Hlavní obsah

Jak si doma vypěstovat mango z pecky

Pěstování manga je především běh na dlouhou trať. Rostlina potřebuje vaši péči, je náročná na teplo, zálivku i hnojení. Na plody manga, pokud se vám je vůbec podaří vypěstovat, budete čekat několik let. Mangovník se nicméně v našich podmínkách pěstuje spíše jako okrasná rostlina.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak vybrat mango

Důležité je nejen správné zasazení pecky, ale i výběr manga samotného. Pokud plánujete zasadit pecku, vybírejte mango zralé a zdravé. Takové poznáte podle žlutočerveného zbarvení slupky, která je na dotek mírně měkká. Pokud mango koupíte v obchodě nedozrálé, nechte je doma dozrát v pokojové teplotě.

Nejčastějším druhem mangovníku dováženého na český trh je mangovník indický.

Jak připravit pecku

Zralé mango rozkrojte, pecku vyjměte a důkladně očistěte vodou, aby na ní nezbyla dužina nebo šťáva. Jinak by mohla chytit plíseň. Očištěnou pecku můžete již zasadit.

Pokud chcete mangu pomoci a urychlit jeho klíčení, zbavte pecku tuhého vláknitého obalu, a semeno, jež chrání, vyjměte. Můžete si pomoci ostrým nožem, pozor ale, abyste nepoškodili jádro uvnitř.

Takto obnažené semeno už rovněž můžete sázet, anebo je můžete nejprve nechat naklíčit mimo květináč. V tom případě stačí semeno zabalit do vlhkého ubrousku nebo vaty, vložit do sáčku a udržovat neustále vlhké. Zhruba za dva týdny mango vyklíčí a můžete ho vysadit do květináče. Tato metoda opět pomůže rostlině růst a zároveň vše urychlí.

Nekonečná zásoba zázvoru? Pěstování je snadné, zvládnou ho i začátečníci

Zahrada

Jak zasadit mango

Pro mangovník budete potřebovat spíše větší a vyšší květináč, aby měl dostatečný prostor na kořeny. Jako zemina je pro mango ideální kokosový substrát, který neobsahuje vápník, má neutrální pH a neobsahuje choroboplodné zárodky.

Substrátem naplňte květináč a semeno či pecku zasaďte do horní třetiny, asi 3 cm pod povrch. Mango by mělo vyklíčit za jeden až tři měsíce.

Jak mango zalévat, hnojit a kam s květináčem

Během klíčení je třeba udržovat substrát stále vlhký, ale ne přemokřený. Raději tedy zalévejte často a s mírou než jednou za několik dní větším množstvím vody.

Teplota v místnosti by měla být mezi 25 až 30 °C, zároveň by však nemělo být mango v květináči vystavené přímému slunečnímu svitu.

Pěstování pažitky je snadné a nenáročné. Lze ji mít doma v květináči i venku na záhonku

Zahrada

Jak se o mango starat

Než mangovník doroste a začne plodit, potrvá to několik let. Během této doby je třeba se o rostlinu pečlivě starat. Po vyklíčení už není tak náročná ohledně světla, prospívá jí plné oslunění a snese i přímé sluneční světlo.

Na co je ale mangovník háklivý po celou dobu svého života, je teplota. Ta se navíc liší v závislosti na tom, jestli je mangovník v době vegetace. Tehdy je vhodné jej ponechávat v prostředí s teplotou mezi 24-27 °C, v zimním období pak kolem 17-24 °C.

A s dobou vegetace se mění také přesazování a zálivka. První půlrok mangovník nepřihnojujte, poté začněte pomalu a postupně s přidáváním tekutého hnojiva do zálivky až do doporučeného plného množství. Mangu neprospívá promáčený substrát, měl by být spíše stále mírně vlhký.

Zalévání pak omezujeme v době kvetení a tvorby plodů a během zimy. Koncem léta proto hnojení i zálivku postupně omezte až do září, kdy je třeba mangovník zazimovat. V zimě je mangovníku dobře v teplotách kolem 17 °C a s co největším přísunem světla. Hnojení a zálivku zase zahájíme až koncem února.

Jak si vypěstovat lahodné citrusy v květináči

Zahrada

Po roce až dvou mangovník přesaďte (nejlépe na jaře) do většího květináče, jako substrát použijte ideálně směs z kokosové drti, kompostu, rašeliny nebo hlinité zahradní půdy. Mango má rozsáhlý kořenový systém, je tedy třeba dbát na to, aby mělo v průběhu vegetace dostatek prostoru. Mango je totiž citlivé na poškození kořenů.

Pokud chceme mangovník tvarovat nebo udržovat v určité velikosti, přistupujeme k řezu nejlépe koncem zimy nebo brzy zjara. Řezem také dosáhneme nového rozvětvování.

Jak doma vypěstovat avokádo z pecky

Zahrada

Ideálním místem pro pěstování mangovníku je vytápěný skleník s možností přisvěcování. S přibývajícími teplotami totiž vyžaduje více světla.

Sklizeň

Pěstovat mango vyžaduje více než co jiné především trpělivost. Pokud totiž s pěstováním začínáte s vidinou, že za pár měsíců budete mít zásoby čerstvého manga, realita vás zřejmě zklame. První plody mangovník vyplodí po šesti až osmi letech, a to ještě s notnou dávkou umu i štěstí.

Pokud chcete, aby vám mangovník plodil, musíte zařídit opylení, což není zrovna lehký úkol. Pyl je třeba roznést na veškeré květy, aby mangovník vyplodil alespoň jeden plod. Pomoci si můžete například štětečkem. Plody pak dozrávají po 4 až 5 měsících.

Pěstování banánovníku v bytě je možné, ale ne snadné. Prozradíme vám, jak na to

Zahrada

Pokud chcete mít o něco větší jistotu, že vám rostlina nadělí plody, namísto pěstování ze semene zkuste koupit roubovanou rostlinu. Roubované mango totiž plodí dříve, zhruba za 2 až 3 roky. V prvních 3 až 5 letech produkuje méně květů a ovoce. Produktivnější začíná být až po pátém roce od výsadby.

Je třeba mít na paměti, že pěstování manga je v tuzemských podmínkách opravdu náročné. Zkušení pěstitelé se shodují, že i jeden jediný plod je úspěch. Ve středoevropských podmínkách je tak mangovník primárně okrasnou zelenou rostlinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám