Hlavní obsah

Svatá Ludmila v Praze má zpět své hodiny. Na věže je instaloval horolezec

Novinky, khl, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po více než dvou měsících se na věže kostela svaté Ludmily v Praze vrací její hodiny. Firma Technologie hlavního města Prahy (THMP) je sundala v polovině června kvůli opravě a údržbě. Ciferníky začali pracovníci na své místo do výšky zhruba padesáti metrů nad zemí vytahovat a instalovat v pondělí ráno. Celá revitalizace stála skoro půl milionu korun. Kromě náměstí Míru firma opravuje dalších 17 hodin na věžích pražských památek.

Horolezec instaluje opravené hodiny na kostel na Náměstí MíruVideo: Novinky

 
Článek

Po více než dvou měsících, kdy věže kostela svaté Ludmily zely prázdnotou, se na ně opět vrací jejich historické hodiny. První dva zrenovované ciferníky už jsou na svém místě, ve výšce zhruba padesáti metrů nad zemí je tam v pondělí opraváři instalovali na provazech.

„Hodiny jsme z věží sundali zhruba v polovině června a odvezli k dílčí opravě. Během ní kontrolujeme všechny mechanické i elektrické části stroje. Ty, které to potřebují, revitalizujeme,“ řekl Novinkám mluvčí THMP Martin Drozd.

Kromě oprav dvou mechanických strojů, které hodiny pohání, bylo potřeba sundat i šest ciferníků, které jsou na věžích instalované ze všech vnějších stran.

„Odvezli jsme je na otiskování, kde dostaly nové laky, a k písmomalíři, který jim dal nová čísla. Ciferníky se instalují od pondělí, hodiny jako takové už ale na věži dva týdny běží,“ vysvětlila Marie Nesnídalová z firmy L. Heinz, která má opravy na starosti.

Vinohradskému bytu ze 30. let oblékli architekti moderní kabát

Tipy a trendy

Kostelní hodiny na náměstí Míru mají dva věžní hodinové stroje. „Když se postavíte čelem ke kostelu, v pravé věži je umístěn ‘čtvrťový stroj‘, který odbíjí čtvrt, půl, tři čtvrtě a celou. V levé části je pak ‘jící stroj‘, který ukazuje čas. Hodiny jsou napojeny na jednu jednotku, synchronizovanou signálem. Umí reagovat na výpadek, posouvat letní i zimní čas,“ popsal fungování hodin Drozd.

Foto: Novinky

Za pomoci několika lan vytáhli pracovníci ciferník do výšky zhruba padesáti metrů.

Kromě hodin na náměstí Míru čeká generální opravy i dalších 17 hodin na pražských památkách, mimo jiné i na věži svatého Mikuláše na Malostranském náměstí nebo ve Františkánské zahradě.

„Již jsme revitalizovali hodiny na kostele sv. Remigia v Čakovicích, hodiny Geologického ústavu na Klárově nebo hodiny kostela svatého Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí,“ uvedl radní pro správu majetku Jan Chabr (TOP 09).

Podchod až na Žižkov a luxusní čekárny. Hlavní nádraží v Praze pokračuje v modernizaci

Domácí

Cena údržby a renovace se u jednotlivých hodin pohybuje od několika desítek tisíc až po stovky tisíc korun. „Oprava strojků včetně všech 6 ciferníků na věžních hodinách kostela svaté Ludmily se pohybovala okolo 450 tisíc korun,“ uvedl Drozd. Celkem podle něj opravy všech 17 hodinových strojů vyjdou zhruba na 5 milionů korun.

„Jsme rádi, že se letos po dlouhé době našly finanční prostředky právě na obnovu pražských věžních hodin. Jejich historie sahá dále než šest set let do minulosti a jejich přítomnost ke koloritu města neodmyslitelně patří,“ dodal Drozd.

Hlavní město Praha má na svém území v majetku celkem 57 věžních a 458 veřejných hodin. Společnost THMP, která současně spravuje pražské veřejné osvětlení a městský kamerový systém, se o pražské hodiny stará druhým rokem.

Reklama

Výběr článků

Načítám