Hlavní obsah

Barvy v zahradě najdete i uprostřed zimy

Rozveselit zahrádkáře barvami v době, kdy se venku střídá mráz a obleva, je úkol, jakého se ochotně ujímá jen hrstka trvalek. Nesakrujte na rozmary počasí a pořiďte si některé z nich, ať je zahrada pěkně pestrá!

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Umělecký výtvor. Odrůda Marmoratum áronu italského (Arum italicum) svádí k otázce, zdali ji sochař nevyřezal z malachitu.

Článek

Zatímco v létě splývají s davem, nyní jsou trvalkové hrdinky, které vám představíme, v centru pozornosti a chtějí, abychom si je jaksepatří užili.

Udivují odvahou, s jakou čelí minusovým teplotám, i vervou, s jakou prosazují barevnost listů.

Některé se od jara příliš nezměnily, jiné zima vyburcovala k ještě větší pestrosti.

Áron z malachitu

Půdní pokrývač áron italský (Arum italicum) Marmoratum okouzluje střelovitými listy. Světlo odrážející se od hlaďounkého povrchu rozjasňuje jejich zelenou barvu, takže vypadají, jako by se zrovna vyklubaly, byť raší na podzim, kdy na áronu červeně dozrávají bobule.

Majitel proměnil zahradu u řadového domu v plně fungující ekosystém uprostřed rušného města

Zahrada

Novou várku lupenů přidává v době jarního kvetení. Světlá žilnatina vytváří na listech neopakovatelné vzory a vnucuje představu, že je sochařský mistr vyřezal z malachitu.

Prima partner jarních efemér a lesní flóry neholduje horku ani suchu a v létě mizí ze scény. Aby po něm místo neosiřelo, vpustíme tam barvínek, pitulník, škornici či jinou neopadavou rostlinu.

Rudolící bergénie

Bergénie, ať srdčitolistá (Bergenia cordifolia), tučnolistá (B. crassifolia), či některý z hybridů, mohou být hvězdami městské i venkovské zahrady.

Na péči a světlo si nedělají velké nároky, jen půdu by měly mít vlhčí, aby své velké pádlovité listy vyrůstající z masitých oddenků mohly udržovat lesklé a svěží.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

V zimním převleku. Jindy zelené bergénie neboli badany (Bergenia) poštípal mráz do tváří, až zrudly jako maliny.

Na jaře sytí včelky nektarem z bílých a všelijak růžových květů. Nápadnější a překvapivější zkrášlovací kúru však tyhle dlouhověké trvalky podstupují v zimě. To zrudnou stejně jako naše tváře, když nás do nich štípne mráz.

Jestli červené pigmenty vymalují celý list nebo jen část, záleží na zvolené sortě.

Netřesk v bordó

Od přírody houževnatý a přizpůsobivý sukulent přichází v mnoha druzích a odrůdách, z nichž mnohé včetně dobře dostupného netřesku střešního (Sempervivum tectorum) či pavučinatého (S. arachnoideum) vnášejí do skalek, spár zdí a nejrůznějších nádob vášeň v barvě rubínů a purpuru.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Rozptýlení na terase. O barvy nemusí být nouze ani tam. Stačí do nádoby zasadit vínové ježečky – netřesky (Sempervivum).

Maličký bratránek kolopejky a rozchodníku je výtečný hospodář s vodou, a když na to přijde, uchytí se i v kupce prachu. Krásu dužnatých růžic o průměru 2 až 12 cm neponičí ani delší sucho, ani třeskutý mráz.

Mrazuvzdornost netřesk ztrácí pouze v případě, že ho rozmazlíme v bytových podmínkách, kde jej můžeme pěstovat jako běžnou pokojovku.

Postříbřená šalvěj

Když aromatické šalvěji lékařské (Salvia officinalis) v záhonu nezkříží cestu dobyvačná sousedka, hniloba zapříčiněná dlouhým stáním v mokru či vytrvalý stín, rozroste se v bujné houští, elegantně doplňující okrasné trávy i květiny.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Atraktivní sestava. Záhon se stříbrolistou šalvějí (Salvia officinalis), krušpánkem a třtinou boří mýty o tom, že se v zimě není na co koukat.

Odvěká léčivka dokonale zapadá do atmosféry zimního období díky tomu, že působí jako ojíněná. Dojem vyvolávají plstěné chloupky na povrchu listů, které skýtají ochranu proti slunci i mrazu.

Platí, že nejlépe přezimují hustě olistěné rostliny, proto pokud sbíráme nať na čaj užívaný proti kašli a pocení, přestaneme se sklizní koncem léta, aby keřík stihl obrůst.

Kanárkové žlutá juka

Už z dálky lze rozeznat neohrožený postoj juky vláknité (Yucca filamentosa), která vystřeluje tuhé, mečovitě zašpičatělé listy vzhůru i do stran, jako by hájila svůj rajón. Ten musí být ideálně slunečný a dokonale odvodněný.

Spokojená rostlina dosahuje výšky okolo 1 m a podobné šířky, tudíž jí vyhradíme dostatek prostoru.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Přírodní antidepresivum. Žlutě páskovaná juka (Yucca) Golden Sword vyzařuje optimismus i pod jinovatkou zdůrazňující její tvar.

Vedle základního druhu s namodralými i zelenými listy, které mimochodem obsahují jedno z nejpevnějších rostlinných vláken na světě, existují odrůdy Bright Edge a Golden Sword s proužky v barvě kanárčího peří.

Jasnou žluť neutlumí sníh ani jinovatka, takže si ji můžeme dávkovat proti depresi celou zimu.

Škornice vyšperkují místa pod stromy

Zahrada

Lilkový zběhovec

Před výzvou obstarat barvy v chladné části roku nezběhl ani zběhovec plazivý (Ajuga reptans) Braunherz, který se na rozdíl od divého, obyčejně zeleného domorodce z luk a křovin vymódil odstínem zralé slupky lilku vejcoplodého.

Jak míjí čas, ukazuje tato samostatná atraktivní trvalka další ze svých kvalit: rozrůstavost.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Půdní pokrývač. Zběhovec plazivý (Ajuga reptans) Braunherz vytváří rozsáhlá políčka okrouhlých lístků s hezkou žilnatinou. A ta barva!

Pomocí nadzemních, snadno kořenících šlahounů vytváří koberec stínící půdu v šíři dvou tří kroků, nad nímž od května do léta vztyčuje okolo 20 cm vysoké věžičky modrofialových květů oblíbených u včel a čmeláků.

Nádherně kontrastuje se žlutě kvetoucí vrbinou penízkovou (Lysimachia nummularia) a petrklíčem.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Zimní pozdrav z Pobeskydí

Zahradu v hukvaldském Horním Sklenově načechraly vločky tak důkladně, že to vypadá, jako by se koupala v husté cukrové polevě. V jejím srdci stojí chaloupka....

Kuriózní rostlinná olympiáda

Nejen sportovci, ale i zahrádkáři, ba dokonce příslušníci rostlinné říše mají soutěživou povahu a excelují v disciplínách hodných olympijských her! Jaké...

Zimní vycházka do mrazivé pohádky

Lednový den ve své obnažené a třpytivé kráse láká k bezcílným toulkám po místech důvěrně známých i nepoznaných. Zapomeňte na všednosti a nechte sníh tiše vrzat...

Výběr článků

Načítám