Hlavní obsah

Jedinou cibulku sněženky vydražil šlechtitel za více než 54 tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes 54 tisíc korun zaplatil v přepočtu neznámý sběratel za jedinou cibulku nové odrůdy sněženky nazvané Galanthus plicatus Golden Tears. Vyšlechtil ji a nabídl v internetové aukci britský specialista na sněženky Joe Sharman z anglického Cottenhamu, jemuž přezdívají Sněženkový král.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto

Článek

Člověk na jaře stěží najde zahradu, kde by nebyl alespoň malý bochánek něžně kvetoucích bílých sněženek. Tyto křehké krásky rostou i divoce především v lužních lesích, mnohde vytvářejí celé koberce.

V našich krajích roste přirozeně pouze sněženka podsněžník (Galanthus nivalis), ovšem na světě existuje zhruba 14 až 17 druhů. Druh, na který se zaměřil britský šlechtitel, je Galanthus plicatus.

Zatímco zkušení zahrádkáři vědí, že sněženky patří do čeledi amarylkovitých, běžná laická veřejnost si vystačí se znalostí, že jde o trvalky s cibulkami. Ve formě cibulek se pak sněženky prodávají. Na světě pak existuje spousta jejich milovníků a sběratelů, kteří si někdy říkají galanthofilové.

Mezi rostlinnými objevy roku 2019 jsou zázračné bobule a keř vylučující superlepidlo

Věda a školy

A jak dokazuje výsledek nedělní aukce na eBayi, něžné sněženky jsou ve svých ctitelích schopné rozdmýchat nečekaně silné vášně a přimět je utratit za jedinou cibulku částku, za kterou by našinec pořídil v bazaru třeba fabii I. generace.

Právě cibulku nově vyšlechtěné odrůdy nazvané Galanthus plicatus Golden Tears nabídl zájemcům v aukci proslulý britský znalec a šlechtitel „Pan Sněženka” Joe Sharman.

Po 55 příhozech se její cena vyšplhala na neuvěřitelných 1850 liber (54 344 korun). Pro pěstitele a nejen pro něj je to nový rekord. Cibulku totiž prodal téměř o 500 liber dráž, než cibulku podobně pojmenované odrůdy Golden Fleece (česky Zlaté rouno), kterou prodal v minulosti. Tu tehdy šlechtil 18 let a získal za ni 1390 liber (takřka 41 tisíc korun).

Nedočkavé sněženky chtějí být všude první

Zahrada

Výši ceny nové cibulky ovlivnil bezpochyby fakt, že se Sharmanovi, majiteli květinářství a školky Monksilver Nursery, v letošním roce podařilo vypěstovat pouze jediný exemplář nové odrůdy, jež nese v českém překladu název Zlaté slzy. Má výraznou světlezelenou skvrnu na okvětních lístcích vyrůstajících ze žlutého toulce.

„Je výjimečně rázná,” z ní v popisu rostlinky na stránkách Sharmanova květinářství.

Na budoucí osud cibulky se web Daily Mail zeptal britské spisovatelky a zahradnice Val Bourneové, která ozřejmila, že „půjde pod kudlu”. „Rozkrájejí ji na dvacet kousků a začnou prodávat jednotlivé rostliny. Peníze se jim tak vrátí za tři čtyři roky. Je to šílený koníček,” dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Zimní vycházka do mrazivé pohádky

Lednový den ve své obnažené a třpytivé kráse láká k bezcílným toulkám po místech důvěrně známých i nepoznaných. Zapomeňte na všednosti a nechte sníh tiše vrzat...

Inspirativní nápady na zahradu

Využijte mrazivé období, kdy vám počasí nedovolí trávit čas v zahradě, k plánování změn, které ji jednou provždy vymaní ze škatulky obyčejnosti. Nechte se...

Barvy v zahradě najdete i uprostřed zimy

Rozveselit zahrádkáře barvami v době, kdy se venku střídá mráz a obleva, je úkol, jakého se ochotně ujímá jen hrstka trvalek. Nesakrujte na rozmary počasí...

Výběr článků

Načítám