Hlavní obsah

Podle čeho nakupovat trvalky, aby dlouho vydržely

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V této době se už konají nejrůznější veletrhy pro zahrádkáře. Příležitost, jak si můžeme pořídit kvalitní a zdravé sazenice trvalek. Dokážeme ale rozpoznat, zda kupujeme správně? Čeho si máme při nákupu všimnout, abychom později nelitovali?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jen zdravé trvalky zaručují bezproblémové pěstování a záplavu krásných květů.

Článek

Rostlina s podezřelými příznaky může uhynout během několika dnů. Jestliže se nám nějaké chudinky přece jen zželí a myslíme si, že ji můžeme vypiplat, zažádáme o slevu. Nemáme-li chuť nic riskovat ani zachraňovat, pak pečlivě zkontrolujeme následující:

Kontejner

Už samotná nádoba může leccos prozradit. Protržený obal prozrazuje špatné zacházení nebo fakt, že je v něm rostlina příliš dlouho a snaží se dostat ven. Kořeny jsou často příliš nahlučené, trpí nedostatkem prostoru, kyslíku, nemohou přijímat živiny, a tudíž se optimálně vyvíjet.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Prorůstání kořenů odtokovým obalem ještě neznamená, že není rostlina v pořádku.

Je velice pravděpodobné, že si rostlina z takového „traumatu“ ponese následky. Může trvat mnohem déle, než začne růst, nebo bude náchylnější k nemocem a snadnějším terčem pro napadení škůdci. Kořeny

Kořeny jsou pro rostlinu absolutním základem. Je-li to možné, zkontrolujeme stav kořenového balu přímo na místě. Neměl by to být problém, ale budeme opatrní a s rostlinou zacházíme šetrně, abychom ji nepoškodili! Zdravý kořenový systém má dostatek čerstvých bílých kořínků a drží pěkně pohromadě. Odumřelé kořeny jsou načernalé nebo hnilobně vodnaté, hnědé. Nežádoucí jsou kořeny několikrát omotané a přehuštěné. Je-li kořenový bal v pořádku, a přesto některé z kořenů prorůstají skrze odtokový otvor, stačí je zastřihnout.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ideální stav – zdravé, silné kořeny, optimálně vlhký bal se nerozpadá a nadzemní část je pěkně hustá.

Substrát

Stav substrátu otestujeme prstem. V ideálním případě by měl být přiměřeně vlhký. Přílišné mokro nebo naopak sucho rostlinu stresuje. Kvalitu půdy zjistíme i čichem. Zdravá pěkně voní, nepříjemný zápach svědčí o napadení houbami či plísní. Povrch zeminy musí být čistý, bez plevelů, mechů, řas a jatrovek, které rostlinu ochuzují o živiny. Takto zarostlý povrch prozrazuje špatnou péči nebo to, že je rostlina stará a mohla by mít problém s uchycením.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Povrch porostlý jatrovkami svědčí o tom, že je rostlina stará nebo dlouhodobě přemokřená.

Listy a výhony

Nadzemní část trvalek by měla být hustá, bez zjevných známek chorob, s pevnými výhony, pěkně vybarvenými listy a zdravými pupeny.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Listy kontrolujeme i zespodu. Vykazujíli příznaky nemoci, rostlinu nekupujeme.

Špatně rostoucí trvalka je řídká, nevyvinutá, vytáhlá, má bledé, svěšené listy s ožerky, dírkami, povlakem, viditelnými škůdci, stonky jsou slabé nebo polámané, pupeny opadávají nebo jsou seschlé.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dobrou kondici musí vykazovat i květní pupeny trvalek.

Rostlina v takto bídném stavu by byla jen pro zlost, a proto ji do nákupního košíku rozhodně nevkládáme.

Reklama

Související témata:

Související články

Skalníky - zahradě sluší nejen na podzim

Skalníky nemusejí být jen porost problematických míst, se kterými si jinak nevíme rady. Nejkrásnější jsou na podzim, ale vypadají hezky i na jaře.

Ozdobné ozdobnice

Jsou krásné, dlouhověké a nenáročné. Zahrada s nimi vypadá úchvatně, proto by v každé měl být aspoň jediný exemplář.

Vybarvěte svou skalku narůžovo

Potřebuje vaše skalka proměnu, třeba do růžova? Růžová má mnoho tváří, někdy je jemná, jindy energická. Mezi kameny se ale vždy krásně vyjímá. Které skalničky...

Výběr článků

Načítám