Hlavní obsah

„Ochranná kúra“ pro zahradu i park

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mulčovací kůra – výrazný dekorativní prvek zelených ploch, který potěší na pohled a na čistou jedničku plní praktickou funkci. K čemu vlastně slouží a jaké jsou její vlastnosti? Pojďme se na ni podívat trochu blíže.

Foto: Mountfield

Kromě dekorativního zakrytí povrchu půdy tento materiál chrání vysazené rostliny a keře.

Článek

Mulčovací kůra – materiál, kterým se obsypává či pokrývá okolí rostlin, bez použití chemických herbicidů dokonale zabraňuje prorůstání plevele. Zejména na jaře tak zkracuje dobu strávenou nepříjemným pletím. Právě tehdy je tolik práce, že na podobné činnosti je těžké najít čas.

Většinou se jedná o borovou kůru, která je připravována drcením. Kromě dekorativního zakrytí povrchu půdy tento materiál účinně chrání vysazené rostliny a keře . Výška mulčovací vrstvy přitom závisí na druhu rostlin a jejich stáří. Zpravidla je používána vrstva okolo 5 – 7 cm, výška okolo 10 cm pak zabraňuje růstu plevelů.

Šetří vodu i čas

Při zakládání zeleně tento materiál výrazně zvyšuje ujatelnost rostlin a po rozložení pak obohacuje půdu o potřebný humus. Udržuje půdní vlhkost, zamezuje vypařování vody z půdy, a tak omezuje i potřebu zálivky. Logicky je tedy snížena spotřeba vody a tak i vašich finančních prostředků.

Foto: Rašelina Soběslav

Mulčovací kůra zamezuje vypařování vody z půdy, a tak omezuje i potřebu zálivky.

Mulčovací kůra napomáhá mírnému okyselení půdy, což potěší především kyselomilné rostliny, jako jsou překrásné azalky, voňavé rododendrony nebo oblíbené vřesy a velká část okrasných jehličnanů i listnatých keřů. Pokládáte-li mulčovací kůru na svažitý terén, doporučuje se použít kameny. Zabraňují totiž jejímu sesunutí a splavení. Mulčovací kůra omezuje i zamrznutí půdy do hloubky, a to jak v okrasných a užitkových zahradách a zahrádkách, tak ve veřejných parcích.

Že se vám tento praktický a pěkný materiál jeví tak trochu jako malý zázrak? Možná. Proč ne. Co jiného šetří věčně nedostatkový čas, potřebné fyzické síly a zmiňované finance. Co jiného zároveň tak jednoduše a rychle změní estetický dojem z vaší zahrady?

Reklama

Související články

Mamutí stezkou k moderním grilům

Při archeologických výzkumech v Dolních Věstonicích a v severních Čechách byly nalezeny jamky v těsné blízkosti pravěkých ohnišť. Vědci předpokládají, že jamky...

Živý plot

Je dokonalou náhradou klasického oplocení, a pokud bude tvarovaný, podtrhne také půvab květinové výsadby. Kromě toho se umí proměňovat spolu s ročními...

Zahrada jako od profesionálů

Slunce svítí, teploty stoupají a živé ploty se zelenají o sto šest. Kdo to ještě nestihl, má právě nejvyšší čas dát jim pro letošní sezonu dokonalý střih....

Výběr článků

Načítám