Hlavní obsah

V Číně se opět objevil nový virus. Způsobuje zápal plic u dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocné děti zahltily čínské nemocnice, protože ve městech po celé zemi, včetně Pekingu, se stupňuje epidemie zápalu plic vyvolaná zatím neznámým virem.

Foto: Anupam Nath, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

ProMed, rozsáhlý, veřejně dostupný systém dohledu, který monitoruje výskyt ohnisek nemocí lidí a zvířat po celém světě – vydal v úterý pozdě večer oznámení, v němž podrobně popisuje hlášenou epidemii „nediagnostikovaného zápalu plic“ u dětí, napsal deník The Telegraph.

O novém viru z Číny se toho podle českého ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) ví zatím málo. Světová zdravotnická organizace (WHO), která podle agentury Reuters Čínu požádala o podrobnější informace, by podle něj měla být aktivnější. Válek to ve čtvrtek řekl novinářům na odborné konferenci Prostafórum 2023.

„Jsou to zatím předběžné informace od Světové zdravotnické organizace, nejsou k tomu žádné detaily,“ řekl Válek.

Proti covidu se od září naočkovalo 300 000 lidí

Domácí

ProMed upozornil na covid

Právě ProMed na sklonku prosince 2019 upozornil na záhadný virus později pojmenovaný SARS-Cov-2 mnoho lékařů a vědců, včetně vysokých představitelů Světové zdravotnické organizace (WHO).

V posledním příspěvku, který vycházel ze zprávy tchajwanského zpravodajství FTV News, se uvádí, že nemocnice v hlavním městě Pekingu a Liao-ningu, téměř 500 kilometrů severovýchodně od metropole, se potýkaly s přílivem dětí se zápalem plic.

„Mnoho, mnoho z nich hospitalizovali,“ řekl pan Wei, obyvatel Pekingu, pro FTV News. „Nekašlou, mají vysokou horečku a u mnoha z nich se objevují plicní uzliny.“

Společnost ProMed uvedla: „Tato zpráva naznačuje, že se jedná o rozsáhlé ohnisko nediagnostikovaného respiračního onemocnění… Není vůbec jasné, kdy tato epidemie začala, protože by bylo neobvyklé, aby bylo tak rychle postiženo tolik dětí. Zpráva neuvádí, že by byli postiženi nějací dospělí, tedy učitelský sbor, což naznačuje výskyt především ve školách.“

Reakce na uvolnění po covidu?

Epidemie by však mohla souviset s mykoplazmovou pneumonií, akutním zánětem plic infekčního původu, který způsobuje jednobuněčný mikrob Mycoplasma pneumoniae. Napadá především malé děti a nyní se údajně prudce šíří v době, kdy Čína vstupuje do své první zimy bez zavedených přísných lockdownů proti covidu-19.

Tato nemoc se vyznačuje kašlem. Bývá suchý, dráždivý a občas záchvatový a může se stát význačným rysem infekce. Mezi další příznaky patří bolest v krku, únava a dlouhotrvající kašel, který může trvat týdny nebo měsíce. V závažných případech může nakonec přerůst v zápal plic.

Čína vstupuje do nové fáze boje proti koronaviru

Koronavirus

„V jiných zemích, včetně Velké Británie a USA, došlo k podobnému nárůstu onemocnění jako choroby dýchacích cest a chřipka poté, co úřady zrušily pandemická omezení, protože léta potlačovaná cirkulace zasáhla imunitu obyvatelstva,“ napsal The Telegraph.

Zvládáme, hlásí nemocnice

Minulý měsíc čínská média informovala o tom, že nemocnice po celé zemi zaznamenaly nárůst počtu infekcí, přičemž shluky případů se často objevují ve školách a školkách.

„Jedná se o první vlnu infekcí způsobených mykoplazmovou pneumonií od doby, kdy byla na začátku letošního roku zrušena většina omezujících opatření proti covidu-19,“ uvedla pro China Daily Čou Chuej-sia, ředitelka dětského lékařského střediska při Sedmém lékařském centru Všeobecné nemocnice Čínské lidové armády.

„Vlna se zdá být obzvláště divoká od svátku Národního dne na začátku října,“ dodala. „Ve srovnání s předchozími lety jsme zjistili více pacientů se smíšenými infekcemi, rezistencí na léky a těžkým zápalem plic,“ dodala.

Upozornila, že intenzivní vlna infekcí by měla vyvrcholit v listopadu a může se shodovat s nárůstem dalších infekčních respiračních onemocnění potlačených během uzávěr proti covidu.

Vlny respiračních chorob

Minulý měsíc Li Jü-čchuan, ředitel ambulantního oddělení Pekingské dětské nemocnice, rovněž uvedl pro China Voice, že nemocnice se letos potýká s dětskými respiračními chorobami.

„První vrchol nastal od poloviny až konce února do konce března, kdy byla hlavní příčinou chřipka; druhý se dostavil v květnu, kdy se objevily různé patogeny, například RSV; třetí se objevil v září,“ upřesnil Li a dodal, že zařízení muselo zvýšit kapacitu, aby se s tím vyrovnalo.

Nedávný nárůst výskytu mykoplazmové pneumonie také vyvolal obavy z rostoucí rezistence vůči antibiotikům, protože tato bakterie stále častěji obchází makrolidy, preferovanou skupinu léků, přičemž Čína má nejvyšší míru rezistence na světě.

„U pacientů se neustále objevují závažné případy, ale kritických případů je velmi málo a zatím nedošlo k žádnému úmrtí v souvislosti s touto nemocí,“ řekl Chua Šao-tung, pediatr z Pekingské dětské nemocnice, deníku China Daily. „Průměrná doba hospitalizace se pohybuje kolem sedmi až čtrnácti dnů.“

KOMENTÁŘ: Čína v bludném covidovém kruhu – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám