Hlavní obsah

Atol Midway zažil jednu z nejvýznamnějších námořních bitev. Teď je rájem divokých zvířat

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tyrkysový atol Midway se nachází jen stovky kilometrů od mezinárodní datové hranice. Během druhé světové války se stal dějištěm důležité bitvy, v níž americká armáda zvítězila nad japonskou flotilou. Možná nikdy v historii neproběhla tak významná bitva o tak titěrné území. Na válku ovšem už panenský atol zapomněl. Teď je chráněnou rezervací pro divoká zvířata.

Foto: Profimedia.cz

Domov v atolu našly třeba karety obrovské.

Článek

V průběhu druhé světové války si americká armáda vystavěla na ostrůvcích atolu svou základnu. Dodnes se tu nacházejí její pozůstatky, byť už dávno neslouží svému původnímu účelu. Jelikož Midway leží zhruba na půli cesty mezi Havají a Tokiem, využívá se ranvej na jednom z ostrůvků pro případná nouzová přistání. Jinak se ovšem běžní návštěvníci nemají možnost na atol podívat.

Foto: Profimedia.cz

Ranvej na jednom z ostrovů se používá pro nouzová přistání.

Na ostrovy se jednou ročně pořádaly organizované výpravy, zaměřené na válečnou historii. V současné době se ovšem nekonají ani ty. Atol, jenž zaujímá rozlohu zhruba 6,2 kilometru čtverečních, byl už v roce 1903 vyhlášen rezervací mořského ptactva a veškerá vojenská činnost byla na ostrovech ukončena o 90 let později. Tehdy se začalo s obnovou přirozeného přírodního řádu.

Foto: Profimedia.cz

O dobytí atolu se během války pokoušeli Japonci.

Rezervace vešla pod správu americké organizace Fish & Wildlife Service, která se stará o ochranu divoké přírody. Dnes je Midway součástí národní mořské rezervace Papahānaumokuākea. Ta se loni stala největší chráněnou oblastí na světě. [celá zpráva]

Domov ohroženého druhu

Hlavní populaci atolu dnes tvoří především divoká zvířata, vyjma některých pracovníků organizace. Kromě miliónů mořských ptáků, kteří atol obývají, zde žije také kriticky ohrožený tuleň havajský, což je jediný druh tuleně, který obývá tropické vody.

Dalšími obyvateli jsou třeba karety či delfíni. V době, kdy se ještě na Midway pořádaly výlety, bylo pozorování fauny jedním ze zlatých hřebů návštěvy atolu.

Foto: Profimedia.cz

Atol se loni stal součástí největší chráněné oblasti na světě.

Ačkoli se na ostrovech stále nacházejí pozůstatky vojenské základny, je nesporné, že atol už dávno není pekelným bitevním polem. Dnes je rájem zvířat, která zde žijí v harmonii s okolní přírodou, kterou kvůli nedostupnosti člověk jen tak nezkazí.

Reklama

Výběr článků

Načítám