Hlavní obsah

Zpívající lípa ze Svitavska je Stromem roku 2021

Letošním stromem roku se stala Zpívající lípa z Telecí na Svitavsku. Je zároveň v pořadí 20. vítězem celonárodní soutěže, kterou pravidelně vyhlašuje Nadace Partnerství. O jejím vítězství rozhodla veřejnost ve svém hlasování. Na druhém místě skončilo Dubisko valašisko tvrdé z Kozlovic na Frýdeckomístecku a bronz si z letošního klání odnáší Smrk ztepilý na ulici Remešova v Brně.

Foto: Archiv soutěže Strom roku, Lucie Mojžíšová

Vítěz soutěže Strom roku 2021 - Zpívají lípa, známá také jako Lukasova lípa

Článek

Zpívající lípu, jež v od veřejnosti získala nakonec 2635 hlasů, nominovala za Základní a mateřskou školu Telecí její ředitelka Olga Kosíková se svými žáky.

„Děti i rodiče ze Základní a mateřské školy Telecí, občané Telecí i okolní obce od letošního jara žijí nominací a hlasováním v anketě Strom roku. Byla to obrovská zkušenost a cesta k vytváření nových přátelství a partnerství s lidmi v okolí i s nejrůznějšími organizacemi. Jsme šťastní a vděční, že nás Lípa seznámila. I kdyby Zpívající lípa nevyhrála, díky všem letošním aktivitám pořádaným u příležitosti ankety Strom roku mnozí získali mnohem silnější vztah k přírodě, přírodním památkám a především k místu, kde žijí. Skutečnost, že se něco takového děje, je pro nás velkým vítězstvím,“ raduje se Olga Kosíková.

Děti i dospělí na podporu svého favorita uspořádali výstavu, koncert a zpívání u lípy, a dokonce jí natočili vlastní film.

Více než 700 let starý kmet

Zpívající lípě také místní někdy říkají Lukasova lípa a patří k nejmohutnějším a nejstarším stromům celé republiky. Je památná. Údajně pod ní sedávali Alois Jirásek i Tereza Nováková, její příběh měl v plánu zhudebnit Bohuslav Martinů. Její stáří je odhadováno na více než 700 let.

Pojmenování lípy pak odkazuje až k dobám husitským a působení Českých bratří. Záznamy z období pronásledování tajných evangelíků vypovídají o tom, že si v dutině lípy bratr Jiroušek opisoval vypůjčený Nový zákon a Knihu žalmů Starého zákona. Podle poznámek na deskách opisu přitom údajně spotřeboval 1204 lojových svíček.

Legenda pak praví, že když opisoval žalmy, zpíval si je, a poněvadž byl hluchý, sám je neslyšel. Zpěv se nesl z dutiny vysoko do koruny a zazníval střídavě ze všech stran. Díky ozvěně ve veliké dutině nabýval Jirouškův hlas zvláštního zabarvení, které působilo o to víc tajemně právě v noci, kdy stařeček knihy opisoval. Odtud tedy název Zpívající lípa.

Stane se Stromem roku Zpívající lípa, Dubisko valašisko nebo brněnský smrk? Zbývá jen týden hlasování

Zahrada

Lípa a současnost

V roce 2000 byl vysazen první známý potomek Zpívající lípy, který pod stromem vyklíčil ze semínka. Od té doby bylo zasazeno dvacet semenáčků a další jsou připraveny k výsadbě.

Rostou u místní školy, v pražském arboretu potomků významných stromů na Vyšehradě, ale také v anglickém Bristolu i jinde.

Vítězná lípa završila pomyslný kruh 20 let ankety Strom roku. Byla totiž nominována i do vůbec prvního celostátního ročníku, kde skončila čtvrtá. Spolu s letošním prvenstvím si odnáší i poukaz na odborné ošetření a účast v zimním mezinárodním kole, kde bude soupeřit o titul Evropský strom roku.

„Od 23. října zároveň spouštíme nominace do nového ročníku ankety Strom roku. Nominujte na www.stromroku.cz a proměňte svůj strom života ve Strom roku,“ vyzývá koordinátorka ankety Silvie Zeinerová Sanža z Nadace Partnerství.

Hlasování v anketě je zpoplatněno. Lidé poslali celkem 7 256 hlasů, díky tomu se podařilo vybrat bezmála čtvrt milionu korun, který Nadace Partnerství rozdělí jako grant mezi letošní finalisty a Stromy hrdiny.

Výsledné pořadí finalistů Strom roku 2021

1. Zpívající lípa, Pardubický kraj, 2635 hlasů

2. Dubisko valašisko tvrdé, Moravskoslezský kraj, 1783 hlasů

3.  Smrk ztepilý na ulici Ramešova, Jihomoravský kraj, 944 hlasů

4. Novoveská lípa, Moravskoslezský kraj, 365 hlasů

5. Lípa Kapucínka, Jihočeský kraj, 346 hlasů

6. Strážce Výštice, Jihočeský kraj, 325 hlasů

7. Dolní popovská lípa, Karlovarský kraj, 234 hlasů

8. Šmigula, Jihomoravský kraj, 147 hlasů

9. Běleňská lípa, Jihočeský kraj, 137 hlasů

10. Svatováclavský dub, Středočeský kraj, 122 hlasů

11. Platan javorolistý, Hlavní město Praha, 115 hlasů

12. Lípa pod Holým kopcem, Jihomoravský kraj, 103 hlasů

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám