Článek
Představte si, že jste celý život strávili v pohodlí domova a pak vás někdo postaví do studeného deště a větru. Určitě vám taková situace neudělá dobře. Podobně reagují i rostliny, když je bez předchozí přípravy vystavíte chladu, slunci, větru a dalším rozmarům počasí. Otužování je postupné zvykání rostlin na venkovní podmínky. Díky tomu budou po výsadbě odolnější, neuvadnou, nepopálí je slunce a lépe zakoření.
Kdy začít a jak dlouho otužovat
Začněte přibližně 7 až 14 dní před výsadbou sazenic a řiďte se podle aktuální předpovědi počasí. Vyhlédněte si období bez nočních mrazíků. Otužovat je třeba sazenice předpěstované doma nebo ve skleníku.
Každý den jim přidávejte trochu víc světla, chladu a větru. Nevysazujte je, pokud je větrno, horko nebo těsně po nočních mrazech. Po výsadbě je dobře zalijte a případně zastiňte.
Jak na to krok za krokem
První den dejte sazenice ven na hodinu – ale pozor, do stínu a závětří. Potom je přeneste zpátky dovnitř – do garáže, do sklepa nebo do předsíně, zkrátka tam, kde máte pro ně aktuálně prostor. Každý další den jim dobu venkovního pobytu prodlužujte o hodinu.
Po pár dnech jim dopřejte ranní slunce, ale přímému polednímu žáru se ještě vyhněte. Pokud má foukat vítr nebo se ochladí pod 7 °C, raději sazenice nechte doma.
Po týdnu až dvou budou připravené na výsadbu – nejlépe za podmračeného dne. Nezapomeňte je ale předtím dobře zalít.

Sazeničky nepřesazujte na záhon rovnou. Dejte ji alespoň týden, aby si zvykaly postupně.
Velkou službu vám při otužování udělá pařeniště. Přes den můžete jeho víko otevřít a rostliny postupně zvykat na světlo a chlad. V noci ho zavřete, případně přikryjte netkanou textilií. Teplotu uvnitř hlídejte – ideálně by se měla pohybovat mezi 10 a 27 °C. Dávejte také pozor na zalévání, v pařeništi půda rychle vysychá.
Které rostliny zvládnou výsadbu bez otužení?
Některé druhy rostlin, třeba salát, špenát nebo ředkvičky, jsou odolnější a snesou přesazení i bez velkého tréninku na chladnější podmínky. Přesto bude lepší, když je na venkovní podmínky předem trochu připravíte.
Naopak teplomilné druhy rostlin, jako jsou rajčata, papriky, lilky či cukety vyžadují důkladné otužování vždy, protože jsou na změny velmi citlivé.
Otužování mohou dokonce vyžadovat i některé sazenice z obchodu. Záleží, kde jste je koupili. Pokud stály venku v zahradním centru, pravděpodobně jsou už na chladnější počasí zvyklé. Ale pokud byly uvnitř nebo ve skleníku, také je otužujte.

Obzvláště sazeničky teplomilných pozvolné otužování potřebují.
Nic nepodceňujte
Možná vás napadne, že ten týden otužování nějak „ošidíte“. Není to dobrý nápad. Čím víc budete spěchat, tím víc riskujete. Špatně připravené sazenice mohou zakrnět, růst pomalu, nebo dokonce uhynout. A to by byla škoda, vždyť jste je přece týdny doma piplali, případně je koupili a těšili se, že budou krásně růst. Trpělivost se v tomto případě vyplatí. Sazenice se vám za ni odmění, na venkovní podmínky si zvyknou snáze a rychleji, budou dobře růst a plodit.