Hlavní obsah

Připravte zahradu na jaro. Péči si zaslouží trávník, stromy i záhony

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned po roztání sněhu se můžete pustit do odzimování zahrady. Potřebuje nastartovat a připravit na novou sezonu. Péči si zaslouží trávník, stromy, keře i záhony.

Foto: Fiskars (3x)

Rýč Fiskars Xact (L) je vhodný k rytí v tvrdé a kamenité půdě. Má mimořádně silnou a ostrou čepel vyrobenou z odolné bórové oceli, přivařené k ocelové a kompozitové násadě. Nášlapná plocha je neklouzavá a Push-Pull rukojeť dává jistotu při ovládání.

Článek

Nejdříve se pusťte do trávníku. Na jaře musí být čistý, bez listí a mechu. K uhrabání přijdou vhod vějířovité hrábě, které šetrně odstraní veškeré nečistoty.

Dalším krokem je posečení trávníku na co nejkratší délku. Trávník v tomto stavu má odpočívat zhruba dva týdny.

Foto: Fiskars

Dvoučepelové nůžky PowerGera X LX98 použijte na silné větve, zvládnou čerstvé dřevo až do průměru 55 mm. Jsou vysoce odolné a lehké s patentovaným převodovým mechanismem, který zajistí několikanásobně vyšší střižnou sílu a menší námahu při práci.

Následně se provádí vertikutace, tedy provzdušnění půdy. Nezapomeňte ani na jarní trávníkové hnojivo, které dodá živiny.

Dobrým tipem je posypávání trávníku dřevěným popelem. Obsahuje větší množství draslíku a vápníku, což jsou prvky, které jsou nevyhnutelné pro zdravý růst rostlin.

Foto: Hornbach

Pro rychlý start po zimě použijte hnojivo. Vhodný pro vápnění půdy je dolomitský vápenec. Vsakuje se do půdy a obohacuje ji živinami.

V době vegetačního klidu se provádí i předjarní postřik proti přezimujícím škůdcům. Tím se zničí dospělí jedinci i vajíčka, postřik aplikujte i na starší kůru.

Stromy a údržba

Řezy odborníci doporučují v době, kdy už nás opustily velké mrazy. Jestliže je teplota pod 10 °C, je lepší práci odložit.

„Dřeviny prořežte tak, že odstraníte postranní výhony, stopy po řezu by měly být co nejmenší,“ říká David Benda z Hornbachu.

Foto: Fieldmann

Z teleskopických štaflí s výškou 1,6 m můžete díky unikátnímu kloubu s bezpečnou aretací vytvořit žebřík s délkou 3,2 m. Konstrukce je z pevné slitiny, zaručuje vysokou stabilitu, maximální zatížení 150 kg.

Ořezy větví provádějte s maximální bezpečností, zvláště když prorostly až k elektrickým drátům.

Při ořezávání stromů se člověk nikdy nesmí přiblížit vodičům blíž, než je stanovená minimální bezpečná vzdálenost. A to ani nářadím, vybavením nebo větví stromu, kterou držíte v ruce.

Foto: Bauhaus

Nůžky na větve Comfort s převodovým mechanismem, šetří síly, snadno se s nimi pracuje. Délka 78 cm, cena 698 Kč.

„V případě nízkého napětí je bezpečná vzdálenost pro práci minimálně jeden metr, u vysokého nejméně dva metry a u velmi vysokého přinejmenším tři metry. Pokud se větve při úpravách nečekaně přiblíží k vodičům nebo na ně dokonce spadnou, okamžitě přerušíme práci,“ vysvětluje odbornice Martina Slavíková ze společnosti E.ON.

Foto: Fiskars

Hrábě Fiskars Xact jsou určeny na velké plochy. Čepel je široká 63 cm a pružné prsty z odolného plastu zabraňují podklouznutí hrabanému listí. Lehká násada je z tvrzeného hliníku, v místě úchopu je funkční materiál Softgrip.

Brzy zjara je možné pustit se i do kácení starých a nemocných stromů. Vysázení nových lze odložit na podzim, ale i na zimu.

Foto: Mountfield

Stavební kolečko Limex Standard má objem 85 l. Korba je vyrobena z pozinkované oceli, madla jsou z měkčené gumy. Díky velkému nafukovacímu kolu je celé kolečku stabilní.

Před výsadbou si zjistěte místní půdní a klimatické podmínky. Jde o to, vybrat správný druh. Náročné a choulostivé jsou zejména meruňky, broskvoně. Otužilejší jsou jabloně, hrušky a švestky. Nenáročné jsou třešně, červené a černé jeřabiny.

Foto: Hornbach

Rašící rostlinky vysazujte do záhonu přímo v pěstebním květináči. Dodržujte mezi nimi správnou vzdálenost a hloubku, aby si dospělé rostliny nepřekážely.

Rýč do ruky

Když půda povolí a rozmrzne, je dobré se chopit rýče a zrýt všechny záhony, které jsme zanedbali na podzim. Třeba se rozhodnete zvětšit pěstební plochu a obhospodařit dosud nevysázenou část zahrady.

Foto: Mountfield

Zahradní nářadí Kent & Stowe má pracovní část vyrobenou z vysoce kvalitní nerezové oceli se zesíleným nášlapným okrajem. Ručně vyrobená násada z masivního lakovaného jasanového dřeva šetří záda.

„Zkypřováním slehlé či zhutnělé půdy se zlepšuje její provzdušnění i odvodnění. Během rytí přidáme do půdy trochu hnojiva a doplníme chybějící vápník,“ vysvětluje Benda.

Foto: Dek

Rýč hranatý s násadou je z oceli. Násada je v místě uchopení potažená plastem. Čepel je pevná a naostřená, vhodná pro práci v těžkém terénu. Šířka rýče je 195 mm. Cena 338 Kč.

Začít lze i s výsevem prvních kvetoucích květin do skleníku. Jde hlavně o petúnie či begonie, které potřebují delší pěstební dobu. Rajčata a papriky si můžete předpěstovat doma.

Foto: Fieldmann

Zahradní vozík s vyměnitelným plastovým vakem převeze až 80 l odpadu. Díky víku do něj nenaprší, listí se nerozfouká. Vak lze vyjmout, vozík použít pro převezení beden s ovocem. Cena 590 Kč.

„Velkým pomocníkem jsou pěstební květináče z bílé rašeliny, které zajišťují rychlý růst výsadby,“ říká odborník z Hornbachu.

Do záhonu sázejte pouze silné jedince, neporušujte jejich kořenový obal. Rašící rostliny vysaďte včetně rašelinového květináče. Dodržujte správnou vzdálenost i hloubku.

Foto: Bauhaus

Kompostér Okomax 6000 se hodí do odlehlé části zahrady. Má objem 600 l, rozměry 77 x 77 x 100 cm. Cena 1790 Kč.

Po vysazení rostlinky dobře zalijte, můžete přidat trochu vyzrálého kompostu.

Do poloviny května jsou sem tam přízemní mrazíky, proto rostlinky v prvních týdnech a na noc chraňte netkanou textilií.

Může se vám hodit na Seznamu:

Ohlídejte si:

Pečlivě kontrolujte, zda nejsou rostliny napadené houbami, plísněmi. Jestli ano, ihned je zlikvidujte!

Sledujte, zda vysazené rostliny předčasně neklíčí. Pučící výhonek cibuloviny raději zakryjte před možným mrazem nebo ho přestěhujte na sušší místo.

Jaro je nevyzpytatelné, mrazy se mohou kdykoliv vrátit. Mladé rostliny česneku, jahod a bylinek chraňte chvojím nebo mulčovací kůrou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám