Hlavní obsah

Archeopark se opět otevřel návštěvníkům

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dvou letech oprav se v pondělí otevřel veřejnosti Archeopark v Chotěbuzi-Podoboře na Karvinsku. Záchrana středověkého slovanského hradiska za 28 milionů korun si nakonec vyžádala více času, než se původně předpokládalo.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Před sobotním otevřením se včera v archeoparku dělaly poslední kosmetické úpravy na věži, ochozech, hradbě i palisádách.

Článek

„To, co jsme rozebrali, tak jsme vlastně tady postavili nově, to znamená veškeré opevnění, ochozy, palisády, komorovou hradbu, ale i slovanskou věž. Novinkou je ochoz po celé délce opevnění,“ řekla Právu Lenka Ježová Bichlerová, mluvčí Muzea Těšínska, pod které archeopark spadá.

Připomněla, že sice se venkovní akropole archeoparku opravovala přes dva roky, ale zcela uzavřená pro veřejnost byla „jen“ rok.

„Předtím, když zde probíhal archeologický průzkum, tak bylo otevřeno zčásti, prostě s omezeními. Teď už si návštěvníci ale archeopark mohou užít celý a do konce října dokonce zdarma, protože jsme se zapojili do akce Moravskoslezského kraje na podporu turismu, která nabízí na památkách kraje volný vstup od září do října,“ upozornila mluvčí.

Svatá Ludmila v Praze má zpět své hodiny. Na věže je instaloval horolezec

Domácí

„Problémem při rekonstrukci bylo pro stavebníky hlavně to, že se pohybovali v zákonem chráněné lokalitě. Pracovali na místě, kde stálo slovanské hradiště. Kamkoliv se kopne, tak se najdou keramické střepy či něco podobného. To je i důvod, proč se opravy protáhly o rok. Přispělo k tomu i počasí a letos i epidemie koronaviru,“ vysvětlil Zbyšek Ondřeka, ředitel Muzea Těšínska.

Pražský Vítkov čeká proměna, bude i promenáda

Domácí

Tesaři a stavaři z třinecké firmy použili na proměnu archeoparku kolem 450 kubíků dřeva. „Použili jsme dřevo z oblasti valašských Beskyd, především modřín a jedli. Tyto dřeviny totiž mají vyšší přirozenou trvanlivost,“ uvedl stavbyvedoucí Ivan Stryja z firmy Beskydská stavební. Dodal, že dřevostavby byly provedeny novodobými postupy, včetně navržených tesařských spojů.

Revitalizaci archeoparku uhradilo zčásti Muzeum Těšínska a kraj, pomohla i evropská dotace v rámci projektu přeshraniční spolupráce Toulky údolím Olše. Na české straně šlo o opravu archeoparku, na polské straně se ve vesnici Hažlach postavil nový objekt určený přírodovědě. Také on se o víkendu otevřel veřejnosti.

Archeopark v Chotěbuzi-Podoboře se otevřel v roce 2006. Jde o jedno z předních českých archeologických nalezišť prohlášených za kulturní památku. Je zde totiž nesmírně bohatá historie osídlení už od pravěku.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám