Hlavní obsah

Mamutí stezkou k moderním grilům

Novinky, Dana Novotná

Při archeologických výzkumech v Dolních Věstonicích a v severních Čechách byly nalezeny jamky v těsné blízkosti pravěkých ohnišť. Vědci předpokládají, že jamky plnily funkci hrnců a kotlíků, ve kterých se peklo maso nebo se z něj připravoval vývar. Vývojem doby se opékání masa v jamkách posunulo až k jeho přípravě na moderních zahradních grilech.

Foto: Mountfield

Vše, co grilujete, může díky kovovým miskám získat chuť a vůni koření, piva či vína, které do nich nalijete.

Článek

Steak z mamuta si dnes už nepřipravíme, zato kuřecí či vepřové špízy kolik jen sníme. Kromě touhy po mase přetrvává s pozdní dobou kamennou značná paralela i v prostoru jeho přípravy – jakmile to dovolí počasí, i my společně jíme v přírodě se sousedy, s rodinou či přáteli a setkáváme se kolem grilu na zahradě. Přirozená potřeba bezpečí hledaného v sociálních vazbách ve spojení s příjmem potravy a zábavy se objevuje už od pradávných dob napříč všemi generacemi.

Elektřina nevoní

V 21. století si už můžeme vybrat gril podle paliva i podle designu, který odpovídá našemu vkusu. Jsou grily na dřevěné uhlí, plyn nebo elektrické grily. Řada těch, kteří se v grilovací branži pohybují dlouhá léta a sledují nejnovější trendy, připravuje maso na dřevěném uhlí, elektřina totiž prý na rozdíl od uhlíků nevoní, a na plynových grilech.

Foto: Barbecook

Moderní grily na dřevěné uhlí se speciálními systémy pro rychlé zapálení uhlíků a jejich zhašení jsou oblíbené mezi těmi, kteří mají rádi tradiční vůni dřevěného uhlí.

Zůstat věrný tradici by však nebylo tak snadné, kdyby se neobjevily grily na dřevěné uhlí se speciálními systémy pro rychlé zapálení uhlíků a jejich zhašení. Místo jejich zdlouhavého rozpalování – příčině odvratu mnohých uživatelů od těchto modelů grilů, jsou moderní grily zapáleny během několika vteřin. Stačí listy novin, sirka a samozřejmě dřevěné uhlí. Celý systém je zkonstruován tak, že i nešika dokáže zapálit gril napoprvé. Pak už jen stačí vydržet pár minut, než se uhlíky rozžhaví na tu správnou teplotu pro grilování.

Tisíckrát jiné překvapení

Grilování neznamená jen zábavu, ale i šetrnou přípravu při zachování cenných látek a nepřepalování tuků. S tím si umí poradit jak grily na dřevěné uhlí, které jsou vybaveny regulací síly plamene, tak i plynové grily, jejichž teplotu si můžeme zvolit pomocí hořáků. Plynové grily jsou navíc běžně vybaveny plotýnkou a poklopem. Pod tím se točí horký vzduch, který stahuje vlákna v mase, takže veškerá šťáva zůstává uvnitř a nepřipaluje se na roštu.

Foto: archiv

Plynové grily, jejichž teplotu si můžeme zvolit pomocí hořáků, jsou běžně vybaveny plotýnkou a poklopem.

Pokud chcete uspokojit hosty a potěšit je, pořiďte si gril vybavený dvěma kovovými miskami. Jejich nenápadnost je plně vyrovnána funkcí. Vše, co grilujete, může totiž získat chuť a vůni koření, piva či vína, které do nich nalijete. Výsledkem přirozeného procesu odpařování tekutiny je pak příjemné překvapení pro chuťové pohárky.

Většině z nás už nestačí opékat to, co nám chutná, nad ohništěm, umění grilování jsme zcela propadli. Možná je to dávný pud zděděný po předcích, možná je to přirozená touha zvířat po mase, jedno je však jisté: vůně grilovaného masa se šíří z jedné zahrady do druhé, z terasy na terasu i z ulic do ulic. Cítíte?

Reklama

Související články

Voňavé květy

Vůně bývá při výběru rostlin na zahradu jen jakýmsi bonusem. Ale zkuste to otočit – vybírejte také nosem. Voňavé rostliny ovlivní náladu na zahradě více, než...

Bylinky

Chuťově zajímavé rostliny pro grilovací party.

Výběr článků

Načítám