Hlavní obsah

Dejte živému plotu dokonalou fazonu!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zelený živý plot chrání naše soukromí, vymezuje hranice pozemku a oživuje zahradu. Je ale náročný na údržbu, zejména na začátku vyžaduje velkou pozornost. Základem úspěchu jsou zdravé rostliny a kvalitní půda. Vhodné jsou neopadavé keře, třeba zimostráz, cesmína, habr. Kdo se chce kochat i květem, pořídí si hloh, dřišťál, zlatý déšť či šeřík.

Foto: Fieldmann

Se silnějšími dřevinami, až 20 mm, si poradí elektrické nůžky FZN 2505. Model je lehký, jen 2,6 kg, má větší rozestup nožů. Otočná rukojeť (4 pozice) a nastavitelný úhel střihu zajistí i dokonalé tvarování okrasných stromů. Cena 1499 Kč

Článek

Vhodný čas výsadby je podzim a časné jaro, rostliny v kontejnerech lze sázet celý rok. Keře se vysazují v kořenovém balu do kvalitní zeminy. Rozhodně si naplánujte přesný výměr plotu, třeba podle provázku. Vykopejte dostatečně hluboké jámy, aby jednotlivé rostliny měly dostatek místa, vytvarujte brázdy pro zálivky, aby voda neodtekla jinam. Zhutnělou půdu prokypřete a přidejte hnojivo.

Při stříhání keřů je důležité dodržovat celistvý tvar a vzhled. Doporučuje se omlazovat keře směrem nahoru, pak budou mít i spodní části dostatek slunce a nezakrní.

Když se rozhodnete živý plot nestříhat, určitě na podzim odstraňte poškozené a převislé větve.

Stálezelené keře tvoří těsně uzavřený živý plot po celý rok a stříhat by se měly až na jaře.

Jak zmlazovat řez

Přerostlý živý plot zakraťte ještě v období vegetačního klidu (nejlépe do konce března), kdy rostlina nepřijímá žádné živiny a vlastně spí. Je totiž méně citlivá na hrubší zásahy a živý plot tak lze zkrátit klidně až o polovinu. Nesmí ovšem mrznout, aby rány v řezu nepromrzly! Velké řezy ošetřete antibakteriálním balzámem, zabráníte vniknutí chorob a plísní.

Zmlazovací řez se provádí nejen kvůli výšce plotu. Starší ploty bývají ve spodní části řídké, řezem je donutíte, že odspodu opět hustěji vyrazí, obrostou, a vytvoří tu správnou clonu.

Důležité je plot správně zastřihávat po celou sezonu, tedy pravidelně. Zamýšlený tvar vykouzlíte s plotostřihem, určitě se ale neobejdete bez zahradnických nůžek. Silnější větve musíte totiž zastřihnout i hlouběji v keři. Největší bujení zelených plotů končí zhruba v červnu, proto odborníci doporučují plot zastřihnout i v tuto dobu. Vydrží pak déle v zamýšleném zakrácení.

Jehličnany, které rostou pomaleji než listnáče, zpravidla stačí stříhat jednou za rok. Listnaté ploty 2–3× do roka. Kvetoucí keř nestříhejte hned na jaře, nechte ho nejdříve v klidu odkvést.

Rady & tipy

  • Když jsou rostliny ještě malé a chcete soukromí, postavte před dorůstající živý plot jiný, třeba z pletiva anebo jednoduchých dřevěných latěk. Až keře vyrostou, provizorní plot se odstraní.
  • Živý plot lze nasvítit i venkovním osvětlením. Výraznější osvětlení se vytvoří externími reflektory a spotovými světly. Prostor před živým plotem lze oživit i skleněnými LED kameny.
  • Živý plot bude mít dokonalý vzhled díky kvalitnímu nářadí. Vhodné jsou plotostřihové akumulátorové nůžky. Výhodou je nejen rychlost, ale i přesnost a rovnější vzhled živého plotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám