Hlavní obsah

Královna leknínů ukázala svou třídenní krásu v botanické zahradě v Brně

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouhé dvě noci - necelé tři dny kvete jednou do roka nejslavnější z leknínů Viktorie obecně známá jako královská. Největší leknín světa je rostlina spojená se jménem českého cestovatele a botanika Tadeáše Haenkeho, který ji objevil v roce 1801 v Bolivii.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Iluze tropů byla v brněnské botanické zahradě, kde ve čtvrtek začal leknín kvést, dokonalá. Postarala se o to nejen atmosféra ve sklenících, ale i venkovní déšť, který bušil do střechy.

Článek

V Evropě poprvé rostlina, které má v oblibě vodu teplou od 28-33 stupňů vykvetla v Anglii v roce 1849, v Čechách v Děčíně roku 1852. V brněnské botanické zahradě se květ Viktorie (Victoria cruziana Orbign) objevuje pravidelně od roku 1924.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Zbarvení květu se během tří dnů mění.

Přesto, že jde o vytrvalou rostlinu, v brněnské botanické zahradě, kde začala kvést ve čtvrtek večer, ji pěstují jako jednoletou, protože v zimě má nedostatek světla a na podzim uhyne.

Její semena proto přechovávají v chladné vodě a v polovině března je vždy vysévají do vody teplé. Nejsilnější rostlina se poté nechá zakořenit koncem dubna.

Květ se otvírá odpoledne, kvete po dvě noci a zavírá se ráno třetího dne. Zpočátku je bílý, později tmavne a před uzavřením se mění v tmavě růžový.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Listy leknínů prý unesou i malé dítě.

Historky o tom, že obrovské listy leknínu dokáží unést i malé dítě nejsou vůbec nadnesené. Ovšem při focení takové podívané si obvykle fotograf i pěstitel pomáhají polystyrénem, který pod list zasunou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám