Hlavní obsah

Pákistán po katastrofálních záplavách: Bohaté země nám kvůli klimatu dluží reparace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohaté státy, hlavní viníci klimatických změn, by měly odškodnit chudé země nejvíce vystavené dopadům globálního oteplování. V rozhovoru pro deník The Guardian to prohlásila Sherry Rehmánová, pákistánská ministryně pro klima.

Foto: Reuters

Povodně zaplavily až třetinu Pákistánu. Podle pákistánské ministryně pro klima Rehmánové je Pákistán epicentrem existenční krize v podobě globálního oteplování.

Článek

Bezprecedentní povodně nyní zaplavily třetinu Pákistánu a postihly přes 33 milionů jeho obyvatel. Záplavy, které dorazily po období akutního sucha, si od poloviny června vyžádaly už skoro 1300 obětí včetně více než čtyř stovek dětí.

Pákistán ničí povodně. Třetina země je pod vodou, mrtvých je už přes 1100

Zahraniční

„Svět čelí existenční krizi v podobě globálního oteplování a Pákistán je jejím epicentrem. Přitom jsme k ní ale přispěli méně než jedním procentem emisí (CO2),“ prohlásila Rehmánová.

Bohaté státy podle ní ani zdaleka neplní klimatické sliby. „Je tolik ztrát a škod a přitom tolik málo reparací zemím, které přispěly tak málo ke světové uhlíkové stopě,“ upozornila.

Sever vysává z Jihu 80krát více, než vrací

Globální Jih, tedy rozvíjející se země, netrpí jen následky znečišťování planety ze strany globálního Severu (bohatých zemí).
Podle studie Institutu pro environmentální vědy a technologie (ICTA-UAB) v Barceloně je hodnota zdrojů, které globální Sever vysává z Jihu, osmdesátkrát vyšší než hodnota rozvojové pomoci, které bohaté státy poskytují těm chudým.
To je údajně hlavní příčinou nedostatečného rozvoje chudších zemí a globální nerovnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám