Španělsko), Valkenburg (Nizozemsko) nebo Kyjev (Ukrajina).

Kam vyrazit na dovolenou v lednu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám