Hlavní obsah

Pokud rozsvítí vánoční výzdobu své zahrady, zaplatí pokutu téměř 300 tisíc korun

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protikoronavirová opatření mohou někdy vést až k paradoxním situacím. Své o tom ví Trevor Payne z městečka Cheslyn Hay v britském hrabství Staffordshire. Policie mu totiž oznámila, že pokud rozsvítí svou vánoční výzdobu na zahradě, dostane pokutu 10 tisíc liber. To je v přepočtu skoro 300 tisíc korun. Důvod? Za plotem se mu srocuje příliš mnoho lidí.

Před vánočně nazdobeným domem se srocovali lidé, majiteli hrozí pokutaVideo: Novinky/AP

 
Článek

Šestačtyřicetiletý otec rodiny těší své sousedy už několik let za sebou tím, že na zahradě v čase adventu vytvoří hezkou vánoční výzdobu, kterou pak po setmění rozsvěcí. Malí i velcí se mohou přijít podívat, na chvíli se zastavit, popovídat si a užít si společně strávených chvil.

Trevor Payne navíc, podobně jako mnoho dalších Britů, využívá svou vánoční dekoraci k tomu, aby kolemjdoucím nabídl možnost přispět na charitativní účely. Jeho dílo tak mohou ocenit libovolnou finanční částkou, kterou vhodí do kasičky.

Výtěžek muž pravidelně předává charitativním organizacím zabývajícím se duševním zdravím, což je mimochodem stejná problematika, jíž se dlouhodobě věnují i vévoda a vévodkyně z Cambridge, princ William s manželkou Kate.

Je zbytečné si připomínat, jak moc se liší letošní rok od těch minulých, a tak není příliš divu, že ani vánoční tradice v ulici Kestrel Way před přísnými protikoronavirovými opatřeními neobstála. U Payneových se minulý týden objevila policejní hlídka s varováním, pokud Trevor svou vánoční výzdobu rozsvítí, bude mu nucena udělit pokutu 10 tisíc liber (tedy skoro 300 tisíc korun), protože podporuje setkávání lidí v příliš vysokém počtu a tím zvyšuje riziko šíření infekce koronaviru.

Na jeho zahradu se tak jeho pravidelným fanouškům i náhodným kolemjdoucím skýtá smutný pohled. Veškeré vánoční dekorace jsou na svých místech, nechybí sošky Santů, sněhuláků, sobů i sněhových vloček, ze štítu splývají dolů řetězy, leč nic z toho nesvítí.

Jako by už nebylo dost na tom, že nikde v celém okolí není ani stopy po sněhu, který by měl správně tvořit tu nejdůležitější kulisu světelného výjevu, chtělo by se říci.

Konec zábavy po trojím oznámení

„Děti jsou v slzách. Člověku to láme srdce. Nikdo kvůli koronaviru nemá co dělat a tohle bylo aspoň trochu zdrojem radosti. Teď však musím lidi, kteří se sem přišli podívat, odmítat,“ postěžoval si webu britského deníku Mirror nešťastný Trevor, jenž tuší, že tím, kdo upozornil policii na hromadění lidí před jeho zahradou, byl patrně někdo z okolí. Policie mu totiž sdělila, že hlídka k němu dorazila na základě tří oznámení od občanů města.

„Je mi jasné, proč se některým sousedům nemusel ten nárůst provozu tady líbit. Ale na dva tři týdny, pro tu radost, kterou to všem přináší, pro peníze, které to vydělá, mysleli byste si, že budou schopní se s tím vyrovnat,“ nechápe, ale nevzdává se.

Policie by měla pomoci, ne zakazovat

Momentálně čeká na doporučení policie, jak se má zařídit, aby mohl svou výzdobu znovu rozzářit. „Pořídil jsem dezinfekci na ruce, vytvořil jednosměrnou procházkovou trasu s dodržením dvoumetrových rozestupů, ale očividně to stále není dost,“ říká.

Ačkoli někomu z okolí patrně setkávání lidí vadí, Trevor má mezi sousedy i zastánce. „Myslím, že je to naprosto skvělý nápad, po tom příšerném roce, co jsme všichni zažili. Je ostuda, že se policie snaží to tu zavřít místo toho, aby mu pomohla vymyslet, jak to tu správně zorganizovat,“ myslí si Kyrie Llewellynová.

„Má tu jednosměrný systém, lidé dodržují ve frontě dvoumetrové rozestupy, rozhodně to vypadá bezpečně. A koneckonců, je to celé venku,“ hájí nápad s výzdobou další ze sousedů Mark Tomlinson.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Trevor se raději drží nařízení. Návštěvníci, kteří k němu dorazí, si tak mohou pouze přečíst cedulky s vysvětlením, proč se rozsvícení výzdoby nedočkají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám