Hlavní obsah

Největší chráněná oblast na světě vznikla u Havaje

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblast s jen těžko vyslovitelným jménem Papahānaumokuākea se koncem srpna stala největší chráněnou oblastí na světě. Nachází se 2100 kilometrů od hlavních havajských ostrovů a nyní zabírá přes 1,5 miliónu kilometrů čtverečních. Oblast z původních 362 kilometrů čtverečních rozšířil americký prezident Barack Obama. Informoval o tom server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Papahānaumokuākea zabírá přes 1,5 miliónu kilometrů čtverečních

Článek

Národní námořní rezervaci Papahānaumokuākea založil před dekádou exprezident George Bush, Barack Obama pak vyslyšel volání mnoha místních obyvatel, ale i vědců, aby byla biologicky rozmanitá oblast lépe chráněná. „Ochrana mořského života je předmětem veřejného zájmu,“ prohlásil americký prezident.

Oblast rezervace byla rozšířena až po atol Midway, který leží necelých 300 kilometrů od Mezinárodní datové hranice přímo v srdci Pacifiku. Nyní jsou zde zakázány všechny komerční aktivity, jako je například rybolov. Ten bude povolený pouze rekreačně, pokračovat zde bude i vědecký výzkum.

Foto: Profimedia.cz

Letecký pohled na atol Midway

Mořská bioložka Sylvia Earleová Obamovo rozhodnutí vítá a tvrdí, že Spojené státy americké by mohly tímto aktem ukázat cestu, jak zabezpečit podobné oblasti po celém světě. „Tyto ‚modré parky’ nejsou žádným luxusním místem, kam přijedete prožít dovolenou. Vzhledem ke globálnímu oteplování je důležité mít chráněné zóny, ve kterých bude zachována biodiverzita. Ta udržuje naši planetu stabilní,“ řekla pro National Geographic.

Nedávné výzkumy oblasti odhalily několik významných aspektů, například pravděpodobně nejstaršího žijícího živočicha, zhruba 4500 let starý korál, či několik mořských hor, z nichž jedna je 4267 metrů vysoká a pulzuje životem. Některé z ostrovů v Pacifiku jsou také domovem vzácných ptáků, i na ně se stanovená chráněná oblast vztahuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám