Hlavní obsah

Halloweenská strašidýlka z říše rostlin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý měsíc má své znamení. To říjnové hýří barvami, voní po dýních a zavání lehce strašidelnou atmosférou. Halloween je jeho zlatým hřebem. Oslavte ho stylově s rostlinami, které svou rozkošnou obludností nahánějí hrůzu.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Oči na stopkách má samorostlík (Actaea pachypoda) od léta do podzimu. Že by vyhlížel nebojácného zahrádkáře, který si ho vysadí do záhonu?

Článek

Mějte oči na stopkách

Třesou se vám kolena hrůzou při pohledu na filmovou Adélu? Pak raději odvraťte zrak, neboť hrozí, že vám vypadnou oči z důlků jako už mnohým před vámi. Jak jinak si vysvětlit, kde samorostlík (Actaea pachypoda) přišel ke všem těm bulvám?

Trvalka z Ameriky měří přes půl metru a nejraději se zdržuje v příšeří stromů, odkud na jaře světélkuje jako bludička hrozny bílých květů a od léta do podzimu pošilhává, na koho by vybafla groteskním plodenstvím.

Co plod, to křídově bílá, jedem napumpovaná bobule s tmavou zúženou zorničkou upomínající na bliznu.

Vrásky, drápy, bradavice

Co by to bylo za Halloween bez obludných dýní a tykviček roztodivně pokroucených, baňatých, hadovitě vyzáblých a se stopkami zahnutými podle kočičích drápů.

Některé jsou bledé jako duch, jiné zase žluté, oranžové, zelené, dokonce i narůžovělé a modravé jakoby povlečené plísní. Tvář mají buď sklovitě hladkou, vrásčitou, nebo ohavně bradavičnatou, často poskvrněnou stříkanci či proužky.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Tykve obludných tvarů, jedovatě zelené i plné bradavic vytvářejí na lavičce tu pravou strašidelnou atmosféru.

Seskupte je všechny okolo čarodějnice na lavičku před domem, ať každý, kdo projde okolo, zalapá leknutím po dechu, jak se na nejstrašidelnější den roku sluší a patří.

V království ticha a hortenzií

Zahrada

Hrozivá věž lebek

Nemusíte podnikat daleké výpravy za Indiány, lovcem lebek se můžete stát za prahem vlastní zahrady.

Budete se divit, kolik toho ukořistíte a na jaké ostatky narazíte na záhonech v době, kdy z květů vyprchává život a plody vysychají až do morku kostí, aby ze sebe vychrlily nálož zralých semen.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Lidské lebky našly obdobu v semenných schránkách oblíbené letničky hledíku většího (Antirrhinum majus).

Jedním z takových „chrličů“ je hledík větší (Antirrhinum majus), něžná letnička s našpulenými pusinkami květů.

Suchým podzimním plodenstvím na první pohled nikoho neohromí. Obraťte jej však vrcholkem dolů a zjeví se vám děsivý obrázek jako z archeologických vykopávek.

Mozeček na hniličko

Při halloweenské snídani místo vajíček s lahodně rozměklým žloutkem servírujte kalíšky s vyteklým mozečkem v brčálově zeleném podání cereusu (Cereus peruvianus).

Sáhnout můžete po neméně odpudivé kristátní formě mamilárie (Mammillaria).

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Vyteklý mozeček v podání pitvorných výhonů cereusu (Cereus peruvianus) není nic pro slabé žaludky.

Na ježatcích dobře známých nejen u kaktusářů si sice nepošmáknete, ale prostřenému stolu zaručeně vtisknou tu správnou hororovou příchuť.

Na rozdíl od mamilárie může cereus nabrat značných rozměrů, proto ho nemučíme příliš dlouho v miniaturním květináči. Oběma svědčí slunce a v zimě jen občasné mlžení místo zálivky.

Dvůr Listen vás nadchne půvabem

Zahrada

V pavoučí síti

Z netřesku pavučinatého (Sempervivum arachnoideum) běhá mráz po zádech. Listy jako by měl potřísněné krví a zapředené do pavoučích vláken.

Nevyřádil se na něm osminožec. To příroda si ho natolik oblíbila a utkala mu hedvábitý kabátek, aby dužnaté rozetky, kterými se snadno množí, ochránila před úpalem a vysušením. Podivuhodné chlupy totiž zpomalují vypařování.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Netřesk pavučinatý (Sempervivum arachnoideum) nahání hrůzu krvavě zbarvenými listy zapředenými do bělavých vláken.

Stálezelenému sukulentu tak neublíží dlouhé období bez deště ani opomenutá zálivka při pobytu v míse, korytě nebo třeba staré botě. Strašit může celý rok venku, je spolehlivě mrazuvzdorný.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Jiřinkám to sluší na tisíc způsobů

Hlíznaté královny časného podzimu - jiřinky - uplatňují půvaby za laťkovým plotem u chalupy i v květináči na balkoně věžáku. Vypadají fenomenálně, ať je...

Dlouhověká sápa s prvními květy otálí

S růstem se sápa loudá. Jakmile si však uvědomí, že místo, které jsme pro ni zvolili, je to pravé, probudí se v ní touha být středem pozornosti. A zahradník je...

Výběr článků

Načítám