Hlavní obsah

Chystáte se s nůžkami na živý plot? Ještě vydržte, ptáci vám za to poděkují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Existuje více doporučení, kdy je nejlepší stříhat živý plot. Ale přesto, že je svěží, hustý, bujný, a zdá se, že je tedy vše v pořádku, někomu jeho střih nemusí vůbec vyhovovat. Ptákům, kteří v něm hnízdí. Víte, kdy vám za tento zahradnický zákrok opravdu nepoděkují?

Foto: Profimedia.cz

V živých plotech rádi hnízdí například kosi černí.

Článek

Živý plot je možné stříhat buď pravidelně, přes letní sezonu třeba i měsíc co měsíc, někdo si naopak vystačí jen s jedním či dvěma střihy za rok. V zimě a pak v červnu. Jenomže právě s jarním a letním střihem je potíž.

V živém plotu totiž rády hnízdí nejrůznější druhy ptáků. Jsou to například kosi černí, pěnice černohlavé, červenky obecné či konopky obecné. Ti všichni si na huňaté větvoví v bezprostředním okolí svého hnízda potrpí. Chrání je nejenom před nepřízní počasí, ale zároveň i před loupeživými zraky a nenechavýma rukama. A kromě toho je samozřejmě i zdrojem potravy.

Už v době sezení na vajíčkách proto ptáci uvítají naprostý klid kolem svého hnízda. Ovšem i poté, co se z vajíček vylíhnou mladí a svým hlasitým dožadováním se o potravu jaksi naruší dosavadní utajení existence hnízda, není radno plot stříhat. Bujný porost stále blokuje, nebo alespoň ztěžuje přístup potenciálním predátorům a větévky zároveň slouží jako první přistávací plochy pro mláďata v době, kdy se začínají učit létat.

Dvě tváře kosa černého

Zahrada

„Abychom ochránili hnízdící ptáky, ploty by se neměly stříhat po celou hnízdní sezonu, tzn. cca od dubna až do srpna,” sděluje Věra Sychrová z České společnosti ornitologické.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Křovinořezem a dalšími hlučnými nástroji můžeme způsobit mláďatům smrtelné zranění, případně zničit hnízdo s vejci. Bohužel se s tím každoročně setkáváme, kdy lidé zabijí nebo vážně zraní při stříhání živého plotu ptáky. V lepším případě mláďata z hnízda jen vypadnou, ale pak se bohužel dostanou do záchranné stanice, protože hnízdo již zpravidla mají poničené. A to je opravdu zbytečné. Proto se přimlouváme za to, aby lidé na svých zahradách brali ohled i na ptačí obyvatele. Například v Irsku je zákonem zakázané stříhání plotů v období od začátku března do konce srpna, aby byli ochráněni hnízdící ptáci,” dodává.

Reklama

Související témata:

Související články

Živý plot je ozdobou zahrad

Na jaře je čas na výsadbu živého plotu, protože do léta musí stihnout zakořenit. Pořiďte si buď sazenice, nebo rostliny v kontejneru. Ty mají tu výhodu, že je...

Čas výsadby živých plotů je tu

Krásný živý plot, to je běh na dlouhou trať. O výsledku se ale do značné míry rozhoduje již na samém začátku, tedy při jeho výsadbě. Vše si proto dobře...

Výběr článků

Načítám