Hlavní obsah

Jak načasovat dostaveníčko s česnekem kulatohlavým

Abychom si příští léto užili v jeho milé společnosti, pořídíme si cibulky a šup s nimi do země! Právě tento čas je pro výsadbu česneku kulatohlavého ideální.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

V množství je síla. Hubeňoura vysokého okolo 65 cm při procházce zahradou nikdo nepřehlédne, pokud v ní nebude jediný.

Článek

Allium sphaerocephalon, jak ho pojmenovala věda, sice k snědku není, ale oči si na něm rozhodně smlsnou. Jen se podívejte na ta boubelatá květenství! Sedí na stoncích jako vajíčka na špejli a fanoušci ladných tvarů jsou z nich celí paf.

Záhony zbohatnou i o fantastickou barvu, kterou tahle cibulnatá trvalka má. Musíme ji však držet co nejdál od mokřinatých a stinných míst!

Líbivý a proměnlivý

Blízký příbuzný štiplavého oblíbence z kuchyně upoutává působivou siluetou už před rozkvětem, kdy je celý zelený a připomíná bubnovou paličku.

V pozdních červnových dnech se z papírovitě tenkého obalu, usazeného na vyzáblém stvolu měřícím okolo 65 cm, klubou na svět kvítky v hráškové barvě. Tu střídají růžové tóny, které postupně tmavnou, takže spodní polovina květenství velkého 4 až 7 cm je nějaký čas zelená, horní vínová.

Chrpa horská potěší svými květy dvakrát

Zahrada

O prázdninách už má celé květenství sytě purpurový odstín, jakým se chlubí kořen červené řepy. S pokračující sezonou od vrcholu vybledává, v září usychá.

Nenáročný a trvanlivý

Cibulky sázíme od září do začátku listopadu do jamek hlubokých 10 až 12 cm. Při jarní výsadbě se může stát, že v prvním roce pokvete hůř nebo vůbec.

V záhonu, ve štěrkovišti i v nádobě vydrží mnoho let, pokud má dostatek energie ze sluníčka a půdu vzdušnou, dokonale propustnou.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

S voňavým heřmánkem. Dvojice, která okolo sebe šíří přirozený půvab, si libuje na slunci v propustné půdě.

Není náchylný k dehydrataci, ani na větrných pozicích ne, přesto by se v horkých dnech neměl cítit jako na poušti, aby cibulky pod zemí netrpěly stresem a pěkně se dál rozmnožovaly.

Česnek kulatohlavý rovněž vytváří životná semena, nekontrolovatelné rozrůstání u něj však nehrozí.

Družný a mnohostranný

Jelikož je to kytka hubeňour, uděláme nejlíp, když jej vysázíme ve větším množství, ať už jednotlivě ve stylu divoké louky, kde ho do tváře mohou šimrat vousky jednoletých dochanů (Pennisetum villosum) a do oušek mu zvonit zvonky bílé i modré, anebo v hustých ostrůvcích, aby ho rostliny typu kontryhel (Alchemilla mollis), šanta (Nepeta), kakost (Geranium) či montbrécie (Crocosmia) nepřehlušily.

Nádherné kontrasty, tvarové i barevné, vznikají ve spojení se špičatými květenstvími modrých rozrazilů (Veronica) a zlatými deštníky řebříčků (Achillea).

Náprstník je náruživý cestovatel

Zahrada

Chybu neudělá ani ten, kdo k němu přizve jiřinku, měsíček nebo třeba len s heřmánkem a šalvějí. Okolní zeleň šikovně schová pažitkovité listy česneku, které by jinak působily rušivě, poněvadž velmi brzy žloutnou. Při zatahování tvoří živiny a zásobují jimi cibulky, proto je neodstraňujeme dřív, než úplně uschnou.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Šalvěje nás provedou celým létem

Bujné, barevné, zářivé – takové je léto. Stejnou image šíří rozmanité šalvěje při svých vystoupeních na záhonech a v květináčích.

Exotický kalokvět miluje slunce

Přes svůj cizokrajný původ je kalokvět (Agapanthus) neboli africká lilie spolehlivá nádobová rostlina, která nám o prázdninách naservíruje spoustu hezkých...

V království ticha a hortenzií

Pod jihočeským nebem ožila kapitola z romantické knížky, jejímiž autory jsou hrnčíři Ludmila a Lubomír Klimešovi. Stačí jeden pohled a hned je všem jasné, jaké...

Výběr článků

Načítám