Hlavní obsah

Kytice z čerstvých tulipánů přinese neodolatelný efekt

Právo, Adéla Taitlová

Váza s čerstvě řezanými tulipány vnese svěžest a potěšení, kamkoli ji postavíme. Efekt je to sice dočasný, ale neodolatelný. Kytice nemusejí být nijak zvlášť složité, naopak, tyto oblíbené a hojně pěstované cibuloviny vyniknou nejlépe v prostých aranžmá.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Článek

NEPŘEHLÉDNUTELNÁ ELEGANCE

Odrůda ,Carnaval de Nice‘ s bílými, červeně žíhanými květy nezůstane bez povšimnutí. Patří k pozdním plnokvětým tulipánům, které na zahrádce vykvétají v květnu. Pestré vybarvení si přímo žádá střídmou vázičku z chladivé oceli, která dokresluje nenucenou eleganci aranžmá.

PŘÍJEMNÝ START

Kytička na snídaňovém stolku nastartuje dobrou náladu již od brzkého rána. K volně loženým, stejně vysokým purpurovým tulipánům se dobře hodí obyčejný bílý keramický džbánek na mléko. Mašlička v barvě květů je milým zpestřením.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

VENKOVSKÁ POHODA

Ve vysoké zelené váze s puntíky se sešly klasické zářivě žluté tulipány a levandulově modré horské chrpy.

Toto optimistické aranžmá je hotové během několika málo minut, ozdobí byt i stolek na terase.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

VÍTE, ŽE…
... tulipány ve váze „tančí“? Ani po řezu totiž nepřestávají růst, vytahují se a naklánějí za světlem, takže se podoba kytice každým dnem mění. To, že se stvoly ohýbají, je tedy přirozené, není to projev nemoci ani vadnutí.

NĚŽNÁ RŮŽOVÁ

Velkého efektu lze dosáhnout i v miniaturním provedení. Stačí k tomu jediný tulipánový květ s „límečkem“ z okrasné třešně ,Kikushidare zakura‘ a skleněná lahvička naplněná vodou. Sladce růžový plný pozdní kultivar ,Maywonder‘ připomíná v rozkvětu spíše pivoňku než tulipán. Svůj romantický vzhled završuje příjemnou vůní.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

POUTAVÉ KONTRASTY

Téměř černé květy s atraktivním saténovým leskem patří plnokvětému kultivaru ,Black Hero‘, jenž byl vyšlechtěn z populární odrůdy jednoduchého tulipánu ,Queen of Night‘. Jeho barvu zdůrazňují snítky zlatavé tařice skalní a baculatá, okrově žlutá konvička na čaj. Obě variety si můžeme ze zahrádky přinést v květnu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

OHEŇ A SNÍH

Silný dojem zanechá pugétek oranžovočervených střapatých tulipánů a hroznů ledově bílých kvítků iberky vždyzelené. Rostliny sestřihneme nakrátko a vložíme je do skleněné baňky od jogurtu. Hrdlo nádobky ovážeme semišovým drátkem tak, abychom ji mohli zavěsit.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Aby vydržely co nejdéle

Kupované kytice prošly "skladovacím obdobím", a proto ve váze logicky nevydrží tak dlouho, jako tulipány pořízené z vlastní zahrádky. Z čerstvě nařezaných květů se můžeme těšit i více než deset dní.

Zvláště dlouhou životností se vyznačují Viridiflora hybridy, papouškovité a třepenité variety.

Vybíráme nerozevřené květy s viditelným zabarvením (dříve odstřižená poupata se řádně nerozvinou).

Květy odebíráme brzy ráno, kdy není horko.

K řezu používáme dokonale naostřené a čisté nářadí (provádíme šikmý řez). Listy na stvolu můžeme ponechat.

Tulipány vyžadují dostatek čerstvé studené vodx, kterou doplňujeme každý den a kompletně vyměňujeme vždy po dvou dnech.

Kytice neumísťujeme na prudeké slunce ani k lampě nebo ke kamnům.

Na rozdíl od většiny ostatních řezaných květin se tulipány obejdou bez speciální vyživovací směsi.

Reklama

Související témata:

Související články

Skalníky - zahradě sluší nejen na podzim

Skalníky nemusejí být jen porost problematických míst, se kterými si jinak nevíme rady. Nejkrásnější jsou na podzim, ale vypadají hezky i na jaře.

Jak připravit zahrádku na jaro

Sluníčko sice ještě moc nehřeje, ale na zahradě už nás čeká pilná práce. Musíme ji připravit na jaro, které tu bude co nevidět. Vezmeme to pěkně popořádku.

Stěny plné květin

Nádherné kaskády plné barevných voňavých květin – jde to vůbec, nebo je to v našich podmínkách jen těžko splnitelný sen?

Výběr článků

Načítám