Hlavní obsah

Jedna zahrada nabízí tři různé světy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři různé části jakoby ze tří různých světů nabízí zajímavá zahrada obklopující vilu v brazilském státě São Paulo. Mají také tři zcela odlišné funkce, které dokonale korespondují s domem. Celek je tak ukázkou skvělé spolupráce mezi architekty stavby a zahrady.

Foto: Maíra Acayabaová

Dům je zasazen do obrostlé zahrady

Článek

Za bílou zdí z barevných kamenů se ukrývá zahrada, kterou bylo možné nafotit až nyní, po třech letech od založení, kdy se stihla rozrůst do zamýšlené podoby. Je rozdělená na tři části, které vytvářejí zcela samostatné světy.

Zelená džungle

Tím prvním a nejvýraznějším je rozhodně nádvoří mezi dvěma křídly vily s betonovým skeletem a půdorysem ve tvaru písmene U. Desítky rostlin místních druhů vytvářejí stín a zároveň příjemné prostředí pro odpočinek majitelů. Především však tvoří vizuální i hlukovou izolaci mezi živým denním a klidným nočním křídlem domu.

Ve středu tohoto nádvoří je vzrostlý strom, který lemují hustě osázené záhony plné filodendronů, sloních uší a dalších, spíše mohutných sytě zelených rostlin.

Doktor si na zahradě za domem vytvořil tropickou džungli

Zahrada

To vše doplňuje lesknoucí se hladina bazénu, skrz nějž vede schodiště do spodní části zahrady. Bazén, či spíše jezírko, má nejen estetickou, ale také chladicí funkci.

Dřevěná plovárna s výhledem do kraje

Dům je usazený na svažitém pozemku o výměře 2689 m2, který na jedné straně nabízí výhled daleko do krajiny. Zahrada je v této části řešena tak, aby výhled dobře umožnila. Proto se zde také nachází bazén, který je navržen jako nekonečný, a vířivka. Okolí je pokryto dřevěnou terasou navozující dojem plovárny.

Posezení uprostřed pampy

Velice hezkým prostorem je pak střecha domu, která slouží jako další část zahrady se zcela osobitou atmosférou. Terasu lemuje ze všech stran pruh husté vysoké trávy a dlouhý objem stavby pokrytý svisle orientovaným dřevěným laťovím vytváří přirozené závětří pro posezení okolo ohniště.

Člověk sedící u ohně tak musí natáhnout krk, aby přes trávu viděl. Jen s trochou fantazie tak může mít dojem, jako by seděl uprostřed pampy a přehlížel její travnatou krajinu.

Kámen, dřevo a zeleň

Sjednocujícím rysem domu a zahrady je kombinace zděných prvků z kamene spojených bílou maltou, tmavě hnědého dřeva a spousty zeleně. Právě tyto tři prvky se prolínají nejenom zahradou, která je dílem zahradního architekta Rodriga Oliveiry Paisagisma, ale také interiérem samotného domu nesoucího název Serra House, pod jehož podobou je podepsán místní ateliér Marcelo Couto Arquitetura.

Na první pohled obyčejný dům překvapí pestrým uspořádáním vnitřního prostoru a živými barvami

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Návrhy a realizace zahrad

Reklama

Související témata:
Zahradní architektura

Související články

Výběr článků

Načítám