Hlavní obsah

Pražský Vítkov čeká proměna, bude i promenáda

Právo, Lucie Fialová
Praha

První část úprav pražského vrchu Vítkov mezi Karlínem a Žižkovem by měla být odstartována koncem příštího roku. Práce za zhruba 60 milionů korun se dotknou prostranství u památníku včetně přilehlého parkoviště, řekl primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN).

Foto: Lucie Fialová, Právo

Celkové náklady na proměnu Vítkova přesahují 373 milionů korun.

Článek

Přeměna rozdělená do šesti etap má zabrat několik let. Kromě úprav zeleně, laviček a dalšího mobiliáře a podobně by na vrchu měla vzniknout promenáda v ulici Pražačka, která vede od památníku na Ohradu. V první fázi město neplánuje kácet stromy, s možnou výjimkou tří uschlých.

Zmizí nevzhledná asfaltová komunikace, která v minulosti sloužila pro příjezd delegací

„Nejzajímavější na projektu revitalizace Vítkova je množství vodních prvků, které se budou realizovat na hlavní tepně parku, zmizí nevzhledná asfaltová komunikace, která v minulosti sloužila pro příjezd delegací, které měly uctívat památku mumifi kovaného Klementa Gottwalda,“ vítá místostarosta Prahy 3 Tomáš Mikeska (TOP 09 a STAN). Vítá i výsadbu velkého množství stromů a minimální zásahy do současného stromořadí.

Na pražských Malvazinkách vznikla odpočinková zóna. Posedět v ní ale nikdo nechce

Domácí

Připomíná, že Vítkov byl vytipován po roce 1990 jako jeden ze čtyř nejdůležitějších parků v Praze po Petřínu, Letenských sadech a Stromovce, o které bude pečovat město. „Všechny tři zelené plochy již revitalizací prošly a moc bych si přál, aby obnova Vítkova nebyla z důvodů úspor rozpočtu radními města odložena,“ říká Mikeska s tím, že podle dosavadních plánů by první etapa obnovy parku od památníků směrem k Ohradě v délce přibližně 200 metrů měla být dokončena v roce 2023.

Právě plocha za památníkem podle něj patří k nejslabším místům lokality. „V návrhu je parkoviště nahrazeno víceúčelovou plochou, tzv. piazzettou, která bude sloužit jako vyvrcholení promenády zejména v případech, kdy se tam bude konat společenská, kulturní nebo sportovní akce,“ líčí. Piazzetta je částečně naplánována jako střecha provozního objektu s kioskem a WC. V rámci přeměny parkoviště v centrální prostor parku se počítá s vysázením asi 24 nových stromů.

Svatá Ludmila v Praze má zpět své hodiny. Na věže je instaloval horolezec

Domácí

V nejstarších zmapovaných údobích byl vrch Vítkov zalesněný. Ve středověku byl jižní svah osázen vinicemi. Vinici zde měl i pražský konšel Vítek, po kterém je vrch (dříve Žižkov) pojmenován. V roce 1420 se stal dějištěm vítězné husitské bitvy. Postupná proměna území na park započala v 90. letech 19. století, kdy byl pověřen zahradní architekt František Thomayer úpravou západního svahu.

Dominantou Vítkova je Národní památník s jezdeckou sochou Jana Žižky. Vznikl ve 30. letech 20. století. Měl připomínat zrození československého státu a hrdinství legionářů, ale sloužit i k zasedání parlamentu a k dalším akcím. Později se z památníku stalo mauzoleum komunistických předáků. Nyní je v něm muzeum českých a československých moderních dějin.

Reklama

Výběr článků

Načítám