Hlavní obsah

Austrálie láká na netradiční povolání, odchyt koal nebo značkování žraloků

Vláda Jižní Austrálie se snaží nalákat znuděné Brity ke svým břehům. A našla si k tomu přímo unikátní způsob v podobě netradičního hesla: "Přijeďte chytat koaly, nebo značkovat žraloky!" Menší odvážlivci mohou zase sbírat klokaní exkrementy, které se využijí jako biopalivo.

Článek

Úřady nabízejí i další pozice, vcelku zajímavě zní například degustátor piva. Volná místa jsou i pro lidi s dobrým okem, kteří by byli ochotni přestavovat domečky pro tučňáky na ostrově Kangaroo nebo zasedat v porotách posuzujících plážové krásky.

Ve snaze posílit ekonomiku se svazový stát rozhodl nalákat Brity na roční pracovní víza. A pokud se jim bude u protinožců líbit, mohli by i zůstat. Jižní Austrálie, jeden ze šesti australských svazových států, je sice čtyřikrát větší než Spojené království, ale má jen 1,6 miliónu obyvatel.

Jde o snahu poměrně neobvyklou: většina zemí světa se snaží přilákat lékařský personál, inženýry nebo učitele. V Adelaide se rozhodli zapůsobit spíš na znuděné kancelářské krysy.

Foto: Profimedia.cz

Pro dobrodruhy a odvážlivce nabízí Austrálie i možnost ošetřovat žraloky.

Z průzkumu, kterého se účastnilo dva tisíce britských úředníků totiž vyplynulo, že více jak šedesát procent se ve své práci nudí a skoro tři čtvrtiny z nich nikdy neopustily během pracovní doby kancelář. Za nejvíce nezáživnou byla označena práce v elektrotechnice, administrativě, obchodním prodeji nebo v call centrech.

Austrálie - místo splněných snů

Podobný projekt tu již jednou byl, když Austrálie uchvátila dobrodruhy známou nabídkou "nejlepší práce na světě" spočívající v hlídání Hamiltonova ostrova.

"Nejde nám o to, nabídnout jedno skvělé místo, o které by se ucházely tisíce lidí. Náš záměr je spíš ukázal lidem Jižní Austrálii a přesvědčit je, že má opravdu co nabídnout," řekl reportérům listu Mirror Bill Muirhead, londýnský zástupce zmíněného státu.

Austrálie si je vědoma, že nejvíce upoutá zájem Britů, pokud jim nabídne diametrálně odlišné prostředí. Exotické práce jsou v drtivém kontrastu k dlouhé pracovní době, vysokým daním a zvyšujícímu se věku odchodu do důchodu, jaký lidé běžně zažívají v britském království.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám