Hlavní obsah

Jak se postarat o zahradu po zimním odpočinku

Právo, Karolina Černá

Postaráme-li se o zahradu dříve, než jaro propukne v plné síle, odmění se nám plody a svěží krásou po celé vegetační období. S péčí začínáme po definitivním odchodu sněhové nadílky a mrazů s tím, že počasí je v posledních letech nevyzpytatelné.

Foto: BRIGGS&STRATTON (2x)

Na jaře zastřihneme trávu do výšky 3 až 4 cm.

Článek

Jakmile teploty koncem března a v první polovině dubna stoupnou výrazněji nad nulu, půda rozmrzne a uschne, pustíme se do práce s chytrými pomocníky.

Čechráme hlínu

Úrodná zahradní půda je vlhká, dobře odvádí vodu a neuhnívají v ní semena a kořeny rostlin. Její správnou kondici poznáme tak, že vyhloubíme asi 30cm díru a zalijeme ji vodou. Vsákne-li se do čtyř hodin, pak je hlína v pořádku.

Foto: GARDENA

Kypřič záhonů je optimální pro přípravu půdy a její kypření mezi hustě vysázenými rostlinami. Dvě tvarovaná hvězdicová kolečka půdu důkladně rozmělňují. Cena 525 Kč.

Pokud jsme zryli záhony už na podzim, zjara je pouze přiživíme kompostem, minerálními hnojivy a zarovnáme hráběmi. Nedovolíme, aby na záhonech zůstávaly velké hroudy. Vlhkost půdy je pak nerovnoměrná.

Budoucí úrodu podpoříme dostatkem živin. Lakmusovým papírkem zjistíme, zda má půda správné pH pro pěstování zeleniny (6,0 až 6,8 pH), případně jiných plodin. Příměsí síry pH půdy snížíme, vápencem zvýšíme.

Foto: HORNBACH

Zahradní motyčka na rozbíjení velkých hrud hlíny, hmotnost 0,84 kg. Cena 315 Kč; Kovové vějířové hrábě na úklid stařiny a mechů z trávníku. Hmotnost 0,95 kg. Cena 333 Kč.

Pomocníci: Menší záhonky zryjeme tradičním rýčem, větší hroudy rozbijeme vidlemi, motykou. Elektrická motyka nám usnadní námahu, prokypří půdu a ještě ji smíchá s hnojivem. Na větší plochy se hodí kultivátory.

Oživíme trávník 

Z trávníku odstraníme mech, plevel, zplstnatělou trávu a zašlé listí. Po provzdušnění mají voda, živiny i slunce lepší přístup ke kořínkům, dešťová voda se snáze vsakuje.

Foto: GARDENA

Vertikutátor Gardena EVC 1000 pro travnaté plochy do 600 m2. Výšku nožů nastavíme centrálně přestavovací pákou. Cena 4390 Kč.

V teplejších obdobích zimy mohl trávník trochu povyrůst, zjara by ale měl dosahovat 3 až 4 cm. V létě necháváme porost vyšší, aby lépe schraňoval vlhkost a trávu nespálilo slunce.

Trávník od jara do podzimu zaléváme nejlépe jednou týdně, pokud neprší, a to večer, kdy se voda odpařuje pomalu.

Foto: HORNBACH

Multifunkční postřikovací pistole na zavlažování a zalévání, mosazná, přípojka/ spojka: 1/2. Cena 659 Kč.

Začne-li na jaře růst nová tráva, dosejeme prořídlá místa travní směsí a půdu na osetých místech uválíme. Místo zalijeme tak, abychom výsev nevyplavili. Optimální doba na první setí nastává, dosáhne-li teplota půdy alespoň 8 °C.

Foto: HORNBACH

Elektrický vertikutátor/ provzdušňovač Pattfield PE-EVL na trávu s pracovním záběrem 33 cm. Výkon: 1500 W. Cena 2490 Kč.

Pomocníci: Na odstranění mechu, plevele a zplstnatělé trávy vezmeme provzdušňovací kovové hrábě. Elektrický ruční provzdušňovač zakoupíme samostatně, může být i nástavcem multifunkční sady.

Motorový vertikutátor (provzdušňovač, kypřič) s otáčivými noži odstraní stařinu a prořezává drny na větších plochách. Je-li třeba trávník posekat, na sekačce nastavíme požadovanou délku trávníku.

Foto: MOUNTFIELD

Elektrický vertikutátor s výkonným motorem 1300 W na menší a středně velké pozemky. Hloubka vertikutace se dá nastavit do 5 poloh. Cena 4290 Kč.

Prořez stromů a keřů

Stromy prořezáváme poté, co pominou největší mrazy. Někdy je to v únoru, jindy koncem března. Prořez umožňuje stromu získat na všech svých místech dostatek světla a prostoru pro květy a plody.

Foto: GARDENA

Vyvětvovací teleskopickou pilkou dosáhneme až do výšky 4 m. Úzká stříhací hlava akumulátorové pilky nemá problém ani s úzkými místy v koruně. Díky nastavitelné řezací hlavě přizpůsobíme řezný úhel svým požadavkům. Cena 4550 Kč.

Strom zbavíme nemocných a poškozených větví a těch, které nadměrně zahušťují korunu. Její tvar směřujeme tak, aby hlavní větve nerostly pod sebou, ale pravidelně vyplnily celý objem koruny. Plodů přibyde, když větve stromu porostou vodorovně.

Foto: GARDENA

Speciální tvar nožů teleskopických nůžek na větve Gardena 650 BT Comfort drží pevně stříhaný materiál, a brání tak jeho sklouzávání. Nůžky stříhají přesně, jsou šetrné ke stromům a keřům. Cena 1350 Kč.

Chceme-li, aby se větev po řezu dobře zahojila a dále rostla, provedeme řez šikmo těsně nad pupenem. Rány hojíme stromovým balzámem neboli štěpařským voskem.

Živý plot po zimě zbavíme přerostlých částí a zastřihneme ho do zvoleného tvaru.

Foto: MOUNTFIELD

Nůžky Patriot P80 se hodí ke stříhání suchých a tvrdých větví. Převodový mechanismus několikanásobně zvyšuje střižnou sílu. Cena 1250 Kč.

Foto: HORNBACH

Aku nůžky Pattfield na trávu a keře. Napětí akumulátoru 3,6 V. Cena 979 Kč.

Pomocníci: Na menší větvičky postačí ostré nůžky, větší větve likvidujeme akumulátorovými pilkami nebo motorovými ručními pilami. Živý plot ošetříme mechanickými nůžkami, ručními pilkami zastřihneme silnější větve. Je-li plot vyšší, pomůže nám plotostřih na teleskopické násadě.

Foto: MOUNTFIELD

Dvoučepelové zahradní nůžky Patriot R60 jsou z kvalitní kované oceli. S ergonomicky tvarovanými rukojeťmi jsou vhodné i pro uživatele s drobnějším úchopem. Cena 550 Kč.

Foto: GARDENA

Zahradní sklápěcí pilka Gardena 135 P v zaklapnutém stavu měří 135 mm a vyznačuje se přesným řezem i u tenčích větví. Pilový list má ozubení s trojitým výbrusem, takže se při řezání zbytečně nenadřeme. Cena 690 Kč.

Přehoďte kompost

Při jarním tání dochází v kompostu, založeném na podzim, díky vlhkosti a vyšší teplotě k rychlému rozkladu bioodpadu. Přeházíme ho proto na vedlejší kupu. Kompost přitom odebíráme vidlemi z boku, aby v každé odebrané várce byly všechny naskládané vrstvy.

Každou dávku rozhodíme, hmota se tak provzdušní. Na povrchu kompostu je dobré prohloubit důlek, aby po povrchu nestékala voda.

Příprava sekačky

Pokud jsme sekačku neočistili na podzim, učiníme tak nyní, nejlépe tlakovou myčkou. Trávu a bahno odstraníme, šroubové spoje po zaschnutí promažeme vazelínou.

Foto: BRIGGS&STRATTON

Zaschlá tráva a bláto poleví pod tlakem vodní sprchy.

Zkontrolujeme motor a doplníme palivo, podíváme se na kvalitu nožů. Vyměníme zanesený filtr, zapalovací svíčky. Doplníme, nebo zcela vyměníme olej.

Plevel pryč

Aby výsadba dobře rostla, nesmí se přetlačovat s bujícím plevelem. Smrtící ránu mu zasadíme chemickými prostředky, ekologičtější je ale použít tzv. vytrhávače kořínků a motyčky.

Foto: GARDENA

Vytrhávač plevele šetří záda. Dvěma čepelemi snadno pronikne do země, plevel vytáhneme bez námahy. Cena 756 Kč.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám