Hlavní obsah

Grilování – rituál, symbol i vášeň

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příprava masa na ohni je známá již z dávného pravěku. Protože člověk je tvor vynalézavý, postupně dokázal posunout opékání až ke grilování na moderním vybavení. Grilování přitom není obyčejná příprava jídla. Je to rituál. Je to symbol, který otevírá léto. Vášeň, jež ovládne každého, kdo ji poprvé zakusí…

Foto: Mountfield, .

Grilování na plynových grilech je snadné a výsledek prostě vynikající.

Článek

O několik tisíc let později, ve 21. století, si už můžeme vybrat gril nejen podle designu, ale i paliva. Grily na plyn, na dřevěné uhlí i na elektřinu – to jsou základní skupiny, mezi kterými můžeme vybírat.

Ti, kteří se v „grilovací“ branži pohybují dlouhá léta a sledují nejnovější trendy, připravují maso na plynových grilech.

„Je to nejsnadnější a nejrychlejší způsob, jak grilované pochoutky připravit. K dostání jsou dokonce plynové grily se speciálním TRU-Infrared systémem, jehož výsledkem je velice šťavnaté maso připravené na grilovací ploše při rovnoměrném ohřevu,“ říká specialista na zahradní grily Martin Veselý.

Foto: Char-Broil , .

Plynové grily s TRU-Infrared systémem připravují šťavnaté steaky, o kterých se vám ani nezdálo.

Zorientovat se v široké nabídce plynových grilů přitom není snadné. Ty kvalitní jsou vybaveny kolečky s brzdou, která oceníte při přesouvání grilu.

Samozřejmostí je teploměr pro kontrolu teploty pod poklopem, a odkládací plocha. Hodí se pro nádobí, marinády i grilovací příslušenství. Postranní hořák využije každý, kdo kromě masa připravuje na grilu i různé druhy omáček, polévek nebo příloh.

Vůně dřevěného uhlí

Zůstat věrný přípravě masa na dřevěném uhlí je snadné pro ty, kdo objevili grily se systémy QucikStart a QuickStop pro rychlé zapálení a zhašení uhlíků. Místo zdlouhavého rozpalování jsou zapáleny během několika vteřin, stačí jen noviny a sirka.

Zhašeny mohou být ihned po skončení grilování. Systémy jsou zkonstruovány tak, že uhlí na první pokus dokáže zapálit i zhasit každý.

Foto: Barbecook, .

Některé grily na dřevěné uhlí mají systém pro rychlé zapálení a zhašení uhlíků.

Žádaným pomocníkem při grilování jsou i elektrické grily vhodné především na terasu a balkón. K dostání jsou modely v pěkném moderním designu a výbavě, která si nezadá s menším plynovým grilem. Zadní mřížka pro rozpečení pečiva, teploměr nebo kolečka pro snadnou manipulaci – to je výbava každého kvalitního elektrického grilu.

Že si však s přáteli chcete udělat grilovací party v parku nebo u vody? Pořiďte si menší gril na plynovou kartuš. Připraví maso jedna báseň a vzít jej s sebou můžete, kamkoli si vzpomenete.

Foto: Archiv, .

Gril na plynovou kartuš s sebou vezmete třeba do parku nebo k vodě.

Zahradní grilování neznamená jen zábavu, ale i šetrnou přípravu při zachování cenných látek a nepřepalování tuků. S tím si umí poradit jak grily na dřevěné uhlí, které jsou vybaveny regulací síly plamene, tak plynové a elektrické grily, jejichž teplotu si můžeme zvolit pomocí regulátoru.

Plynové grily jsou navíc běžně vybaveny poklopem. Pod tím se točí horký vzduch, který stahuje vlákna v mase, takže veškerá šťáva zůstáván uvnitř a nepřipaluje se na roštu.

Možná jsou to geny po předcích a přirozená touha po mase, jedno je však jisté – vůni steaků a špízů lze jen těžko odolat... Grilování jsme zcela propadli.

Reklama

Související články

Trápí vás pomyšlení na kalnou vodu?

Nejspíš se to už mnohému majiteli bazénu stalo. Tedy pokud trošku zaspal při pravidelné péči o bazénovou vodu, nebo v případě, že na její ošetření použil...

Zkrotí keře i jehličnany. Plotové nůžky

Živé ploty a keře by měly být husté, pěkně tvarované a neměly by zabírat příliš prostoru. Aby do výšky i šířky rostly vyrovnaně, je potřeba je pravidelně...

Výběr článků

Načítám