Hlavní obsah

První destinace v jihovýchodní Asii omezí Airbnb

Malajsijský ostrov Penang je první destinací jihovýchodní Asie, která se rozhodla regulovat krátkodobé pronájmy na platformách typu Airbnb, a to s okamžitou platností. Podle místní vlády jde o reakci na řadu stížností od místních, kteří bydlí v budovách, v nichž se pronajímají byty turistům.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Penang je populární turistickou destinací

Článek

Podle nového nařízení se budou moci krátkodobě pronajímat pouze komerční nemovitosti, jako například apartmány s obsluhou či určité druhy kanceláří. Obojí však bude podléhat registraci, majitelé budou muset platit poplatky a s krátkodobým pronájmem bude navíc muset souhlasit 75 procent dalších rezidentů budovy. Hosté budou moci jednotky obývat maximálně tři dny, uvádí server Independent.

Společnost Airbnb v prohlášení uvedla, že krátkodobé pronájmy se významně podílejí na růstu celostátního cestovního ruchu. Firma navíc argumentovala i anketou, podle níž považuje 74 procent obyvatel ostrova Penang pronájem nemovitostí skrze Airbnb za pozitivní a přínosný pro celou místní komunitu.

Regulace Airbnb byla místní vládou navržena už během loňského roku, už tehdy společnost uvedla, že krátkodobé pronájmy by se měly regulovat férově a progresivně. Přímý zákaz podle firmy znemožní Malajsijcům sdílet své domovy.

Penang je jednou z nejpopulárnějších oblastí Malajsie, uvádí s odkazem na místní turistickou centrálu Independent. Ročně ho navštíví asi sedm milionů turistů, z nichž polovina je ze zámoří.

Florencie vytáhla do boje s Airbnb. Zakázala vznik krátkodobých pronájmů v centru

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám