Hlavní obsah

Baťův kanál ožívá, dominují zatím cyklisté

První ostrý víkend má za sebou po spuštění nové turistické sezony unikátní dvaapadesát kilometrů dlouhá vodní cesta Baťův kanál, která protíná Zlínský a Jihomoravský kraj. Mezi jednotlivými komorami kanálu je zatím relativní klid, vody řeky Moravy i souvisejícího kanálu zatím brázdí jen zhruba třetina lodí oproti hlavní letní sezoně.

Baťův kanálVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

I přes proměnlivé počasí nyní dali provozovatelům restaurací a bister při této lodní cestě vydělat především cykloturisté. Podél Baťova kanálu totiž vede cyklostezka.

„Lidé vyrazili na kola ve velkém množství. Ptají se nás nejen na Baťův kanál, ale i na památky a různá zajímavá místa v okolí. Máme pro ně cyklomapy regionu i přímo plavební vodní cesty,“ uvedla Michaela Geržová z nově otevřeného infocentra Baťova kanálu v Otrokovicích na Zlínsku.

Právě v Otrokovicích oficiálně tato vodní cesta začíná. Končí v Rohatci u Výklopníku na Hodonínsku. „Chceme dojet až do Rohatce a pak zpátky vlakem. Na kole jsme zvolili směr po proudu řeky, takže čekáme, že nebudeme muset tolik šlapat, jako kdybychom jeli opačně z Rohatce do Otrokovic,“ pousmála Kateřina Novotná, která vyrazila na výlet se svým partnerem.

Na výběr ryba či burger

Po trase se mohou cykloturisté zastavit u stále většího množství bister a restaurací vznikajících podél vodní cesty. „Oproti deseti letům nazpět je vidět, že je ruch podél Baťova kanálu mnohem větší. Potenciál pro podnikání je tu velký,“ sdělil Právu Martin Vojtek ze Zlína. I on se vydal na cyklovýlet se svou partnerkou.

„Zvolili jsme úsek ze Zlína do Otrokovic a dál sem k plavební komoře na Rejdu ve Spytihněvi na oběd. Mají tu výborné burgery,“ poznamenal.

Šáleného muže ze Zlínska nezastavila ani banka, podle instrukcí ženy ze seznamky odeslal přes 300 tisíc

Krimi

Kdo nemá chuť na burgery, může zvolit třeba rybu dál po proudu v Babicích, kde při této vodní cestě už třetím rokem griluje čerstvé makrely Michal Hudec.

„I přes nepřízeň počasí mě překvapil počet cyklistů, co kolem kanálu projeli. Nečekal jsem, že udám všech osmdesát makrel. Ještě aj pochybělo. Během letní sezony se ale dostávám přes stovku makrel denně,“ pousmál se spokojený Michal Hudec.

Příjemná placená dovolená

Spuštění nové sezony si užívá i pracovník Povodí Moravy Josef Gazda z Bohuslavic u Kyjova. Každé ráno jezdí do Uherského Ostrohu, kde otevírá jednu ze třinácti plavebních komor Baťova kanálu. Navíc na této vodní cestě zvedá i mostek pro pěší a cyklisty, pokud míří do komory vyšší loď. „Jsme tu s partnerkou už třetím rokem. Je to taková příjemná placená dovolená. Kdo to tak má?“ zeptal se s úsměvem na tváři Gazda.

Oproti letní sezoně, kdy jeho komorou projede více než sedmdesát lodí denně, je zatím provoz menší. „Komory otevíráme v úvodu sezony jen od pátku do neděle. Denně projede kolem dvaceti sedmi až třiceti lodí,“ podotkl Gazda.

Hausbóty jsou obsazené

Jednou z nich je i hausbót s rodinkou z Křenovic u Slavkova v Jihomoravském kraji. „Loď jsme si půjčili ve Veselí nad Moravou na prodloužený víkend, od čtvrtka do pondělí. Pluli jsme až do Rohatce po Výklopník a teď jedeme proti proudu. Přes Uherský Ostroh do Kunovského lesa. Máme s sebou dvě děti, tak jsme vzali i kola. Takže jsme plavbu spojili i s cyklovýletem,“ sdělil Právu Michal Zourek.

Jeho synové si plavbu užívali. „Nejvíc se mi líbí řízení takové velké lodi,“ prozradil starší syn Mikuláš. „Mně zase, když hákem přitahuji nebo odrazuji loď ke stěně komory,“ podotkl mladší syn Antonín.

Rodinka z Křenovic měla na hausbót štěstí. Většinou bývají zamluvené mnoho týdnů dopředu. „Teď jsme se dívali a půjčovna hausbótů z Veselí už má všechny své hausbóty o letních prázdninách zarezervované. Zájem o ně je velký,“ dodal Michal Zourek s tím, že u Baťova kanálu netráví poslední dovolenou. „Určitě se sem vrátíme,“ dodal.

Noční mráz může poškodit vegetaci, varují meteorologové

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám