Hlavní obsah

I letní zahrada ocení vaši péči

Trávník se zelená, květiny kvetou jak o život, teď v létě jsou nejkrásnější v roce. Na záhoncích se zase můžeme těšit z bohaté sklizně zeleniny a drobného ovoce. To ale neznamená, že na zahradě není co dělat.

Foto: Hornbach

Díky spirálovému provedení, jaké má smršťovací hadice for_q, nemusíte mít strach z jejího zlomení. Zalévání malých ploch a vysokých záhonů vám navíc půjde mimořádně snadno. Délka hadice je 15 m. Cena 849 Kč

Článek

Nejbujněji trávník roste v jarních měsících. Svěží zelená tráva roste prakticky před očima.

Za letního horka je to ale náročnější. Pokud chcete, aby vám i po zbytek sezony zůstal v dobré kondici, musíte mu věnovat pravidelnou péči.

Na trávník s citem

Důležité je sečení. Ale nepřeháníme to, porost zkracujeme jen o třetinu výšky! „Alespoň na části zahrady necháváme trávu volně růst, můžeme vysít také květnatou louku. Hmyz to rozhodně ocení,“ říká Michala Brabcová, zahradnice firmy Weiki.

V červenci to slunce dovede pořádně rozpálit. Proto za horkých dnů nezapomínejte na pořádnou zálivku, nejlépe hned ráno. Pokud to nestihnete, zalévejte večer, rozhodně se však za horkých dnů vyhněte polednímu kropení. Pro trávu by to znamenalo velký šok a skrz kapky vody na stéblech by ji slunce popálilo.

Foto: Mountfield

Aku strunová sekačka Greenworks G40LT30 s výkyvnou strunovou hlavou zvládne práci v jakémkoli úhlu a dosáhne i na špatně přístupná místa. Pouhým stiskem tlačítka a otočením hlavy sekačku snadno proměníte na zarovnávač okrajů trávníku. Cena 2790 Kč

A vhodné je trávník v létě také přihnojit. Nejlépe pomalu rozpustným hnojivem. Pokud dáváte přednost ekologičtějšímu řešení, můžete zkusit jednou za deset až čtrnáct dní zálivku s probiotiky pro rostliny.

„S trávníkem udělá divy. Bude vitálnější a silné kořínky ho udrží pevně v zemi – ať už ho prověří prudké lijáky, nebo zahradní party,“ dodává Michala Brabcová.

Černobílé hrátky v zahradě

Zahrada

Zeleninová zahrada

Tyčková rajčata je třeba vyvazovat. „Důsledně je potřeba vylamovat zálistky. Rostliny totiž vysilují,“ zdůrazňuje zahradnice Dagmar Růžičková.

Naopak keříčková rajčata se nezaštipují, protože na postranních výhonech narůstá úroda. Vyvázat potřebují i papriky.

Plodovou zeleninu na záhoncích je také vhodné přihnojovat. Nutné je rovněž pravidelné zalévání. Rajčata ale zalévejte jen ke kořenům, listům příliš vody neprospívá. U okurek je tomu naopak, lepší je však zavlažovat je ráno, aby listy do večera oschly.

Foto: Mountfield

Zavlažovač Hozelock AquaStorm 15 se čtvercovým postřikem zalévá trávníky 15 otvory v mosazné trubici. Pomocí dvou červených páček na těle zavlažovače lze libovolně nastavit délku postřiku. Režim práce je kyvadlový, trubici lze zafixovat v jedné poloze.

„Okolí rostlin, zejména fazolí, cuket nebo rajčat, které vyžadují hodně vláhy, aby půda nevysychala a plodiny nenapadla plíseň, mulčujeme,“ říká Michala Brabcová. Dobře vám k tomu poslouží třeba posekaná tráva. Důležité je také půdu na zeleninových záhonech udržovat kyprou.

Kromě sklizně již dorostlé zeleniny lze i v létě vysévat novou. „Vysévat můžete třeba špenát, letní saláty či endivii, což je blízký příbuzný čekanky, který je skvělou alternativou k listovému salátu,“ dává tip Dagmar Růžičková.

Užitečné pestřenky zafungují místo postřiků

Zahrada

Červenec je také ideálním časem pro výsadbu zimní zeleniny, jako je květák, kapusta nebo čínské zelí. Stejně tak pro výsadbu nových sazenic jahodníků.

Doba bylinek

Záhonky s voňavými bylinkami je dobré zalévat ráno či večer. Zálivka nemusí být tak častá, ale má být vskutku vydatná. „Díky tomu voda proteče do hlubších vrstev půdy a rostlinky jsou tak nuceny natahovat své kořínky co nejdále,“ radí Michala Brabcová.

Pokud jednou za 10 dní do zálivky přidáte navíc probiotika, pomohou bylinkám k bujnějšímu kořenovému systému, a pak je jen tak nějaké sucho nezaskočí.

Rozkvetlé nádoby vyšperkují kouty v zahradě

Zahrada

Bylinky v květináčích je dobré zalévat častěji a pomalu, aby se kořínky zbytečně netopily a nehnily. I bylinkám pěstovaným v nádobách dopřejte probiotickou zálivku, aby se lépe vypořádávaly s teplotními rozdíly, protože se květináč na slunci dokáže pořádně rozpálit.

„Pro čerstvé lístky bylinek a léčivek si skočte hned ráno nebo dopoledne, budou mít nejvyšší obsah aromatických látek,“ radí Michala Brabcová. Ty na sušení sklízejte za slunného poledne a sušte je ve stínu.

Péči potřebují i květiny, živé ploty a stromy

Nezapomeňte na okrasné rostliny. V červenci potřebují také pravidelné zavlažování a přihnojování. Těm kvetoucím často chybí fosfor a draslík.

Hnojiv je velký výběr – organická, s postupným uvolňováním i různá speciální, určená pro konkrétní typy rostlin.

Foto: Bauhaus

Nástěnný box na hadici RollUp M/L od značky Gardena umožňuje snadné zavlažování. Namontuje se na zeď a je otočný o 180°. Hadice se pohodlně vytahuje a díky vestavěným krátkým uzamykacím bodům se automaticky zablokuje v požadované délce. Cena 3790 Kč

Půdu kolem ovocných stromů prokypřete. Pokud je sucho, budou potřebovat zálivku. Třeba jednou za týden, ale vydatnou.

Půdu pod stromy je vhodné také mulčovat. Předtím ji však lehce nakypřete. Pak se bude vláha u stromů lépe držet.

Šetřete vodou a chraňte její kvalitu

Jak na to

U třešní a višní nastává po jejich sklizni čas na prořez korun.

A v srpnu přijde čas na tvarovací řez velké části živých plotů, protože větve už budou odrostlé.

„Tento letní řez by ale měl být citlivý, neměl by zasahovat moc hluboko,” doplňuje Dagmar Růžičková. Výraznější zmlazení nechte na jaro.

Anketa

Která práce v zahradě vás baví nejvíce?
Péče o trávník
4,2 %
Zavlažování
4,4 %
Péče o užitkové rostliny
6,3 %
Péče o dřeviny
4,4 %
Péče o okrasné květiny
44,5 %
Sklizeň ovoce a zeleniny
9,8 %
Vymýšlení a plánování nových věcí
26,4 %
Celkem hlasovalo 429 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám