Hlavní obsah

Začíná sezona pro sekačky na trávu. Nezapomeňte na správnou péči

Chystáte se vyrazit na trávník se sekačkou? V tom případě jste ji určitě po zimě zkontrolovali, doplnili benzín i olej a očistili ji… Ne? No tak to pak prr! Nejdříve jí dopřejte péči, kterou si zaslouží, a ona se vám odvděčí bezchybným chodem a plným výkonem.

Foto: Envato Elements

Množství a charakter oprav či úprav sekačky, které si majitel má provést sám, není nikde daný. Závisí jen na jeho zkušenosti, zručnosti a sebedůvěře.

Článek

I když to může znít na první pohled banálně, základem péče o sekačku je udržovat ji v čistotě. Znamená to především pečlivě ji očistit po každém sekání. Pozornost zaměřte hlavně na spodek sekačky kolem nože. Nesnažte se ale ušetřit si práci použitím tlakových čističů s vodou. Tím by se mohla sekačka poškodit. „Lepší je odstranit nečistoty mechanicky, například špachtlí. Při čištění sekačku opatrně nahněte na zadní část. Ideálně si na madlo dejte nějakou zátěž, aby vám stroj vydržel mírně zvednutý. Míru náklonu volte opatrně, aby nevytekl olej. Nikdy sekačku nestavte na bok,“ radí Lukáš Bejlovec ze společnosti Mountfield.

Co vše kontrolovat a doplňovat

U benzínových sekaček kromě dolévání paliva kontrolujte během sezony rovněž hladinu oleje podle návodu a v případě potřeby ho dolijte. Do benzínové sekačky se zpravidla používají klasické motorové oleje pro čtyřtaktní motory s označením SAE 30.

„Pravidelně kontrolujte nůž a udržujte jej ostrý. Tupý nůž sekačku nadměrně zatěžuje a poškozuje trávník. Pozornost si zaslouží také vzduchový filtr a zapalovací svíčky. Pokud se na údržbu sekačky sami necítíte, svěřte ji před zahájením sezony servisu,“ doporučuje Petr Tichý ze společnosti Hecht.

Co zvládnete doma a s čím zajet do servisu

Množství a náročnost prací na údržbě sekačky se odvíjí od zkušenosti a zručnosti majitele. Nelze proto přesně říci, co si má kdo zvládnout sám a co smí dělat už jenom servis. U benzínových strojů většina lidí zvládne promazat lanka nebo vyměnit olej. Pozor ale, u některých moderních motorů není možnost vypouštění oleje ve spodní části stroje, ale musíte použít odsávačku, kterou lze v hobbymarketech snadno pořídit. Stejně tak není těžké zkontrolovat, případně vyměnit filtr. Molitanové filtry můžete vyprat v jarové vodě, papírové zase vyfoukat kompresorem.

Šikovnější uživatelé si zvládnou nabrousit nůž, oříškem však může být jeho správné vyvážení, což je pro rovnoměrné sečení základem. Méně zkušení majitelé proto raději tento zákrok svěří autorizovanému servisu. Stejně tak i opravu a seřízení pojezdu či veškeré zásahy do motoru. U elektrických sekaček je údržba snazší. Stejně jako u benzínových je potřeba je pravidelně čistit, kontrolovat ostrost nože, u vyšších modelů je třeba nechat seřídit pojezd.

Převoz sekačky do servisu

Se sekačkou není zase až tak složité cestování. Většina lidí to snadno zvládne v kufru svého auta. Stačí složit madla a sekačku zajistit proti pohybu, aby se buď nepoškodil kufr, nebo nevylil benzín či olej.

Chyby v péči o robotické sekačky

1. Ignorování rad z manuálu

Robotické sekačky jsou poměrně složitá a především drahá zařízení, každý typ může mít trochu jiné požadavky na údržbu. Nesprávné zacházení se tak může nepříjemně prodražit.

2. Zastaralý software i nesprávné datum

Jako u každého elektronického zařízení je třeba mít u sekačky aktualizovaný software. Závisí na tom, jak dobře bude fungovat. Pokud se při aktualizaci softwaru automaticky nenastaví i správný čas a datum, je dobré to udělat ručně. Tento „detail“ je důležitý například při synchronizaci automatického sekání a automatického zavlažování. Nebylo by šťastné, kdyby se tyto dvě činnosti sešly ve stejnou dobu.

3. Nesprávně skladovaný akumulátor

Pokud poměrně nový akumulátor po zimním spánku neslouží, pak byl patrně skladován na nevhodném místě. „Baterie by se měla vždy skladovat v suché místnosti s pokojovou teplotou, ideálně nabitá a zcela mimo přístroj. Pokud byl akumulátor celou zimu v chladu, mohl se trvale poškodit. Potom bude opět nutná jeho výměna,“ upozorňuje Radim Tlapák z obchodu BatteryShop.

4. Tupé nože

Jako u klasických sekaček, také u robotických je třeba pravidelně kontrolovat stav nožů. Opotřebené nože trávu nesekají a trhají. Stačí se tedy pořádně podívat na čistotu řezu travních stébel. Nožové lišty se obvykle vyměňují jednou za rok, nožové čepele se mění i několikrát do roka.

5. Čištění tlakovou vodou

Jako kteroukoli jinou sekačku je i robotickou nutno udržovat v čistotě. Ani u těchto modelů nesaháme za žádných okolností po tlakovém čističi. Když už použít něco pod tlakem, tak vzduch. Jinak pomůže starý dobrý kartáč nebo vlhčený hadr. Při čištění zkontrolujte rovněž nabíjecí stanici a kontaktní kabely. I ty mají být čisté.

6. Příliš vysoký trávník

Robotické sekačky jsou určené k pravidelné péči o trávník. Tomu odpovídá také výška porostu, který jsou schopné opečovávat. Ta by měla být okolo čtyř centimetrů. Jinými slovy, pokud vám první sekání ve vhodnou chvíli uteklo, budete robotovi muset nejprve sami pomoci klasickou sekačkou. Po zimě rovněž srovnejte terén trávníku a vyplňte díry. Zároveň s tím zkontrolujte vedení vodicích kabelů (pokud je sekačka k orientaci využívá, ověřte, že snadno projede všemi úzkými místy, a odstraňte jí z cesty vše, co by jí mohlo překážet.

Anketa

Zvládnete si nabrousit a vyvážit nůž u sekačky sami?
Jistě, dělám to tak léta.
66,9 %
Dá mi to vždycky docela zabrat, ale zvládnu to.
3,1 %
Asi ano, ale raději se do toho nepouštím.
8,5 %
Kdepak. To je pro mě španělská vesnice.
21,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 130 čtenářů.

Vyvýšené záhony chrání před škůdci i bolestí zad

Zahrada

Probuďte trávník ze zimního spánku

Jak na to

Reklama

Související témata:

Související články

Magický půvab rozkvetlého sadu

Ne každý je vyznavačem tradiční zahrady. Paní Katka Čtvrtníčková zvelebila opuštěný sad, do něhož se každý rok na dva celé měsíce stěhuje všecka podmanivá...

Založte si záhon s květnatou loukou

Chcete se společně s motýly a včelkami radovat z rozkvetlé louky? Nemusíte hned obětovat trávník. Na záhonu se něžným lučním květům daří jakbysmet. Nyní je...

Výběr článků

Načítám