Hlavní obsah

Užijte si příjemný relax ve stínu

Právo, Adéla Mclintock

Zařídit si místo k posezení, když už máme zahradu, patří přirozeně k věci. Mělo by být klidné, nabízet pěkné výhledy a chránit před slunečním žárem.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Stínicí plachty jako z lodi dávají místu moderní ráz.

Článek

Ani horko, ani zima, stín o letních prázdninách má příjemnou povahu a v jeho chlácholivé náruči si dokonale odpočineme, ať už nám ji nastaví pod slunečníkem, střechou altánu, stromovou korunou nebo u zdi orientované k severu.

Na palubě

Zvednout kotvu, napnout plachty a hurá na plavbu do říše snů a pohody! Tento slastný pocit zažije každý, kdo vstoupí na dřevěné molo vybíhající nad průzračnou hladinu koupacího biotopu.

Inspirativní příběh lesní zahrady

Zahrada

Teplotu vzduchu snižuje jednak stín vrhaný dvojicí moderních trojúhelníkových plachet, natažených v různých výškových úrovních mezi domem, venkovní kuchyní a sloupkem, jednak chladná voda.

Komu by snad bylo stále horko, ten jen odsune křeslo a oddá se požitku z vodních radovánek.

V říši světlušek

Strom je celoživotním přítelem a také skvělým dárcem stínu. Jehličnan vrhá hluboký stín s tajuplnou atmosférou, v teple navíc vydechuje zklidňující pryskyřičnou vůni. Pod rozevlátou korunou listnáče to zase vypadá, jako by tam tančily světlušky.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Pod korunou listnáče si užijeme poutavou hru světla a stínu.

Působivá hra světla a stínu ve spojení s jemným ševelením listů má přímo meditativní účinky. Zavěsíme-li do větví nad lehátkem či lavičkou romanticky působící baldachýn ze síťoviny, nebudou nám brnkat na nervy komáři ani jiné breberky.

Slunečník XXL

Kreativní blogerka Monika Chmelařová umí čarovat v interiéru i na zahradě. Úspěchy sklízí díky svému vytříbenému vkusu i nápadům, které nezruinují bankovní konto.

Slunečníky vykouzlí příjemný stín. Nabízejí různé velikosti, materiál i LED osvětlení

Tipy a trendy

Inspirovat nás může patio stlučené z palet nebo bytelný stolek s litinovým podnožím ze starého šicího stroje. Majitelka na něm ráda aranžuje kytice a díky slunečníku s mamutími rozměry ji od práce nevytrhne ani polední žár.

Výhodou je snadná přemístitelnost a kloub, který umožňuje naklápět clonu proti bočnímu slunci.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Slunečník je připravený stínit tam, kde je zrovna potřeba.

S kapradím za zády

Komu na zahradě chybí vzrostlý strom nebo prostor pro altán, zařídí si relaxační koutek na místě orientovaném k severu, kde je příjemný chládek celé léto od rána do večera. Jestli nám při posezení něco zlepší pocit, pak jsou to záda krytá hustým živým plotem, stěnou domu či zdí.

Chystáte se s nůžkami na živý plot? Ještě vydržte, ptáci vám za to poděkují

Zahrada

Vysadíme-li do spár mezi cihlami nebo kameny stínomilné kapradiny, jako jsou nenáročné sleziníky (Asplenium) a osladiče (Polypodium vulgare), promění se obyčejná zeď v neobyčejnou vertikální zahradu.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

U severní zdi oceníme chládek nejen my, ale i kapradí.

Královská vyhlídka

V kouzelné zahradě Listen ve Strakách u Nymburka mají sedací koutek s úchvatným výhledem do okolí. Krásně je v něm během letní výhně i při dešti. Aby sedlová střecha nenořila místo do tísnivé tmy, byla část střešních tašek nahrazena deskami z plastu. Závěs z popínavek pomáhá s přistíněním a zmírňuje vítr.

Čtenářka založila zahradu tak, aby se na ní mohla věnovat svému koníčku

Zahrada

Třešničkou na dortu je libozvučný pramínek vody vyvěrající ze lví hlavy umístěné na středu cihlové zídky, která zpevňuje svah a zároveň slouží jako jeviště pro nádobové rostliny.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Pevná střecha spolehlivě ochrání před sluncem i deštěm.

Venkovní jídelna

Místo našla vedle domu, odkud je nejkratší cesta do kuchyně. Patio ze surových prken nabízí dostatek prostoru pro stůl z masivu, který hravě pojme celou rodinu. K prázdninové atmosféře přispívá domovní zeď vymalovaná modravými dálkami.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Markýza není náročná na výrobu podomácku.

Intimitu zákoutí dokresluje stříhaný plot z habru, květináče s hortenziemi a markýza. Tu s trochou šikovnosti zvládneme vyrobit svépomocí. Jen k tomu potřebujeme celtovinu, bambusové tyče, ocelové lanko a kovové žabky na záclony.

Anketa

Máte také na zahradě koutek, kde můžete v klidu relaxovat?
Ano, máme jich dokonce víc
64,5 %
Ano, jeden by se našel
16,7 %
Ne, ale o nějakém uvažujeme
7,1 %
Nemáme zahradu
11,7 %
Celkem hlasovalo 479 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Zahradní lehátko je symbolem pohody

K létu neodmyslitelně patří relax na sluníčku. Nejlépe u bazénu a ideálně na pohodlném lehátku, s drinkem v jedné ruce, s knihou v druhé. Stačí jen vybrat si...

Zahradní krb sestavíte za odpoledne

Venkovní krb lze pořídit jako nenáročnou stavebnici z betonových dílů, kterou zvládne i laik, a to bez zvláštního nářadí či materiálů. Vzhledem k vysoké...

Cestičky dodají zahradě dynamiku

Chodníčky v zahradě mají své nezastupitelné místo, dodávají jí patřičný šmrnc. Mohou být rovné či klikaté. Mohou tajuplně zmizet a zase se objevit třeba mezi...

Výběr článků

Načítám