Hlavní obsah

Zkrotí keře i jehličnany. Plotové nůžky

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Živé ploty a keře by měly být husté, pěkně tvarované a neměly by zabírat příliš prostoru. Aby do výšky i šířky rostly vyrovnaně, je potřeba je pravidelně stříhat. A právě v letních měsících, tedy uprostřed vegetačního období, je tato procedura aktuální. Růst je totiž nejrychlejší a řezné rány zarůstají mnohem rychleji než jindy.

Foto: Mountfield, .

Trvanlivou ostrost a dokonalý řez zajistí plotové nůžky s kvalitní střižnou lištou. Ocelové nože jsou řezané laserem a broušené diamantem.

Článek

Udržovat keře a živé ploty obyčejnými zahradními nůžkami je zbytečně namáhavé a zdlouhavé. Kdo se chce pustit do jejich tvarování a prostřihů efektivněji, volí ze široké nabídky plotových nůžek. Jejich výhodou je nízká hmotnost, přesný střih a snadná ovladatelnost. Na rozdíl od zahradních nůžek s nimi práci uděláte za zlomek času, přesněji a hlavně bez zbytečných puchýřů.

Foto: Ikra, .

Akumulátorové plotové nůžky AHS 4518 Li mají snadno vyměnitelný akumulátor s Li-Ion technologií. Na jedno nabití vydrží pracovat až 30 minut.

Střižná lišta musí být kvalitní

Nejdůležitější součástí plotových nůžek je střižná lišta. Pokud není kvalitní a dostatečně ostrá, může větve a listy keřů vážně poškodit. Renomovaní výrobci střižné lišty vyrábějí výhradně z jakostní oceli. Nože střižných lišt mívají řezané laserem a broušené diamantem. Jedině takové nůžky mohou být trvanlivě ostré a zajistit dokonalý řez,“ vysvětluje specialista na zahradní techniku Aleš Mostecký.

Dalším neméně důležitým hlediskem při výběru plotových nůžek je ergonomie. Jen v případě, že budou dokonale vyvážené a padnou přesně do ruky, bude s nimi práce pohodlná.

Foto: Archiv, .

Keře a živé ploty potřebují minimálně dvakrát do roka zastřihnout. S lehkým elektrickým modelem HE 450 Procut s výkonem 450 W a lištou dlouhou 45 cm to bude hračka.

Jak správně zvolit?

Vybrat si můžete z celé řady typů plotových nůžek, s elektrickým, akumulátorovým nebo benzinovým pohonem. Důležité je si všímat, jaký je výkon motoru, a délky střižné lišty. Krátká lišta umožňuje přesnější tvarování a dlouhá se uplatní především při údržbě větších ploch.

Foto: Ikra, .

Potřeba je dbát i na bezpečnost. Plotové nůžky by měly být vybaveny elektrickou brzdou, bezpečnostním obouručním zapínáním a transparentním ochranným štítem.

Elektrické plotové nůžky jsou velmi lehké a tiché. Stroje od renomovaných výrobců jsou vybaveny kvalitními elektromotory s obouručním zapínáním, doběhovou brzdou a ochranným štítem, který chrání před odlétajícími kousky větviček.

Foto: Mountfield, .

Jsou absolutně nejlehčími plotovými nůžkami ve své kategorii. Elektrický model FHS 1545 váží pouhých 1,9 kg.

Akumulátorové plotové nůžky mají také tichý chod a nízkou hmotnost a jejich největší předností je to, že s nimi můžete pracovat prakticky kdekoliv, bez závislosti na zdroji elektrické energie. Spolehlivý provoz zajistí kvalitní Li-Ion akumulátory, které vydrží pracovat až 60 minut čistého času.

Foto: Archiv, .

Střižná lišta elektrického modelu HS 6055 se dá nastavit do 3 poloh. Délka lišty je 55 cm, což předurčuje tento model pro práci na větších plochách.

Benzínové plotové nůžky se hodí v takových terénech a na takových místech, kde by byl přívod elektrického proudu problematický nebo by kabel omezoval volný pohyb obsluhy. Stroje jsou určené pro časté používání a výkon jejich motoru by měl být alespoň 1 HP. Chybět by u těchto modelů neměla propracovaná ergonomie a účinný antivibrační systém. Samozřejmostí je pak nastavitelná zadní rukojeť, která usnadňuje svislé nebo tvarovací střihy.

Foto: Mountfield, .

Pro profesionální práci jsou určené benzinové plotové nůžky BHSN 602. Mají výkonný motor, střižnou lištu dlouhou 65 cm a jsou vhodné pro častý střih větších ploch keřů a živých plotů.

Reklama

Související články

Zahradní nářadí musí dobře padnout do ruky

Přesadit květiny, zastřihnout keře či živé ploty nebo prokypřit květinové záhony – zahrada se už dávno probudila a od jara až do podzimu potřebuje vaši péči....

Moderní rotační sekačky

Komerční článek - Kvalita, odolnost, spolehlivost a vysoká efektivita práce. Od sekaček na trávu se očekává komfort v kombinaci s moderními trendy 21. století....

Výběr článků

Načítám