Hlavní obsah

Chrpa horská potěší svými květy dvakrát

Právo, Adéla Mclintock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kus nebe, chrpa zářivá se čtveračivě usmívá… Takto trefně skromnou květinu vylíčil Jaroslav Vrchlický v básni Polní kvítí. Stejně hravě a nenuceně jako polní divoženka působí i její ztepilejší sestra z venkovských zahrádek chrpa horská.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Kus nebe na zemi. Botanický druh chrpy horské poměřuje sytost modré barvy s pupkovcem kapadockým (Omphalodes cappadocica).

Článek

Jak už napovídá jméno, chrpa horská (Centaurea montana) je vzácným a tuze pěkným pokladem našich i jiných evropských hor. Kdo by se divil, že si ji lidé přestěhovali do zahrádky? Dnes by nám to neprošlo, je totiž přísně chráněná!

Drsným podnebím zocelená trvalka nemá mnoho nedostatků a kvůli skromné nátuře zasluhuje všechny naše sympatie.

Nejen v barvě nebe

Nad tím, zda si odolnou a spolehlivou horalku pořídit, nemusí člověk dlouze přemýšlet. Stačí se podívat na rafinované úbory a je jasné, že v záhonu ostudu neudělá.

Ještě před rozkvětem si o pozornost říká slzovitě tvarovaný zákrov, složený ze zelených listenů, které se překrývají jako tašky na střeše. Každý listen je zvýrazněný tmavou třásnitou obrubou.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Záhon plný peříček. Aspoň tak působí bohatě nakvetlé trsy čistě bílé odrůdy Alba, která je dobře vidět i po soumraku.

Jakmile zákrov patřičně nakyne, což bývá nejdříve v dubnu a nejpozději v červnu, vytrysknou nad ním barevné fáborky dvojakých květů. Nápadnější jsou ty dlouhé, vnější. Paprskují šikmo vzhůru nebo do stran a okolo centrálních krátkých květů vytvářejí střapatý věneček.

Pověstnou nebeskou modří se pyšní původní druh, se kterým se často potkáme ve starých zahradách. Oblíbený je dodnes, byť mu konkurují šlechtěné odrůdy v barvě křídy, růženínu, šeříku a baklažánu.

Letní repríza

Květní úbory široké okolo 4 cm až 9 cm se nechávají nosit na přímých, 35 až 65 cm vysokých stoncích pokrytých od hlavy až k patě chmýřím stejně bělavým, jaké objevíme na listech. Jemnou plsť trvalce nadělila starostlivá příroda, aby ji ochránila před žhnoucími paprsky a větrem, jenž z listů vysává vláhu.

Mahónie je pro zahradu terno

Zahrada

Bonusem navíc je atraktivní stříbřitý nádech podporující barevnost květů. Jakmile chrpa odkvete, sestřihneme ji ke kotníkům a pořádně zalijeme. Probudí to v ní chuť rozkvést znovu koncem léta.

Včelám a čmelákům přijde další porce pylu a nektaru vhod, byť je kvetení ve druhé vlně slabší.

Jako doma

Štědrá dárkyně pylu a nektaru sídlí ve volné přírodě na kamenitých horských svazích a loukách. V nížinách, kde zplaněla po úprku ze zahrádky, vyhledává meze, lesní lemy, dokonce i klid za hřbitovními zdmi si oblíbila.

Když se nad tím zamyslíme, zjistíme, že chrpa horská miluje místa vzdušná, otevřená, slunečná nebo jen drobet přistíněná. Místa, kde se pomocí dužnatých výběžkatých kořenů může nerušeně a poměrně čile rozrůstat do plošných houštinek. Proto ji neutiskujeme, neodkazujeme do tmy ani příliš často neokopáváme, aby se i v záhonu cítila jako doma.

Vysejte si voskovku s květy v barvě borůvek

Zahrada

Uplatnění najde také v květnaté trvalkové louce nebo mezi ovocnými stromy v sadu. Půdu jí dopřejeme vlhčí, aby netrpěla nedostatkem vody. V suchu zakrňuje a stává se terčem útoků mšic a padlí.

Nové rostlinky získáme rozdělením trsu na jaře po vyrašení anebo po odkvětu. Spolehlivě vyráží už z malých kousků kořene, podobně jako pampeliška. Tu však v záhonu vidět nechceme, a tak místo ní k chrpě vysadíme pomněnky, kakosty (Geranium), šantu (Nepeta), pupkovec (Omphalodes cappadocica), okrasný česnek nebo třeba šalvěj hajní (Salvia nemorosa), čistec vlnatý (Stachys byzantina) a také tulipány, se kterými to pěkně roztočí i ve váze.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Famózní magenta v jarních květech

Barva inspirovaná květy fuchsií nadopuje aprílovou zahradu pořádnou dávkou energie! Nebojí se vystoupit z řady a jaro ji za to zbožňuje. I vy se do ní...

Hmyzí hotel de luxe pro včelky samotářky

Podejte pomocnou ruku včelkám samotářkám a postavte jim luxusní obydlí, jakému neodolají. Pak už jen se zatajeným dechem sledujte a počítejte, kolik huňatých...

S tařičkou rozkvete kamení i nálada

Když jaro vyzve tařičku (Aubrieta) ke květu, přižene se jako příboj a barvami zaplaví vše, co se jí připlete do cesty. Ponořte zrak do růžovofialových hlubin...

Výběr článků

Načítám