Hlavní obsah

Zahrada jako od profesionálů

Novinky, Dana Novotná

Slunce svítí, teploty stoupají a živé ploty se zelenají o sto šest. Kdo to ještě nestihl, má právě nejvyšší čas dát jim pro letošní sezonu dokonalý střih. A aby se práce neprotáhla na několik dnů, vezměte na pomoc plotové nůžky.

Foto: Mountfield

Práce s plotovými nůžkami není extra náročná, a proto ji zvládnou i ženy. Stačí jen vybrat ten správný model.

Článek

Plotové nůžky umí na okrasných keřích vykouzlit nejrůznější tvary. Stačí k tomu trocha šikovnosti, fantazie a především vhodné a kvalitní plotové nůžky. Ty pravé pomocnice najdete, pokud se při výběru budete držet několika pravidel.

6 základních pravidel pro výběr plotových nůžek

  • Plotové nůžky dělíme podle druhu pohonu, výkonu a délky střižné lišty. Ta může být od 160 až do 600 mm. Obecně platí, že krátké lišty jsou vhodné na dokonalé a přesné tvarování keřů, dlouhé si dobře poradí s úpravou rozsáhlejších ploch živých plotů.
  • Střižná lišta je nejdůležitější částí plotových nůžek, proto jí při výběru věnujte dostatečnou pozornost. Kvalita lišty má vliv nejen na práci samotného stroje, ale i na rostliny. V případě, že není lišta dostatečně kvalitní, může dojít k poškození listů a keřů. Řez musí být vždy rovný a čistý, aby flora střihem netrpěla. Proto jsou nejkvalitnější střižné lišty vyráběny z jakostní oceli a obráběny laserem.
  • Na trhu jsou k dostání elektrické, benzínové a akumulátorové plotové nůžky. Nejrozšířenější jsou pomocníci poháněni elektrickým proudem. Elektrické plotové nůžky jsou lehké do ruky, dobře se ovládají, mají bezpečnou obsluhu a stříhat s nimi budete přesně. Podmínkou je však dostupnost elektrické zásuvky.
Foto: Wolf-Garten

Mezi špičku na trhu v kategorii elektrických plotových nůžek je model HSE 55 V od německého výrobce Wolf Garten, který se pyšní otočnou hlavou, antivibračním systémem nebo bezpečnostní brzdou.

  • Stále oblíbenější jsou však akumulátorové plotové nůžky, a to díky nízké hmotnosti, snadné manipulovatelnosti a možnosti pohybu bez omezení elektrickým kabelem. Na jedno nabití vydrží pracovat až 40 minut čistého času. Můžou být vybaveny systémem výměnných nožů, kdy se krátká lišta hodí na dostřihání okrajů trávníků a delší na přistřihávání výhonků živých plotů a keřů.
  • Pokud jste vlastníky keřů či živých plotů většího rozsahu, zvolte raději benzínové plotové nůžky. Moderní benzínové stroje jsou vybaveny antivibračními systémy, a tak vás ani dlouhodobější práce neunaví.
  • Plotové nůžky mohou mít i nejrůznější vychytávky. Pohodlí při práci zajistí například otočná zadní rukojeť, kterou je možné nastavit až v 5 polohách s rozsahem 180°. Stříhání jak ve vertikální, tak v horizontální poloze bude bez problémů a zbytečné námahy. Některé modely mají i otočnou hlavu. Důležitá je také ergonomie stroje, tedy fakt, aby vám padl přesně do ruky.

Reklama

Související články

Bylinky

Chuťově zajímavé rostliny pro grilovací party.

Na závlahy s fištrónem

Voda je bezesporu základem péče o každou zahradu. Na vhodný způsob zavlažování a vůbec na přívod vody musíme pamatovat už při zakládání zahrady.

Turecko ve východních Čechách

Zahrada Zdeňka Skučka dokazuje, že i na rovinatém pozemku se dají dělat zázraky. Třeba tak, že vybudujete dvě skalky ve tvaru homole a osadíte je skalničkami...

Výběr článků

Načítám