Hlavní obsah

Stane se Stromem roku Zpívající lípa, Dubisko valašisko nebo brněnský smrk? Zbývá jen týden hlasování

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 5. září o půlnoci začíná tajná fáze hlasování o vítěze letošního jubilejního 20. ročníku soutěže Strom roku. Do nedělní půlnoci jsou počty hlasů u soutěžících stromů ještě zveřejněné na stránkách soutěže, pak ale zmizí a celý příští týden bude hlasování tajné až do vyhlášení vítěze, které se uskuteční 22. září. Mezi favority jsou v současnosti Zpívající lípa, Dubisko valašisko a brněnský smrk.

Foto: Archiv soutěže Strom roku, Lucie Mojžíšová

K získání titulu Strom roku mají letos nejblíže smrk ztepilý na ulici Ramešova v Brně, Zpívající lípa z Telecí a Dubisko valašisko tvrdé z Kozlovic.

Článek

V pondělí 6. září začíná poslední týden, kdy je možné hlasovat ve veřejné anketě Strom roku. Na stránkách soutěže budou ovšem od pondělí počty hlasů, které jednotlivé stromy zatím získaly, skryty, aby byly výsledky, jež organizátoři z Nadace Partnerství vyhlásí 22. září, překvapením. Hlasovat lze přitom až do neděle 12. září.

Jak lze vidět na stránkách soutěže, počty hlasů na medailových pozicích jsou zatím jen těsné, a tak všichni zájemci, kteří by chtěli podpořit svého favorita, mají už jen posledních pár dní, aby tak učinili.

V současnosti se o prvenství mezi sebou pomyslně přetahují Zpívající lípa z Telecí v okrese Svitavy, Dubisko valašisko tvrdé z Kozlovic na Frýdecko-Místecku a brněnský smrk ztepilý na ulici Ramešova. Každý z dvanáctky finalistů má ale šanci na vítězství, lidé mohou podpořit své favority prostřednictvím DMS nebo platební brány na webu ankety.

Evropským stromem roku se letos stal španělský Strom čarodějnic. Česká jabloň je sedmá

Zahrada

Výtěžek z hlasování Nadace Partnerství posílá ve formě grantu zpět společenstvím okolo finálových stromů a Stromů hrdinů. Peníze tito lidé mohou využít na ošetření stromů nebo nové výsadby.

„V Machově plánují na počest loňské vítězné Jabloně u Lidmanů sázet ovocnou alej, v Českých Budějovicích zase školáci spolu s místními vysadí nové lipové korzo okolo Dobrovodského potoka. V Brně pomocí výtěžku z hlasování chtějí zachránit místní Strom hrdinu: jasan úzkolistý na Moravském náměstí. Každý hlas pro Strom roku tak pomáhá aktivním lidem pečovat o své okolí, což je hlavní myšlenkou naší ankety již dvě dekády,“ zdůrazňuje koordinátorka soutěže Strom roku Silvie Zeinerová Sanža z Nadace Partnerství.

Vítěze čeká ozdravná kúra

Vítězný strom navíc získá poukaz na arboristické ošetření a bude reprezentovat Českou republiku v anketě Evropský strom roku, která odstartuje v únoru příštího roku.

Anketu o nejkrásnější evropský strom vyhrála borovice z Česka

Zahrada

Letošní vyhlášení se vrací k normálu

Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne na den podzimní rovnodennosti, tj. ve středu 22. září.

Organizátoři z Nadace Partnerství po loňském online vyhlášení opět plánují osobní setkání příznivců stromů od 18.00 hodin v brněnské Hvězdárně a planetáriu.

Česká anketa se během 20 let stala světovou
„V roce 2000 Nadace Partnerství otevřela grantový a osvětový program Strom života s cílem podporovat komunitní sázení stromů. O dva roky později jsme právě na Den stromů už vyhlašovali prvního celorepublikového vítěze Stromu roku. Jednalo se o reakci na nekoordinované kácení stromů v Brně, které bohužel vidíme i dnes,” komentuje dvacetileté výročí soutěže Michal Veselý, tehdejší koordinátor programu.
Popularita ankety postupně rostla a šířila se za hranice České republiky. V roce 2010 se k soutěži přidalo prvních pět středoevropských států, v současné době soutěž Strom roku probíhá nejenom v zemích Evropy, ale také například v Kanadě, Austrálii a v Asii.
Za dvě desetiletí lidé do ankety přihlásili 1531 stromů a na jejich podporu se zapojilo 728 843 hlasujících. Ve zpoplatněném hlasování se díky tomu podařilo od drobných dárců vybrat téměř 2,8 milionu korun, peníze pak byly zpětně zase rozděleny právě mezi komunity lidí sdružené kolem soutěžících stromů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám