Hlavní obsah

Purpurové keře přitáhnou pozornost

Co se stane, když do zahrady vysadíme keř s tajemně purpurovými listy? Vznikne prostor, kde temperament a osobitost nepustí nudu ke slovu.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Dřišťály (Berberis) se ve vínovém přelivu prosazují v konkurenci keřů, s nimiž účinně bojují proti sesuvům půdy.

Článek

Dřeviny, jimž v žilách koluje červené barvivo, se svými kvalitami vyrovnají hereckým hvězdám. Také překvapují mnohotvárností, a kam přijdou, tam na sebe strhávají pozornost.

Využijme toho a zahrada získá správnou dramatickou jiskru. Jaké druhy excelují v hlavních rolích a jaké k nim vybrat komparzisty, aby představení nemělo nouzi o diváky?

Dřišťál se konkurence nebojí

Mezi dřišťály najdeme početnou řadu purpurových variet od gigantického ottawského (Berberis x ottawensis) Superba po dřišťál Thunbergův (B. thunbergii), jehož repertoár zahrnuje i odrůdy trpasličí, kulovité či sloupovité, někdy přikrášlené zlatými prstýnky, jindy krémovými flíčky.

Není to ale jen vzhled, jakým uchvacují. Hrdinsky brání sesuvům půdy. Výborně odolávají úžehu na svazích, kde jim to sluší po boku zlatolistých brslenů (Euonymus fortunei) a plazivých jalovců, s modře ojíněnými výhony. Nadto svými pichlavými větvemi vehementně chrání hnízda ptáčků, jimž od léta do zimy servíruje šťavnaté plody.

Líska v proudu zlata

Že je líska obecná (Corylus avellana) nesmírně užitečný keř, kterému neodolá žádná veverka, to ví každý, ale že krom základního druhu se zelenými listy existuje červená odrůda Red Majestic, jež má navíc ve větvích hravé vrkoče, to už se ví méně.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Líska (Corylus avellana) Red Majestic získává díky zářivému podkladu ještě pronikavější barvu a tajuplnější ráz.

S rozměry až 3 x 3 m to není žádný drobek, takže jí vyhradíme dostatek prostoru, nejlépe na slunci v dokonale propustné půdě. Stejné podmínky vyhovují tařici skalní (Aurinia saxatilis), která na jaře, když rozkvete, působí na lísku jako zvýrazňovací fixa. Komu by tenhle luxus nestačil, vhodí do zlatých peřejí ještě pár smaragdů v podání převislých modřínů.

Tavola s cácorkami ze vsi

Nenáročná, rychle rostoucí tavola kalinolistá (Physocarpus opulifolius) najde uplatnění ve stříhaných živých plotech i jako volně rostoucí jedinec v záhonu. Klasika v zelené však příliš neuchvátí. Sáhněme po kultivaru Diabolo s vínovým přelivem a tuctovost se rozplyne jako pára nad hrncem.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Tavola kalinolistá (Physocarpus opulifolius) Diabolo určuje dramatickou náladu záhonu s kvetoucími trvalkami.

Jelikož tmavé barvy vystupují do popředí, odkážeme keř klidně do poslední řady. V prostoru před ním necháme lupiny se žluťuchou a šalvějí, které běžně vykukují z každé druhé vesnické zahrádky, ať vytvoří tolik květů jako tavola. Ta je v květnu a červnu květenstvími připomínajícími kopečky rýže doslova posetá.

Famózní magenta v jarních květech

Zahrada

Ruj vlasatá hvězdou prérie

Červenočerné okrouhlé listy ruje vlasaté (Cotinus coggygria) Royal Purple rozsvěcuje časně podzimní sluníčko do měděně řeřavých odstínů. V období babího léta proto působí na pohled měkčeji, jako by si chtěla získat přízeň vláčných trav. Výborně se s nimi kombinuje.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Ruj vlasatá (Cotinus coggygria) Royal Purple propůjčuje zdivočelému porostu z travních stébel a echinaceí osobité charisma.

Platí to rovněž o růžových echinaceích, bez nichž by záhon inspirovaný divokou prérií měl jen poloviční kouzlo. Ruj přirozeně vytváří rozložitý, až několik metrů vysoký hustý keř. Dá se však libovolně tvarovat, klidně i na kmínek, řez trpělivě snáší. Květenství, která se nad ním v létě vznášejí jako dým, dávají lehkost řezaným kyticím.

Javor a kráska ze zámoří

Nejsou nejlevnější a dělají cavyky. Vadí jim totiž vítr, mráz i sluneční úpal. Přesto jsou japonské javory snem mnoha zahrádkářů. K nejoblíbenějším patří javor dlanitolistý (Acer palmatum) Dissectum Garnet s listy jemňounkými jako vílí pohlazení.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Javor dlanitolistý (Acer palmatum) Dissectum Garnet kraluje ostrůvku v předzahrádce, kde se mu dostává zasloužené pozornosti.

Famózní kultivar, který okouzluje burgundskou červení od jara do podzimu, byl stvořen k tomu, abychom jej obdivovali, a nemá smysl sázet ho někam na odstrčené místo. Pohádková scénka vznikne třeba v předzahrádce, u patia či na břehu jezírka, zvlášť když deštníkovitou korunou spočívá na květované podušce z rododendronů a kusky (Fothergilla), což je pohledná sestřenice vilínu pocházející z Ameriky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak mít záhon jako ze žurnálu

Záhon pestrých květů promění zahradu v botanický skvost. Jak to ale zařídit, aby vypadal jako ze žurnálu a neodkvetl dřív, než v lese popadají žaludy?

Jiřinkám to sluší na tisíc způsobů

Hlíznaté královny časného podzimu - jiřinky - uplatňují půvaby za laťkovým plotem u chalupy i v květináči na balkoně věžáku. Vypadají fenomenálně, ať je...

Výběr článků

Načítám