Hlavní obsah

Jak mít zahradu jako ze škatulky

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na cestě k zahradě, o jaké sníme, se vyplatí naslouchat našemu srdci, ale i přírodě, která hýří pestrostí všeho druhu a je bezednou pokladnicí nápadů a inspirace. Někdy stačí opravdu málo. Čím začít?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vášnivé tvarování. Nejenže je to spolehlivá cesta k výjimečné zahradě, ale také odreagování od všedních starostí.

Článek

Vytvarujeme zeleň

Živý plot, keř či stromek a vůbec celá zahrada se stanou jedinečnými tím, že jim vtiskneme kousek ze své tvůrčí povahy.

Úchvatné zelené sochy neboli topiary tvarujeme z druhů s potřebnou hustotou olistění a výbornou odolností vůči opakovanému řezu.

Od oblíbeného zimostrázu se kvůli vysokému riziku napadení zavíječem zimostrázovým upouští, místo něj si můžeme brousit ostří nůžek na tradiční tis, ptačí zob, zerav, jalovec nebo třeba poloopadavý zimolez lesklý (Lonicera nitida).

Oživíme plot

Popínavé rostliny promění oprýskanou zeď nebo fádní laťkový plot v přitažlivý vertikální prvek, který rozradostní nejen naše oči, ale taky spoustu volně žijících živočichů.

Opeřenci svá hnízda rádi schovávají mezi husté výhony břečťanu (Hedera helix), jenž má tu výhodu, že je celoročně zelený. Záplavu květů zase přinášejí pnoucí růže a plaménky (Clematis) s množstvím líbivých druhů a odrůd. Na zeď se báječně hodí samodržný, včelami zbožňovaný přísavník trojcípý (Parthenocissus tricuspidata).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kabátek pro zeď. Přísavník trojcípý (Parthenocissus tricuspidata) je nenáročný, přátelský k živočichům a na podzim hýří barvami.

Vzbudíme zvědavost

Ostřílení designéři rádi pracují se světelnými efekty vodní hladiny jezírek a mělkých kanálů protínajících travní plochu.

Senzační efekt má i zrcadlo zavěšené na zdi, zpola zakryté popínavkami. Pozornosti neuniknou průzory ve zdi, loubí ani průchody skrze živý plot, které dávají tušit, že se za nimi nachází ještě něco dalšího. Může to být místo k posezení, socha nebo třeba ptačí sešlost u kamenného pítka.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Co se tam skrývá? Průchod v živém plotu za záhonem kostivalu svádí k objevům.

Ponecháme plodenství

Mnohé rostliny po odkvětu pokračují v představení a dekorativními šešulkami, měchýřky či terči do záhonu vnášejí vítané zpestření.

Ani ne tak barevné jako spíš tvarové, což oceníme i v chladné části roku. Už od léta zdobí zahradu plodenství něžných černuch (Nigella damascena) a kuriózních molučenek (Moluccella laevis).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Krásné i po odkvětu. Měchýřkatá plodenství černuch (Nigella damascena) jsou příjemnou změnou k pestrým květům.

Z trvalek si zajímavou strukturu nejdéle udržují oblíbené echinacey (Echinacea), řebříčky (Achillea), krvavce (Sanguisorba) či řetězovky (Physostegia). Na kompost je proto odkážeme až koncem zimy.

Pozveme motýly

Každý živý tvor, který do zahrady zavítá, nás utvrdí v tom, že děláme něco správně.

Stačí dvě hrsti semínek domácích lučních květin a v trávníku či větší nádobě vznikne ráj, v němž se to bude hemžit nejen motýly, ale také užitečnými pestřenkami, čmeláky a včelami všeho druhu. Býlí z louky nevyžaduje naši ustavičnou pozornost jako šlechtěné rostliny, hýří barvami a v letním dni, když ho rozvoní sluníčko, se stává malebnou kulisou pro chvilky nicnedělání.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Luční kvítí. I na malém pozemku se pro něj najde slunečný koutek, kde bude dobře nám i motýlům.

Provoníme vzduch

Na jaře hladí duši bohatě kvetoucí šeřík s pustorylem věncovým (Philadelphus coronarius).

Atmosféru letních dní dokresluje parfém namíchaný z růží, levandule a okrasného tabáku (Nicotiana). Podzim zavoní karamelem díky uvadajícím listům zmarličníku japonského (Cercidiphyllum japonicum).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Terapie vůněmi. Cestička lemovaná růžemi a levandulí nás zavede do říše snů.

V zimě našemu nosu zalahodí kvítky vilínu (Hamamelis) a kaliny bodnantské (Viburnum x bodnantense).

Vyplníme plochy

Trávníky, štěrkoviště, vydlážděné plochy šířící se doleva doprava, kam až oko dohlédne, v nás dříve či později vyvolají zívání.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ostrůvek vyžene nudu. Výhled z lavičky je po snadné proměně daleko víc vzrušující.

Když vytvoříme ostrůvkovité záhony s oblíbenými rostlinami, získá zahrada veselejší a osobitější ráz. Místo v nich najdou květiny, okrasné trávy, dokonce i dřeviny, pakliže nám to rozměry zahrady dovolí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Platí, že lepší je mít jeden velký záhon než spoustu titěrných. Ty bývají spíš ke zlosti, zvlášť jsou-li prostřené v pravidelně sečeném trávníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám