Hlavní obsah

Jabloň u Lidmanů na Náchodsku soutěží o titul Evropský strom roku

Novinky, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Machovská Lhota

Sedmdesát let stará jabloň odrůdy Blenheimská reneta je jedním ze třinácti stromů Evropy bojující v již jedenáctém ročníku soutěže Evropský strom roku. Doménou jabloně je především její příběh, kdy byla němým svědkem nelehkých historických změn nedaleko polských hranic a sama bojovala o přežití.

Jabloň u Lidmanů na Náchodsku soutěží o titul Evropský strom rokuVideo: MAS Stolové hory

 
Článek

Jabloň stojí vprostřed zahrady hospody U Lidmanů v Machovské Lhotě na Náchodsku. Před lety ji zachránili místní štamgasti, kteří hostinskému poradili, ať k jejím kořenům nasype hřebíky kvůli nedostatku železa, aby začala plodit. Strom tak díky péči místních zažil několik režimů, jeho plody sklízely tři generace.

Lidmanova jabloň je navíc vůbec prvním ovocným stromem, který Česká republika do soutěže vyslala. „Vyhrávaly různé lípy, borovice. Ovocný strom si ale ještě nikdo do soutěže poslat nedovolil. Je to naším štěstím, že se tento zapadlý kout naší republiky tímto malinko dostal do povědomí,“ říká jeden z místních.

Foto: Jan Bartoň

Jabloň u Lidmanů v zimě

Hlasování v soutěži trvá do 28. února 2021, hlasovat můžete zde. V posledním týdnu budou počty hlasů na webové stránce skryty, slavnostní vyhlášení proběhne 17. března v Bruselu.

Pečení štrúdlů na počest jabloně

Podpořit a prokázat čest prvnímu ovocnému stromu v soutěži se rozhodl spolek Místní akční skupina Stolové hory, který vyzývá k oprášení babiččiných receptů a pečení štrúdlů. Happening s názvem Pečeme pro jabloň má také podpořit lokální úrodu, které lze využít i během tuhé zimy.

„Mezi staletými duby a mohutnými lípami bojovala jabloň už v českém kole soutěže, které však vyhrála i díky stovkám štrúdlů upečených na její podporu. Nyní máme v plánu totéž. Až do konce února chceme, aby republika byla doslova propečená štrúdly v rámci akce Pečeme pro jabloň,“ sdělila Novinkám Mirka Soldánová, projektová manažerka spolku, která jabloň do soutěže nominovala.

Na podporu jabloně vznikl hapenning s názvem Pečeme pro jabloňVideo: MAS Stolové hory, z. s.

Ambasadorkou jabloně se stala Kateřina Winterová, moderátorka pořadu Herbář. „Je mi skoro jedno, které jablko do štrúdlu zvolím, ale už mi není jedno, odkud to jablko pochází. A protože Blenheimská reneta je stará odrůda, kterou v moderních sadech nenajdete, klidně by se mohlo stát, že jednoho dne zmizí ze světa. Proto chci svým hlasem tuto jabloň podpořit v soutěži Evropský strom roku a ukázat tak světu úctu k sadařské tradici,“ říká Winterová.

Zapojit se do happeningu můžete i prostřednictvím sociálních sítí. Fotky upečených štrúdlů společně s místem, kde jste je pekli, můžete sdílet do facebookové skupiny Podporujeme jabloň u Lidmanů z Machova či sdílet na Instagramu pod hashtagem #pecemeprojablon. Fotky lze také zasílat na e-mailovou adresu strudl@mas-stolovehory.cz

„Chceme vytvořit mapu republiky a alespoň virtuálně propojit díky symbolu jablka všechny nadšence, kteří se do pečení zapojí,“ dodává Pavel Rejchrt z MAS Stolové hory, která se zaměřuje na rozvoj venkova na Náchodsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám