Hlavní obsah

Zimní vycházka do mrazivé pohádky

Lednový den ve své obnažené a třpytivé kráse láká k bezcílným toulkám po místech důvěrně známých i nepoznaných. Zapomeňte na všednosti a nechte sníh tiše vrzat pod nohama.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Stylové doplňky. Nejen zajímavá plodenství, ale i pěkné dekorace přesvědčují o tom, že si zahrada zaslouží víc než jen letmý pohled z okna.

Článek

V mrazivém tichu uslyšíte, jak krajina i zahrada zlehýnka oddechují a stejně jako ježek schoulený v hromádce zmuchlaného listí nabírají síly na další jarní dobrodružství.

Co na tom, že z nich mráz, led a sníh vyzmizíkovaly zářivé barvy a proměnily je v pasáž z filmu pro pamětníky. Stále je co obdivovat.

Starý sad

Kdo má štěstí, připlete se mu při novoroční vycházce do cesty zástup ovocných stromů s kmeny tlustými a vrásčitými, jak se na staré kmety sluší. Strojenost a pevný řád, který jabloním, třešním a hruškám vnutila sadařova svědomitost a píle, jsou na sněhovém podkladu markantnější než kdy jindy.

Zima vůbec byla vymyšlena nejspíš proto, aby člověk mohl obdivovat všechno to, co příliš nevynikne na jaře, v létě ani na podzim. Koruny odhodily všední zelené svršky a naplno ukazují svou jedinečnost. Odhalují každou zákrutu, opuštěná hnízda i pupeny budoucích listů. Jenom v perokresbách se potkáte s podobnou detailností.

Svatyně klidu

Výlet do pohádkové zimní krajiny, ať už vyrazíte po svých, na běžkách, nebo v sedle, vás zaručeně osvěží nejen na těle, ale i na duchu. Zvlášť když před vámi rozpaží své řasnaté větve smrky a zavoní borovice.

V hájemství veverek totiž zakusíte, jaké to je být v dokonalém odloučení od ruchu okolního světa. Učiněná svatyně klidu. Takový je jehličnatý les.

Kuriózní rostlinná olympiáda

Zahrada

Podobně zklidňující účinek pocítíte při pohledu na družinu jehličnanů, kterými jste si vyšperkovali zahradu. Také máte pocit, že přes léto vypadá jehličí chladně, zatímco v zimě působí hřejivějším dojmem?

I když to větvím ve sněhových kabátcích velmi sluší, a dokonce je jim tak tepleji, zatřeste jimi občas, aby se pod jejich tíhou nepolámaly.

Křišťál a peří

Ač je příroda touhle dobou nejtišší z celého roku, absolutní ticho v ní ani za třeskutého mrazu nepanuje. Na krajích polí halasí úpolníci, jak se lidově říká vrabcům polním. Tyhle milé uličníky z naší přírody nevypudí ani nejtužší mráz.

Křivolaké haluze opadaných listnáčů zase cinkají jako křišťálové skleničky o silvestrovském přípitku, když se obalí ledovkou a foukne do nich vítr.

Nebo když si je k přistání vybere sýkorka. Nejstatnější ze sýkor je koňadra. Vlastní také nejpestřejší peří. Díky žlutému tělíčku zdobí holé větve a září mezi nimi vesele jako petrklíč. Co chvíli navštěvuje zahradní krmítko nebo spolu se zdatným šplhavcem brhlíkem horlivě pročesává kmeny od hlavy k patě.

Škornice vyšperkují místa pod stromy

Zahrada

Pod zdřevnatělými pláty kůry přečkávají zimní trampoty všelijaká vajíčka, housenky, kukly, ale i slunéčka a pavouci zapředení do hustých sítí. Hotové ptačí bistro.

Kouzelné dekorace

V lesním houští a v okrasných záhonech lze objevit netušené skvosty. Nejsou ze zlata ani jiných drahých kovů, a přece zasluhují obdiv.

Jen se podívejte na dokonale tvarované šišky. Nebo na dekorativní měchýřky, které se po odkvětu nafoukly na hubených stoncích černuchy damašské (Nigella damascena). Donedávna v nich skromná letnička schovávala nálož semínek. Dnes už zejí prázdnotou, ale na kráse nic neztratily.

Také japonské sasanky (Anemone x hybrida) vypustily do světa své následovníky a ty, co se drátovitých stonků drží zuby nehty, uvěznila ledová krusta. Krásně umí zima čarovat, když má z čeho.

Purpurové keře přitáhnou pozornost

Zahrada

Existuje ještě jeden důvod, proč uschlou hmotu okrasných trvalek sestřihávat až v předjaří – pomáhá totiž chránit přízemní pupeny před mrazem.

Také nejrůznější zahradní doplňky z odolného materiálu, jako jsou skulptury, zápichy či lucerny, se postarají o to, abyste černobílou zimní pohádku dokoukali s nadšením až do konce.

Reklama

Související témata:

Související články

V načechraných vlnách stébel a klasů

Předlohou pro tvůrce klidné oázy nedaleko lázeňského města Harrogate v anglickém Yorkshiru byl příboj na severomořském pobřeží. Poslat oči po proudu do...

Pokojovky nosí radost nejen o Vánocích

Nedostali jste pod stromeček tak úplně to, co jste si přáli? Udělejte si radost pokojovkou a hned se vám bude bydlet lépe! Totéž můžete udělat pro kolegy...

Vánoční aranže z květů a bobulí

Když zdobíte interiér v duchu Vánoc, nezapomeňte na živé rostliny! Náladové scénky se zářivými květy, plody, čerstvě nařezanými větvičkami sevřou domov...

Výběr článků

Načítám