Hlavní obsah

Nechte se svést krásou denivek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Femme fatale z říše trvalek svádějí zahrádkáře po staletí. Jen co se v záhonech objeví, už si o nich všichni šuškají. Odolávat je marné. Na to jsou denivky až příliš krásné!

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Sexy červená. Femme fatale se zlatou jiskrou v oku koketuje se zavinutkou pod červencovým sluncem. Ve stínu by ani jedna dlouho nevydržela.

Článek

Lepým křivkám a vyzývavým barvám podlehneme v prvním okamžiku.

Když pak denivkám (Hemerocallis) dovolíme, aby předvedly svou nenáročnou povahu a obdivuhodnou výkonnost, dosáhnou toho, o co jim šlo od začátku: z nevinného flirtíku je rázem vášeň na celý život.

V neustálém pokušení

Mnozí denivkám zasvětili život i zahradu. Směňují je, kupují, neustále touží mít další z tisíců odrůd. Každý se může vydat na vzrušující výpravu do jejich rozmanitého světa. Jsou dobře k sehnání a nestojí jmění.

Výrazně zapůsobí andělsky bílé i po čertech temné květy, růžové lolitky i sexy dračice nalíčené rudou rtěnkou. Ze zářivě žlutých a šťavnatě oranžových byli paf už naši prarodiče. Komu jedna barva nestačí, sáhne po parádnici s odlišně zbarveným očkem, jícnem a středovými žebry květních plátků.

Užitečné pestřenky zafungují místo postřiků

Zahrada

Nálevkovité květy si v přitažlivosti nezadají s liliemi. Mohou být jednoduché až plné, hladké i zkadeřené, leckdy parfémované. Některé snesou přirovnání k troubě starožitného gramofonu, jiné k mořské hvězdici či nohatému pavoukovi.

Z každého květu vyčnívají dlouhatánské tyčinky připomínající řasy, kterými na nás denivky laškovně pomrkávají.

Výkonné a lahodné

Smyslnější příbuzné kopíčka (Asphodeline) a mnohokvětu (Kniphofia) se přirozeně vyskytují v Japonsku, Koreji, Číně. Z tamní přírody pocházejí dva prastaré, dosud oblíbené botanické druhy: denivka plavá (H. fulva) a denivka žlutá (H. lilioasphodelus) s voňavými květy, které se otevírají k večeru, celou noc obšťastňují noční motýly a uvadají následující den kolem poledne. Na divé denivky narazíme i u nás.

Kruhy v zahradě upoutají pozornost

Zahrada

K lesním cestám, na meze a městská sídliště se nejspíš dostaly s odpadem ze zahrádek. Mnohé moderní hybridy vznikly v Americe. Pro všechny denivky platí, že s kvetením začínají, až když sluníčko prohřeje zahradu. Časným druhům pukají poupata v květnu, pozdním od srpna.

To, jak dlouho vydrží jednotlivý květ, ať už na záhonu, nebo ve váze, prozrazují první tři písmenka v jejich názvu. Na pevných štíhlých stoncích vysokých 40 až 150 cm se během sezony střídají desítky květů, takže rostliny kvetou bez přestávky mnoho týdnů. Ovšem jen na slunci nebo v lehoulinkém přistínění. V temnu je kvést ani nenapadne. A to by mrzelo i naše chuťové pohárky.

Poupata podušená na másle chutnají po fazolkách a výborně si rozumí s rybou. Květy zbavené tyčinek využijeme jako barevnou přísadu do salátu.

Radost bez starostí

Mrazuvzdorné trvalky raší v březnu. To je ideální čas k množení, ale dělit je lze i po odkvětu. Znamenitě se jim daří na záhonech, v obrubách chodníku, podél plotu i na břehu jezírka v kypré, čerstvé, úrodné zemině. Rovněž s chudší se popasují, a dokud na ně čas od času zaprší, můžeme je ponechat svému osudu.

Snad jen odkvetlé suché stvoly vyškubneme, aby neutrpěl vzhled pěkných trsů s dlouze klenutými řemenitými listy, které šikovně skrývají uvadající cibuloviny, a navíc udržují půdu bez plevele.

Černobílé hrátky v zahradě

Zahrada

Denivky se dožívají vysokého věku a pohotově zaplňují prázdná místa. Kvůli ostrým loktům volíme opatrně nejbližší sousedy.

V úvahu přicházejí kosatce, popelivky (Ligularia), vrbiny (Lysimachia), řetězovky (Physostegia), náprstníky, divizny, pivoňky, rozrazilovce (Veronicastrum), echinacey nebo třeba zavinutky (Monarda). Neodolatelně vypadají vedle nižších keřů a vysokých trav.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Vznešené magnolie jsou chloubou zahrady

Jeden letmý pohled na rozkvetlé magnolie zodpoví otázku, proč bychom je v zahradě měli pěstovat. Je to jednoduše pro radost, jakou nám dává jejich vznešená...

Zahrada stvořená k obdivu a hrám

Najít v Dobřichovicích u Prahy honosnou vilku není věc nesnadná. U jedné zvlášť pozoruhodné se už osmatřicáté jaro pestří zahrada, která kvete stejně bujaře...

Magický půvab rozkvetlého sadu

Ne každý je vyznavačem tradiční zahrady. Paní Katka Čtvrtníčková zvelebila opuštěný sad, do něhož se každý rok na dva celé měsíce stěhuje všecka podmanivá...

Prožijte léto s něžnou lobelkou

Když se rozdávala krása, šla si pro ni lobelka dvakrát, a když se rozdávaly květy, šla dokonce třikrát! Kdo by o takovou čiperku nestál a netoužil být s ní, až...

Rozkvetlé nádoby vyšperkují kouty v zahradě

Proč sázet do květináčů, když na zahradě bujně kvetou záhony? To máte jako se šperky: nikdo je nepotřebuje, ale kdo je nasadí, zazáří a získá šmrnc. V každé...

Výběr článků

Načítám