Hlavní obsah

Benátskými ulicemi plují ledové kry

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benátky

Pravidelné záplavy ulic a domů v italských Benátkách získaly mrazivý rozměr. Místní obyvatelé i turisté se tu momentálně nebrodí jen vysokou vodou, ale hlavně kusy ledu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Benátskými ulicemi plují ledové kryVideo: Reuters

 
Článek

Chloubou a zároveň prokletím – obojím jsou pro Benátky šplouchající ulice, kterými se brodí turisté i místní. Pro cestovatele je tato rarita lákadlem, Benátčané se ale několikrát ročně potýkají s nepříjemnými záplavami.

Ty jsou způsobeny většinou přílivovým zvýšením hladiny Jaderského moře a silnými větry. Moře se pak vylévá mimo jiné právě do laguny obklopující hranice města se zhruba 270 tisíci obyvateli. Zatím nejhorší povodně v novodobé historii město postihly začátkem listopadu 1966.

Tehdy voda nekompromisně zaplnila přízemní části domů. Dosáhla totiž výšky 194 centimetrů. Zhruba o 50 centimetrů níž vystoupala hladina v ulicích Benátek loni koncem října.

Místní už voda nepřekvapí

Fenoménu vysoké vody se říká „aqua alta“. Benátčané už jsou na něj zvyklí, takže vždy rutinně nainstalují provizorní dřevěné lávky, které během záplav usnadňují pohyb po městě. Davy turistů tak mají místo újmy spíš zážitek navíc.

Foto: Luigi Costantini, ČTK/AP

Vtipálek ve škrabošce si s ledovými povodněmi hlavu neláme.

Ti, kteří se do města v severovýchodní Itálii vypravili v minulých dnech, si odvezou ještě divočejší vzpomínky. Počasí jim tu totiž přichystalo větší překvapení, než jsou běžné povodně. Po kolena vysoká hladina vody tu totiž v důsledku nízkých teplot zamrzla.

Foto: Profimedia.cz

Ledová blokáda v Benátkách částečně zastavila dopravu.

Ve dne se teplota v Benátkách drží nad nulou, během noci se ale propadá pod bod mrazu, v lepším případě kolísá kolem nuly. V naplavené vodě tedy plují ledové kry připomínající víc zátiší arktické oblasti než slunnou Itálii.

Co v Benátkách nepropásnout

Typickou turistickou atrakcí je v Benátkách jízda gondolou. Přestože už může znít jako ohraná písnička, většina turistů se na této pro město typické lodi stejně sveze. Často se ale tento dopravní prostředek využívá také ke svatebním či pohřebním obřadům.

Minout byste v Benátkách neměli ani Rialtský most křižující Velký benátský kanál. Most je považován za jeden ze symbolů města a bezpochyby patří mezi nejrušnější místa Benátek.

Jako suvenýr si nezapomeňte odvézt masku symbolizující benátský karneval, jehož tradice sahá až do 18. století. Dříve byl aristokratickou záležitostí, dnes je nejpopulárnější slavností Benátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám