Článek
Dobrou zprávou hned na úvod je, že mnoho bylinek vyžaduje jen minimální péči: Dostatek slunečního světla, předem připravenou půdu, prostor a přiměřenou zálivku.
Bylinkám se během pozdního jara daří většinou dobře, protože teploty bývají stabilnější než začátkem jara nebo na podzim. Mnoho bylin je také poměrně odolných vůči suchu, což znamená, že vydrží přehřátí a snesou dny bez vody.
Bylinky můžete lehce pěstovat ze semen nebo malých rostlinek pořízených ve školkách a zahradních centrech a zvládne to i úplný zahradnický začátečník. Čerstvé bylinky, které na zahrádce sklidíte, dodají chuť a vůni pokrmům a čajům.
Bazalka
Bazalka se snadno pěstuje jak v květináči, tak i na záhonech. Daří se jí na teplých, slunných místech a ve vlhké půdě. Semena vysévejte rovnou do půdy, jakmile pomine nebezpečí mrazíků a vyberte pro ně místo, na kterém se budou moci těšit denně alespoň ze šesti hodin slunečního svitu.
Na rozdíl od jiných bylinek má bazalka ráda vlhko, proto ji nesmíte zapomenout pravidelně zalévat. Bazalce se dobře daří i v interiéru, ideálním stanovištěm je pro ni slunný kuchyňský parapet. Při přesazování na záhon dodržujte alespoň 15 cm rozestupy mezi jednotlivými sazeničkami.
Aromatické čerstvé lístky bazalky krásně doladí chuť spousty pokrmů od polévek přes omáčky až po saláty a omelety a jsou skvělé také na domácí pizzu.

Čerstvá bazalka je základem mnoha pokrmů.
Máta
Máta by vám na zahrádce opravdu chybět neměla. Je oblíbená pro svou osvěžující chuť a léčivé vlastnosti. Pomáhá při nachlazení i zažívacích potížích.
Energické rostliny máty se v dobře propustné půdě na slunném místě rychle množí a během krátké doby zvládnou obsadit celý zahradní záhon a utlačovat jeho ostatní obyvatele. Proto nechte kolem rostliny alespoň 20 cm prostoru, aby měla dostatek místa pro růst. Pokud sázíte mátu do řádků, znamená to rozestupy 40 cm.
Druhou možností je zasadit ji do většího květináče o průměru alespoň 30 cm, ve kterém budete mít její expanzivní růst pod kontrolou. Nezanedbávejte pravidelné prořezávání, které mátu udrží na uzdě, ať už bude růst v záhoně nebo v květináči.
Její lístečky se často přidávají do koktejlů nebo salátů a čajů a vždy jim dodají osvěžující a povzbuzující chuť.

Máta by neměla chybět na žádné zahradě.
Tymián
Tymián je odolná středomořská bylinka, která dává přednost písčité, dobře odvodněné půdě na suchých a prosluněných místech. Ideální stanoviště je pro tymián na plném slunci, měli byste mu ho dopřát šest až osm hodin denně. Nemá rád vlhko, takže pokud ho nezalijete, tento prohřešek vám ochotně a rád promine – pár suchých dnů snese rozhodně bez větších problémů. Při sázení do květináčů a truhlíků dbejte proto na důkladný drenážní systém. Mezi sazeničkami nechte rozestupy 15 až 20 cm.
Drobné bílé nebo růžové květy tymiánu přitahují opylovače, takže pokud chcete, aby k vám zahradu v hojné míře zavítaly včelky i další užitečný hmyz, je tymián tou správnou volbou.
V kuchyni se skvěle mísí s česnekem, olivami, olejem a rajčaty. Má i léčebné využití, například na zmírnění suchého kašle, snížení krevního tlaku a posílení imunity.

Tymián se na záhonku projevuje nenápadnými drobnými bílými až růžovými kvítky.
Rozmarýn
Rozmarýn dokáže dorůst i metrové výšky, což ho předurčuje spíše pro pěstování venku než v interiéru. Nemá v oblibě nízké teploty, takže s pěstováním je dobré začít až po pominutí rizika přízemních mrazíků. Sázíte-li rozmarýn do záhonku, ponechte mezi rostlinkami alespoň 20 cm rozestupy.
Případně je možné pěstovat rozmarýn v květináči a nastane-li chladné období, rostlinu přenést dovnitř na místo s dostatečným světlem. Vyžaduje dobrou drenáž. Rozmarýn proto pravidelně zalévejte a nechte půdu mezi zaléváním zcela vyschnout.
Vyznačuje se silnou borovicovou vůní, která se v kuchyni dobře doplňuje s česnekovými příchutěmi. Bylina se běžně používá v receptech na toasty, polévky a dušené maso.

Keříček rozmarýnu si můžete snadno vypěstovat i doma v květináči nebo v truhlíku.
Koriandr
Koriandr můžete v květnu zasít nejenom do truhlíků, ale klidně i přímo do země. Pěstovat koriandr ze semen je totiž snadné. Musíte ale mít na paměti, že se koriandru daří ve stinných oblastech. Proto by jeho rostliny měly být blízko sebe (semínka sázejte od sebe cca 3 cm), aby byly jejich kořeny chráněny před slunečním zářením. Pravidelný výsev vždy po týdnu nebo několika týdnech vám zajistí nepřetržitou sklizeň po celou sezonu.
Aromatické listy koriandru nacházejí v kuchyni univerzální využití, hodí se k dochucení mnoha pokrmů od polévek a kari až po osvěžující saláty. Listy koriandru dodávají bohatou, štiplavou chuť různým pokrmům v latinském a asijském stylu.
Květy koriandru produkují semena, která se často používají jako koření v indických a blízkovýchodních pokrmech. Výborná jsou i k nakládání zeleniny a ochucení dušených pokrmů a mas.

Koriandr využijete v kuchyni k mnoha účelům. Vyplatí se mít pár rostlinek na zahradě.
Kopr
Také kopr můžete zasít rovnou do záhonu. Semena kopru vysévejte v tenké vrstvě venku na chráněném, slunném místě, v řádcích hlubokých 1 cm do předem dobře připravené půdy. Mladé rostlinky pak vyjednoťte, aby zůstaly v 15 cm rozestupech. Stín nemá rád, zato vezme zavděk půdou zvlhlou pravidelným zaléváním. Důležité je ochránit rostliny kopru před větrem, protože listy jsou jemné a stonky duté a ve větru se snadno zlomí.
Péřové listy kopru s fenyklovou příchutí a okolíky, tedy shluky žlutých květů připomínající obrácený deštník, z rostliny dělají krásný doplněk každé zahrady. Kopr je také vynikající pro společnou výsadbu s jinými plodinami, protože zmiňované okolíky přitahují užitečný hmyz, který rád hoduje na škůdcích. Výsev kopru mezi jiné plodiny na záhonech se rozhodně vyplatí, jde o mnohem ekologičtější útok na škůdce než používání škodlivých pesticidů.
Ať už čerstvé, nebo sušené, koprové listy se používají k dodání ostré, mírně hořké chuti bramborovému salátu, polévkám, rybímu masu a drůbeži.

Kopr nechyběl na žádné zahradě našich babiček. A dobře věděly, proč na něj nedají dopustit.
Pažitka
Snadné pěstování a rychlý růst, to jsou přednosti pažitky. Můžete semena mělce vysít v interiéru a pažitku si doma předpěstovat po dobu šesti až osmi týdnů a poté přesunout do zahrady na záhon nebo do květináče v polostínu. Mezi mladými rostlinkami nechte 10 - 15 cm rozestupy.
Při výsadbě je třeba pažitku mírně zalévat, ale jakmile zakoření, může dobře růst i v suché půdě. Pravidelně ji ořezávejte.
Její úzké, duté listy mají jemnou cibulovou chuť a často se používají na chilli pokrmy, na vejce, do polévek, salátů a omáček. Pokud ji necháte vykvést, vězte, že její fialové květy jsou také jedlé a přitahují opylovače. Můžete je přidat do salátů nebo jimi zdobit různé pokrmy.

Fialové kvítky pažitky hezky dozdobí salát.
Petržel
Petržel je všestranná bylinka, která dobře roste na slunci i v polostínu. Můžete ji sklízet po celé vegetační období. Ovšem pozor. Klíčení petrželky bývá velmi pomalé, proto pokud ji chcete vypěstovat rychleji, namočte její semena na jeden den do vlažné vody, než je zasadíte do bohaté organické půdy.
Vysejte je na slunné místo a zalévejte alespoň dvakrát denně. Mezi jednotlivými semeny nechte 3-4 cm místo, mezi řádky alespoň 30 cm.
Listy petržele jsou chutné, zdravé, bohaté na vitamin C. Dodají hloubku mírně hořké a pepřové chuti omáček, polévek a soté. U petržele ovšem využijete také kořen, používá se do základů většiny omáček i polévek.

Petržel hladkolistou (na snímku), ale i kadeřavou si užijete ve spoustě jídel. Nejčastěji v polévkách a dipech.
Meduňka lékařská
Meduňka je nejen snadná na pěstování, ale navíc pomáhá přilákat včely do zahrady. Rostlinky meduňky vysaďte přímo na slunce nebo do polostínu do hlinitopísčité až písčité půdy. Pokud na nich uvidíte rašit květy, je nejlepší je včas odstranit, abyste zabránili zájmu škůdců nebo vzniku chorob.
Vysaďte meduňku ale odděleně od ostatních bylinek, protože se podobně jako máta velmi rychle rozrůstá a ráda obsadí pozice určené ostatním. Vytváří bohaté keře. Proto jednotlivé rostlinky sázejte s rozestupy 40 cm, jednotlivé řádky pak nechte od sebe 60 cm daleko. Při sázení do květináče počítejte s hloubkou kořenů 20-30 cm.
Vroubkované listy meduňky jemně a svěže voní po citrusech a mátě. Jsou ideální do čajů na uklidnění a proti nespavosti. Pomáhají také při stresu a úzkostech. Můžete lístky přidat do limonád, ovocných salátů nebo zeleninových pokrmů, kterým tak dodáte nádherně osvěžující chuť.

Meduňka mile provoní domov nejen v podobě čaje.
Levandule
Polokeř s listy, které uvolňují sladkou bylinnou vůni, s bohatými fialovými květy nesoucími stejnou vůni, to je levandule. Je jednou z bylin s nejnižšími nároky na péči. To proto, že nejlépe roste, když si jí moc nevšímáte.
Pokud ji dáte na slunné místo v dobře odvodněné oblasti, měla by krásně růst. I když je možné pěstovat levanduli i v květináči, raději bude venku. Na záhonku dopřejte rostlinám 30 cm rozestupy. Voňavé fialové květy levandule jsou nejenom krásné, ale také atraktivní pro opylovače.
Levandule má v kulinářském světě mnoho využití. Spousta receptů vyžaduje květy levandule, které dodávají sladkou květinovou chuť masovým pomazánkám, marinádám, dezertům a nápojům. Levandulové výrobky jsou oblíbené také ve wellness procedurách.

Levanduli můžete pravidelně sklízet po celou sezonu kvetení. Nikdy ale neostříhejte více než třetinu jednoho keříku.