Hlavní obsah

Stylové květináče a nádoby podtrhnou krásu květin v zahradě

Právo, Adéla Taitlová

Při výběru květináčů a nejrůznějších osazovacích nádob hledíme na vzhled, praktičnost a také na to, z čeho jsou vyrobené.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Terakotovým květináčům nezapřeme hřejivý půvab.

Článek

Materiál by měl korespondovat se stylem zahrádky. Především by ale měl našim oblíbeným rostlinám zajišťovat ty nejlepší podmínky pro spokojený život. Na trhu je k dostání spousta druhů, každý má své klady i zápory.

Glazovaná keramika

Pálená hlína opatřená lesklým finišem. Glazura dodává nádobě jiskru, působí elegantně a vždy upraveně. Zpomaluje odpařování vody a snižuje riziko škod způsobených mrazem. Glazované květináče se nabízejí v celé škále barev, což vede k nekonečným možnostem kreativního využití.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Glazura nabízí syté barvy. Dobře odráží světlo.

Báječně se v nich vyjímají rostliny okrasné listem – trávy, stromky, bylinky. Velice pěkné jsou baculaté nádoby, u nichž ovšem musíme počítat se ztíženým přesazováním. U levnějších variant se glazura snadno odštipuje.

Plast

Zatímco někdo na něj nedá dopustit, jiní by si ho v zahrádce nedovedli představit. Nutno říci, že žádný jiný materiál nezaznamenal v designu takový pokrok, jako právě plast. Z nudných květináčů se staly ucházející doplňky. Nejčastěji a také nejzdařileji imitují terakotu. Na rozdíl od ní udržuje plastová nádoba vláhu dlouhou dobu, což je výhoda (méně častá zálivka) i nevýhoda (riziko přemokření) zároveň. Barevná a tvarová nabídka je bohatá.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Povedená replika spojuje krásu terakoty s přednostmi plastu.

Světlý plast se nepřehřívá, může stát na přímém slunci, aniž by docházelo k poškozování kořenů. K největším přednostem plastu patří vysoká odolnost vůči mechanickým i klimatickým vlivům a nízká hmotnost. Cena se odvíjí od kvality provedení.

Kov

Umělecky zdobeným kovovým nádobám nelze zapřít nádech romantiky. Bezvadně ladí se vznešenými rostlinami – vavřínem, růžemi nebo liliemi. Přívětivě a uvolněně působí zářivé letničky ve vysloužilém hrnci s uchy nebo salát vysetý ve škopku. Vynalézaví zahrádkáři neváhají sázet ani do plechovek od fazolí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kovové nádoby jsou odolné, ale snadno se přehřívají.

V městském prostředí uplatníme prostě tvarované květináče s hladkým povrchem. Umístěné by měly být ve stínu, jinak hrozí popálení kořenů. Moderní varianty již mají speciální plastové vložky. Kovové stěny nepropouštějí vodu, dbáme proto na dostatek odtokových otvorů na dně nádoby. Někdy je zapotřebí ošetření proti rezivění.

Kámen

S kamenem do zahrádky vstupuje historie. Kamenná koryta, díže, tesané ornamentální květináče s věkem nabývají na kráse. Patina, řasy, mech přispívají k jejich zajímavému charakteru. Sluší to v nich téměř všemu, zvláště pak skalničkám a jehličnanům. Kámen dobře izoluje. Je to nejpevnější, nejodolnější a nejtrvanlivější materiál, což se odráží v ceně.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kámen je věčný a léty krásní.

Nádoba z přírodního kamene vyniká svou stabilitou, ve větru se nepřevrhne, ale manipulace s ní je náročná. Vzhledem k hmotnosti se nehodí na balkony. Objemnější nádoba umístěná na kamenném sloupku funguje jako honosný centrální bod pozornosti.

Beton

Nádoby odlité z betonu nemusejí být ošklivé, když se povedou. Časem také získávají patinu, až jsou k nerozeznání od kamene. Tvoří součást především nekomplikovaných, elegantních zahrad s jasnými liniemi. Voňavé a pestrolisté nebo barevně kvetoucí rostliny dodávají betonovým nádobám potřebný šarm. Vyrobit si je můžeme svépomocí.

Před osázením dbáme na dokonalé vyčištění od vápna, které bývá pro mnohé rostliny toxické. Výhoda betonu spočívá v odolnosti a trvanlivosti. Tím, že udržuje stabilní teplotu, poskytuje rostlinám ochranu před extrémy počasí na slunci i ve stínu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Odlitky z betonu získávají s patinou potřebný šarm.

Terakota

Nádoby z pálené hlíny vyzařují teplý, nefalšovaný půvab. Jsou nedílnou součástí venkovských, klasických a Středozemím inspirovaných zahrad. Nejlépe v nich vypadají pestrobarevné květiny a exotické kbelíkové rostliny. Vysoká pórovitost zabraňuje přemokření rostlin, protože poměrně rychle odnímá půdní vlhkost.

Je to ideální materiál pro pěstování cibulovin, ostatní rostliny musíme zalévat častěji. Na povrchu se mohou utvářet solné mapy. Materiál je to křehký, vlivem mrazu bez ochrany snadno praská. Hladké obyčejné květináče vycházejí levněji než nazdobené urny.

Dřevo

Je příjemné na omak, přirozené, ekologicky přátelské. Dřevěné nádoby jsou jako stvořené pro přírodně založené pěstitele. Nádoby ze dřeva mají mnoho tváří. Půlsudy, soudky a rustikální vědra překypují prostotou a lidovostí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Původní rustikální vědra se dají sehnat v bazarech a starožitnostech.

Macešky, bylinky i rajčata v nich vypadají úžasně. Stejně půvabně, ale střízlivěji vyhlížejí kontejnery z hladkých natřených prkýnek. Životnost dřeva závisí na druhu, ošetření a péči. Použité přípravky nesmí být škodlivé pro nás, ani pro rostliny. Dřevo má skvělé izolační vlastnosti, výborně odolává mrazu.

Reklama

Související témata:

Související články

Vybarvěte svou skalku narůžovo

Potřebuje vaše skalka proměnu, třeba do růžova? Růžová má mnoho tváří, někdy je jemná, jindy energická. Mezi kameny se ale vždy krásně vyjímá. Které skalničky...

Výběr článků

Načítám