Hlavní obsah

Pohoda v domácí rajské zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozvěte domů partu živých rostlin a nálada v pokoji se úplně změní. Vzduch zajiskří kyslíkem, oči zabloudí v amazonské zeleni a rázem je tu dějiště pro spokojené chvilky hygge.

Foto: Adéla Mclintock

Při zvelebování života mezi čtyřmi stěnami nezapomínáme na třetí rozměr. Vymalovat chlorofylem můžeme i zeď.

Článek

Pod dánským výrazem hygge se schovává pocit, který zažíváme, když se cítíme příjemně a děláme, co nás baví. Užijeme si ho do přesycení na pohodlné lenošce s pokojovkami po boku. Monstery, fíkusy, zelence nebo třeba tlustice a begonie vymalují interiér klidem zelených odstínů, zabydlí ho a dokonale zútulní.

Vysněná nálada

Tam, kde trávíme hodně času, by kytky měly mít své stálé místo jako štamgasti v hospůdkách. Jsou-li správně naaranžované, dokážou vyvolat nejrůznější nálady. Ať si za okny klidně běsní mráz, byt s vějíři palem a chocholkami dračinců ovládne atmosféra jižních moří.

Fíkusy s podporou šlahounovité šplhavnice a monstery, která kariéru pokojové rostliny dělá už od šedesátých let, vykouzlí džunglový prales. S kaktusy a tlusticemi div nepocítíme pouštní žár. Představíme-li si kapradí ve společnosti parožnatky a šťavele, vytane nám automaticky tiché lesní zátiší. Také metamorfóza okenního parapetu v botanickou galerii sukulentů nebo stolku v rozkvetlý záhon s fialkami, orchidejemi a kolopejkou každého uchvátí a dobře naladí.

Vytvořte si stylovou vitrínu pro oblíbené pokojové rostliny

Zahrada

Designový doplněk

Není od věci podívat se na rostliny jako na designové objekty. S aranžováním si tak užijeme ještě více zábavy. Tchynin jazyk a begonie vytvoří efekt retro. Proužkaté listy zelence vtipně navážou na pruhy na tapetě v dětském pokoji. Kalatea s křídelnicí zase perfektně doladí noblesní ráz staré Anglie a lopatkovec s šeflerou po výtvarné stránce splynou s populárním stylem nordic.

Skupinová terapie

Jedna kytka toho příliš nezmůže ani po estetické stránce, ani s naší náladou. Za dobré rozpoložení musí bojovat početnější tým, takže odsuneme skromnost na vedlejší kolej a oddáme se sladké hamižnosti, která nás při pořizování pokojových rostlin chtě nechtě pohltí.

Pozorovat, jak se zelená rodinka pěkně rozrůstá, je totiž dost návykové. Náležitě na to připravíme svoji peněženku. Anebo se naučíme rostliny množit z oddělků a řízků vyprošených od rodiny, u přátel či sousedů.

Zdravý (vz)duch

Stejně jako kontakt s domácími mazlíčky, působí i pobyt v zeleni na naši mysl přímo terapeuticky. Místnost prošpikujeme tolika rostlinami, kolik se jich tam vejde, aniž by se okrádaly o světlo. Hrajeme si přitom s variací forem a nezapomínáme na třetí rozměr. Mnohé druhy se mohou všelijak proplétat, pnout podél stěn, šplhat vzhůru nebo se spouštět od stropu. Jakmile zeleň udeří plnou silou, stres vyklidí pozice. Za své vezmou také škodliviny a suchý vzduch.

Z průduchů v listech, kudy rostliny nasávají oxid uhličitý, který v reakci s vodou mění v cukry a čistý kyslík, proudí do místnosti čerstvý vzduch a vodní pára. Ač rostliny vzduch zvlhčují a čistí ho od formaldehydu či benzolu, nepřestáváme větrat. I vánek proudící oknem dovnitř skrze zelené listy přispívá ke spokojeným hygge okamžikům.

Správné kulisy upozorní na kvalitu rostlin

Zahrada

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej pokojových rostlin

Reklama

Související témata:

Související články

Pěstujeme pokojové sukulenty

Pokojové rostliny se zdužnatělými listy okouzlují nevšedním vzhledem a tvarovou rozmanitostí. Jsou tolerantní a na péči nenáročné, takže si s jejich pěstováním...

Výběr článků

Načítám